Waarom groene daken goed zijn voor het milieu

Het hebben van een groen dak heeft veel voordelen. Groen in en rondom je huis is goed voor het (leef)klimaat en heeft een positief effect op je gezondheid. Daarnaast zorgen de sedumplantjes ervoor dat je groene dak 2 keer zo lang meegaat als een bitumen dak. In dit artikel lees je meer over de voordelen van een groen dak en waarom een groen dak goed is voor het milieu.

Groene daken verbeteren de luchtkwaliteit

Het terugdringen van de CO2-uitstoot en het verminderen van de fijnstof in de lucht zijn op dit moment veelbesproken onderwerpen. Je kunt hier zelf een handje bij helpen door jouw omgeving te vergroenen. Bijvoorbeeld door het aanleggen van een groen dak. Groen in en rondom je huis levert een positieve bijdrage aan de luchtzuivering in jouw omgeving. De sedumplanten op een groen dak filteren fijnstof uit de lucht. Een vierkante meter sedumdak vangt zo’n 0,15 gram fijnstof per jaar af, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Daarnaast zetten de sedumplanten CO2 om in zuurstof.

Een groen dak verlaagt de omgevingstemperatuur

In de stad is het over het algemeen warmer dan daarbuiten. Dit komt omdat wegen en gebouwen de warmte van de zon absorberen en deze weer afgeven aan de directe omgeving. Dit wordt ook wel het hitte-eilandeffect genoemd. Het verschil in temperatuur tussen stad en buitengebied kan oplopen tot wel 8°C. Teveel warmte tijdens hittegolven kan leiden tot hittestress, wat negatieve effecten heeft op de gezondheid. Door de steden te vergroenen, is dit tegen te gaan. Beplanting zorgt namelijk voor verkoeling, door verdamping van water en doordat het zorgt voor schaduw op de ondergrond. Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat 10% meer groen in de stad het hitte-eilandeffect met gemiddeld 0,6°C vermindert.


Om de opwarming van jouw straat te beperken, is een combinatie van groen in tuinen, straatbomen en groene daken het meest efficiënt. Hiermee kan de temperatuur lokaal met wel 2°C dalen.

Een groen dak verbetert de isolatie van je huis

Een ander voordeel van een sedumdak is dat het de isolatiewaarde van je huis vergroot. Hierdoor heb je minder stookkosten in de winter en is de ruimte onder het dak in de zomer een stuk koeler, waardoor de airco minder hard hoeft te werken. De verbeterde isolatie zorgt dus het hele jaar door voor energiebesparing. Dat heeft een positieve uitwerking op het milieu én op je portemonnee.

 

Heb je al zonnepanelen op je platte dak? Dan kun je een hoger rendement behalen als je deze combineert met een groen dak. Hierdoor bespaar je nóg meer op je energierekening. Lees meer over het combineren van zonnepanelen en een groen dak.

Groene daken dragen bij aan de biodiversiteit

De sedumplanten en kruiden die in een groen dak verwerkt zitten, bevorderen de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten. Vooral in de stad, waar veel wegen en gebouwen zijn. In 2015 heeft Sempergreen, kweker en leverancier van vegetatiematten voor groene daken, in samenwerking met De Vlinderstichting onderzoek gedaan naar biodiversiteit op groene daken. Resultaten uit dit onderzoek tonen aan dat de geteste groene daken voor vlinders, bijen en zweefvliegen voedsel en goede voortplantingsmogelijkheden bieden die in de omgeving minder te vinden zijn.

Groene daken: alles over de impact en voordelen!