Mondzorg voor kinderen

Je krijgt de meeste tandartskosten voor kinderen vergoed. Gewoon uit de basisverzekering, hierbij geldt geen eigen risico. Geen financiële drempel dus om het melkgebit van jouw kind regelmatig te laten controleren door de tandarts of mondhygiënist.

Met een melkgebit naar de tandarts of mondhygiënist.
Is dat nou zo belangrijk? Zeker wel. Oók een melkgebit is gevoelig voor tandplak en gaatjes! Daarom is het nuttig om al op jonge leeftijd met jouw kind naar de tandarts of mondhygiënist te gaan. Al vanaf het doorbreken van het 1e tandje zelfs.

Neem je kind mee naar jouw eigen halfjaarlijkse controle.
Zo ziet jouw kind dat je zelf ook in de stoel ligt. En raakt jouw kind vertrouwd met de tandarts of mondhygiënist.

Verwacht je dat jouw kind een beugel krijgt?
Orthodontie wordt niet vergoed uit de tandartsverzekering. Sluit daarom voor de kosten van een beugel een aanvullende zorgverzekering af. Voor de vergoeding geldt een wachttijd van 1 jaar.

Lees meer over orthodontie

Wist je dat;

 • Je naar elke tandarts of mondhygiënist in Nederland kunt gaan? 
  Vind een tandarts of mondhygiënist op Tandarts.nl. En wil je weten wat anderen van een tandartspraktijk vinden? Check dan patiëntenervaringen op Zorgkaart Nederland.

 • De tandarts of mondhygiënist de rekening meestal direct naar ons toe stuurt?
  Daar heb je dus geen omkijken naar. En krijg je de rekening toch thuis? Dan kun je deze makkelijk naar ons toesturen. Je krijgt meestal al binnen 2 dagen bericht over wat wij voor u vergoeden.

 • Je geen eigen risico betaalt?
  Dit geldt voor controles, meest voorkomende behandelingen bij de tandarts en voor de mondhygiënist. Lees meer over het eigen risico.

6 tips voor een gezond kindergebit

 1. Zorg voor maximaal 7 eet- en drinkmomenten per dag. Lees meer
 2. Poets vanaf het doorbreken van het 1e tandje met fluoridetandpasta. Lees meer
 3. Na het poetsen ’s avonds geen eten of drinken, behalve water. Lees meer
 4. Neem jouw kind vanaf het doorbreken van het 1e tandje al voor controle mee naar de tandarts of mondhygiëniste. Lees meer
 5. Poets 2x per dag minimaal 2 minuten, en poets bij kinderen tot 10 jaar altijd na. Lees meer
 6. Laat je kind niet sabbelen op een flesje met (dik)sap of limonade. Het is beter om je kind zo snel mogelijk te laten drinken uit een beker. Lees meer

Bron: KNMT - allesoverhetgebit.nl