Een groen dak én zonnepanelen: wat levert het op? 

In bijna elke straat zie je ze op de daken van huizen: zonnepanelen. Deze panelen zetten zonne-energie om in elektriciteit, waardoor je een deel van je eigen stroom opwekt. Maar wist je dat je het rendement van je zonnepanelen kunt verhogen met een groen dak? Op deze manier kun je nóg meer energie opwekken.

Zonnepanelen op een groen dak hebben tot wel 6% meer rendement

Op een groen dak met zonnepanelen neemt het rendement van je zonnepanelen tot 6% toe. Recente studies wijzen uit dat dit rendement zelfs kan oplopen tot boven de 20%. Hoe dit precies werkt, leggen we graag uit.

Hoe warmer het op het dak is, hoe minder goed zonnepanelen kunnen presteren

In de zomer kan de temperatuur op een bitumen dak (een zwart plat dak) oplopen tot wel 85°C. Een groen dak bereikt een maximumtemperatuur van 35°C. De laag sedumplantjes heeft dus niet alleen een verkoelend effect in de ruimtes onder het groene dak, maar zorgt ook nog voor een hoger rendement van de zonnepanelen. Deze hebben namelijk het beste rendement bij een omgevingstemperatuur onder de 25°C. Een groen dak warmt dus minder snel op, waardoor je zonnepanelen langer op hun maximale capaciteit kunnen blijven werken. Hierdoor leveren ze meer rendement op, en dat scheelt weer in de portemonnee.

Zonnepanelen: van installatie tot verzekering!

Minder brandgevaar door een groen dak

Een groen dak bestaat uit sedumplanten. Deze vetplantjes slaan vocht op in hun bladeren, waardoor ze erg slecht branden. Ook in droge periodes bevatten de sedumplanten relatief veel vocht, waardoor deze nagenoeg niet branden. Mocht er brand ontstaan door je zonnepanelen, dan werkt het groene dak dus brandvertragend. Hier lees je nog meer feiten over een groen dak.

Groene daken met zonnepanelen zorgen voor meer biodiversiteit

Een groen dak met zonnepanelen biedt nog meer voordelen. Omdat de zonnepanelen schaduwrijke plekken creëren, zullen zich daar andere plantensoorten vestigen. Dit stimuleert de biodiversiteit, doordat ook andere vlinders en insecten zich gaan settelen in het groene dak. Lees wat voor bijdrage een groen dak nog meer levert voor het milieu.

Heb je al zonnepanelen op je platte dak en ben je geïnteresseerd in een groen dak?

Een groen dak kan gewoon onder en rondom geïnstalleerde zonnepanelen gelegd worden. Dit betekent dat het niet noodzakelijk is om de zonnepanelen tijdelijk te verwijderen. Daarnaast is het goed om te checken hoe de zonnepanelen verzekerd zijn. Als je als huurder kiest voor zonnepanelen op het dak ben je zelf verantwoordelijk voor de verzekering. Als de zonnepanelen op initiatief van de verhuurder worden geplaatst, is dat de verantwoording van de verhuurder. Huur je de woning en heb jij of de vorige huurder de zonnepanelen op de woning geplaatst? Dan zijn je zonnepanelen standaard verzekerd op je inboedelverzekering. Zonnepanelen die in de tuin of op het dak van je koopwoning zijn geïnstalleerd zijn bij Interpolis standaard meeverzekerd op de woonhuisverzekering.

Groene daken: alles over de impact en voordelen!