Hang je rookmelder op in 3 simpele stappen.

76% van de Nederlandse huishoudens heeft een rookmelder in huis. Sinds 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere verdieping van je woning een rookmelder te hebben hangen. Heb jij al wel rookmelders in huis, maar nog niet opgehangen? Met deze 3 stappen is dit klusje zo gedaan.

Hang je rookmelder op in 3 simpele stappen:

Een rookmelder met een levensduur van 10 jaar kost inclusief batterijen gemiddeld € 30,-, en het ophangen neemt zo’n 30 minuten in beslag, zo blijkt uit onderzoek. Wil je zelf een rookmelder ophangen? Volg dan onderstaande stappen:

  1. Kies de juiste ruimte.
    Hang minimaal 1 rookmelder op iedere verdieping van je huis. Hang de rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Voor extra veiligheid: hang rookmelders in alle ruimtes waar je leeft en slaapt, zoals de slaapkamers en de woonkamer. Plaats geen rookmelders in de keuken, bij een ventilator of ventilatieopening, op een tochtige plek, boven een verwarming of in de badkamer. Zo voorkom je dat de rookmelder onnodig geactiveerd wordt door bijvoorbeeld douchen of koken. Hang in de keuken een hittemelder op. Heb je zonnepanelen? Dan is het verstandig om een rookmelder in de buurt van de omvormer te hangen.
  2. Kies de juiste plek.
    De beste plek voor een rookmelder is tegen het plafond, minimaal 50 centimeter van muren en hoeken. Rook gaat altijd omhoog, dus dit is de plek waar de rookmelder de rook het snelst detecteert. Heb je een schuin plafond? Hang dan de rookmelder op maximaal 90 centimeter van het hoogst gemeten punt van het plafond.
  3. Een rookmelder ophangen, zo gepiept!
    Een rookmelder plaatsen kan op 3 manieren:
  • Met een magnetische montageset. Je plakt 1 magneetplaat tegen het plafond en 1 op de rookmelder. Druk deze vervolgens stevig aan, zodat de magneten van het plafond en de rookmelder goed aan elkaar vast blijven hangen. Check van tevoren of je rookmelder geschikt is om te bevestigen met een magneetplakker. Magnetische montagesets voor rookmelders zijn verkrijgbaar in de bouwmarkt of online.
  • Met een dubbelzijdige sticker. Zorg ervoor dat het plafond ontvet en egaal is en plak de sticker tegen het plafond. Druk hier de rookmelder stevig tegenaan zodat deze goed blijft hangen.
  • Met schroeven in het plafond. Meestal worden rookmelders geleverd met pluggen en schroeven. Je boort 2 kleine gaatjes in het plafond, doet hier de pluggen in en bevestigt met 2 schroeven het montageplaatje aan het plafond. Hierna kun je de rookmelder in de montageplaat vastdraaien. 

Wie is verantwoordelijk voor voldoende rookmelders?

Huiseigenaren van bestaande woningen zijn zelf verantwoordelijk voor het ophangen van rookmelders die voldoen aan de eisen én voor het plegen van onderhoud. Huur je de woning? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het ophangen van voldoende werkende rookmelders. De huurder is wél zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelders.

Test de rookmelders 1 keer per maand.

Heb je rookmelders in huis hangen, dan is het belangrijk om deze 1 keer per maand te testen via de testknop in het midden of op de zijkant van de rookmelder. Gaat de rookmelder na 20 seconden niet af of is het geluid juist te zacht, dan is het tijd om de batterijen te vervangen. Kies een testmoment dat gemakkelijk te onthouden is, zoals de eerste maandag van de maand als het luchtalarm afgaat. Tot slot is het belangrijk om de rookmelder regelmatig stof- en vuilvrij te maken, want door stof kan een rookmelder ook al gaan piepen.

Meer over het onderhouden van je rookmelders lees je in dit artikel.

Verzeker je woning en spullen tegen brandschade.

Je hoopt natuurlijk dat je nooit met een woningbrand te maken krijgt. Met de Interpolis Inboedelverzekering verzeker je de spullen in je woning, zoals meubels, kleding en elektronica, tegen schade die ontstaat door brand. Brandschade aan je huis zelf verzeker je met de Interpolis Woonhuisverzekering, ook vaak opstalverzekering genoemd. Ook je tuin, glas en bijgebouwen zijn dan verzekerd.

Dit zijn de cijfers over woningbranden.

Jaarlijks 31 doden door woningbranden.
Tussen 2008 en 2017 kwamen in Nederland jaarlijks gemiddeld 31 mensen om het leven door woningbranden. Het aantal woningbranden steeg de afgelopen jaren. Toch had in 2018 maar iets meer dan 72% van de Nederlanders een rookmelder in huis, blijkt uit gegevens van de Rijksoverheid. Door alle woningen in ons land op iedere woonetage van rookmelders te voorzien, kan het aantal slachtoffers tot 18 teruggedrongen worden, werd vorig jaar in een risicoanalyse vastgesteld.