Rookmelders sinds 1 juli 2022 ook in bestaande bouw verplicht

76% van de mensen heeft een rookmelder thuis. Jij ook? Sinds 1 juli 2022 is in iedere woning een rookmelder verplicht. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar in de nieuwe wetgeving staat dat ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. Wij vertellen hoe het zit met de regels en mogelijke oplossingen. 

De regering heeft het Bouwbesluit dan ook aangepast en rookmelders voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw verplicht gesteld. Daarmee geven zij gehoor aan het advies van onder meer Brandweer Nederland en gemeenten om rookmelders voor iedere woning in Nederland te verplichten. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwwoningen, maar volgens de nieuwe wetgeving moet ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder hangen. Dit geldt voor verblijfsruimtes én besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen gaat.

Eenmalig investeren in rookmelders redt levens

Een rookmelder met een levensduur van 10 jaar kost inclusief batterijen gemiddeld € 30,-, en het plaatsen ervan neemt zo’n 30 minuten in beslag, zo blijkt uit onderzoek. Huiseigenaren van bestaande woningen zijn zelf verantwoordelijk voor het ophangen van rookmelders die voldoen aan de eisen én voor het plegen van onderhoud. Huur je de woning? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het ophangen van voldoende werkende rookmelders. De huurder is wél zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelders.

Zelf je rookmelder ophangen? We leggen je uit hoe in 3 simpele stappen je rookmelder ophangt.

Verzeker je woning en spullen tegen brandschade

Je hoopt natuurlijk dat je nooit met een woningbrand te maken krijgt. Met de Interpolis Inboedelverzekering verzeker je de spullen in je woning, zoals meubels, kleding en elektronica, tegen schade die ontstaat door brand. Brandschade aan je huis zelf verzeker je met de Interpolis Woonhuisverzekering, ook vaak opstalverzekering genoemd. Ook je tuin, glas en bijgebouwen zijn dan verzekerd.
Rookmelder verplicht

Slimme melders voor extra veiligheid

In tegenstelling tot bij nieuwbouwwoningen, worden er geen eisen gesteld aan de doorkoppeling van de melders. Ook hoeven ze niet op het elektriciteitsnet aangesloten te zijn; een melder met batterijen volstaat. Toch kan het interessant zijn om niet voor de standaardmelder te gaan. Je kunt tegenwoordig ook voor slimme melders kiezen, die bij jouw specifieke woonsituatie passen. Die melders geven niet alleen een akoestisch signaal; bij rook, brand of extreme temperaturen kun je ook gebeld worden of je krijgt een push- of e-mailbericht op je telefoon, tablet of computer. Je ontvangt dan ook meteen informatie over de precieze locatie waar het probleem zich voordoet.

Gekoppelde rookmelders voorkomen brand bij je buren

Mocht je nog een stap verder willen gaan en een warme band met je buren of straatgenoten hebben? Ook het koppelen van rookmelders in verschillende huizen kan uitkomst bieden bij brand, zo wees een proef in het Twentse Borne enkele jaren geleden al uit. Toen werden op initiatief van verschillende buurtbewoners in meerdere straten rookmelders aan elkaar gekoppeld. Op die manier konden buren ingrijpen als de bewoners bijvoorbeeld bij een brandmelding niet thuis waren. In korte tijd werd zo meerdere keren brand voorkomen. Brandweer Nederland zegt: “Wij zijn warm voorstander van het koppelen van rookmelders” en roept daartoe al langer op.

Cijfers over woningbranden

Jaarlijks 31 doden door woningbranden
Tussen 2008 en 2017 kwamen in Nederland jaarlijks gemiddeld 31 mensen om het leven door woningbranden. Het aantal woningbranden steeg de afgelopen jaren. Toch had in 2018 maar iets meer dan 72% van de Nederlanders een rookmelder in huis, blijkt uit gegevens van de Rijksoverheid. Door alle woningen in ons land op iedere woonetage van rookmelders te voorzien, kan het aantal slachtoffers tot 18 teruggedrongen worden, werd vorig jaar in een risicoanalyse vastgesteld.