Bekijk het eens door de ogen van een inbreker.

Dagelijks wordt er zo’n 62 keer ingebroken in Nederland. Door je woning door de ogen van een inbreker te bekijken, ontdek je wat je nog kunt verbeteren. Wij vertellen er je alles over.

Een inbraak maakt altijd veel impact. Gemiddeld klaren criminelen binnen 7 minuten de klus. Om te voorkomen dat ze binnen weten te dringen, geven we je een aantal handige tips waardoor je het criminelen moeilijker maakt.

Je huis bekijken door de ogen van een inbreker.

Dit zijn 7 vragen waar je eens stil bij kunt staan:
 1. Hoe kom jij zelf binnen als je je sleutel vergeten bent mee te nemen?
  Het is je vast wel eens overkomen: je huissleutel vergeten zijn. Heb jij een 'geheime' manier om dan toch binnen te komen? Via het platte dak bijvoorbeeld? Via dat raampje dat altijd open staat? Of met de reservesleutel onder de bloempot? Heel erg fijn dat je altijd naar binnen kunt natuurlijk. Maar besef je wel dat als jij naar binnen kunt, een inbreker dat ook kan. Ga hier dus als eerste mee aan de slag. En laat een reservesleutel achter bij mensen die je vertrouwt. 
 2. Ligt jouw voordeur in het zicht?
  Is jouw voordeur goed zichtbaar vanaf de openbare weg? Dat is positief. Want dat betekent dat ook een inbreker tijdens een inbraakpoging zichtbaar is. De kans is dus groot dat hij jouw huis overslaat. Wil je het risico verder indammen? Zorg dan dat het zicht ook zo min mogelijk beperkt wordt door beplanting. 
 3. Is jouw tuin een klimparadijs?
  Als een inbreker een huis in wil, zal hij alles aangrijpen om binnen te komen. De tuintafel, een ladder of de kliko als klimhulp; niets wordt gespaard. Zet ladders binnen. Zet je container(s) zo ver mogelijk bij je woning vandaan, zo mogelijk vastgelegd aan een ketting met slot. Een klimkrans op je regenbuizen kan ook helpen. 
 4. Ramen en deuren dicht?
  Wist je dat een groot deel van de inbraken via een open raam wordt gepleegd? Dat zegt wel iets over de veiligheid van dat badkamerraampje dat standaard openstaat. Zorg dat ramen en deuren gesloten zijn wanneer je het huis verlaat.
 5. Hebben buren geen zicht op je tuin? Dan liever geen buitenlicht!
  Als jouw buren je tuin in kunnen kijken, kan buitenverlichting helpen om inbrekers tegen te gaan. Ze zijn dan immers extra goed zichtbaar. Hebben jouw buren géén zicht op jouw tuin? Laat buitenverlichting dan het liefst achterwege. Dat licht helpt criminelen dan alleen maar om gemakkelijker bij jou binnen te komen. 
 6. Hoe snel sta je buiten?
  Een hek, een poort of andere objecten die de doorgang vertragen zijn ideaal om inbrekers te belemmeren. Zorg dus dat ze altijd dicht, en zo mogelijk op slot zijn. De vluchtroute wordt daar erg onaantrekkelijk van.
 7. Hoe bewoond lijkt jouw huis tijdens afwezigheid?
  Ga je een avondje op pad? Of lekker op vakantie? Laat je huis er van buiten uitzien alsof je thuis bent. Bijvoorbeeld door met een timer (LED-)lampen te laten aangaan als het donker wordt. Een huis waarin lampen branden, ziet eruit alsof er mensen thuis zijn. Kies bij voorkeur voor LED-lampen, deze zijn namelijk brandveiliger en milieuvriendelijker dan gewone lampen. Vraag als je langere tijd weg bent of buren je planten water willen geven, de post voor je willen oprapen en af en toe een gordijn open en dicht doen. Een buurt-/buren-app kan ook een prettige oplossing zijn om voor elkaar een oogje in het zeil te houden.

Maak het inbrekers moeilijk; ga meteen aan de slag!

Heb jij jouw huis door de ogen van een inbreker bekeken? En kan de beveiliging ervan wel wat aandacht gebruiken? Ga dan zo snel mogelijk aan de slag. Want het wordt inbrekers vaak onnodig makkelijk gemaakt. Zó gemakkelijk dat zelfs niet-inbrekers ongemerkt binnen kunnen komen. Dat blijkt wel uit de onderstaande video.
 
Vind je het lastig om door andermans ogen naar je eigen huis te kijken? Spreek dan met je buren of met vrienden af en neem elkaars huis onder de loep. Dit kan verrassende inzichten en interessante gesprekken opleveren. Lees onze tips om inbrekers buiten de deur te houden.