Prinsjesdag en je zorgverzekering in 2024.

Nieuwsgierig naar de wettelijke veranderingen in de basisverzekering vanaf 2024? Of hoe hoog het verplicht eigen risico wordt? Bekijk het hieronder. In dit overzicht lees je wat de regering bekend maakte rondom de zorgverzekering voor het komende jaar.

Het eigen risico in 2024.

Het eigen risico blijft in 2024 gelijk. Namelijk € 385,-. Voor de meeste zorg uit de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico van € 385,-. Dit betekent dat je tot dat bedrag deze zorgkosten zelf betaalt. Kinderen tot 18 jaar betalen geen eigen risico.

Zorgtoeslag in 2024.

Deze zorgtoeslag is bedoeld voor mensen met een lager inkomen. De overheid besloot dat de zorgtoeslag in 2024 omlaag gaat. Zorgtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst. En daar controleer je of je recht hebt op zorgtoeslag.

De zorgpremie in 2024.

De premie van ZorgCompact is in 2024 € 139,95 (in 2023: € 129,95). De premie van ZorgActief is in 2024 € 147,45 (in 2023: € 138,95). De stijging is minder groot dan de Minister van VWS met Prinsjesdag verwachtte.

Dit zijn de belangrijkste veranderingen in de basisverzekering:

Extra: zorg om valongelukken te voorkomen 

Een beweegprogramma voor mensen met een hoog risico om te vallen. Dit noemen we ook wel valpreventie.

Benieuwd of je hiervoor in aanmerking komt? En welke wettelijke veranderingen vanaf 2024 bij deze vergoeding horen? Je leest het vanaf half november op onze website.

Extra: zorg voor kinderen die te zwaar zijn

Zij kunnen meedoen met het programma waarin een groep zorgverleners met elkaar samenwerkt. Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) is hier onderdeel van.

Benieuwd of je hiervoor in aanmerking komt? En welke wettelijke veranderingen vanaf 2024 bij deze vergoeding horen? Je leest het vanaf half november op onze website.

Uitzoeken of je zorgverzekering nog bij je past?

Wanneer is het een goed moment om dit te doen? Op Prinsjesdag zijn alleen de wettelijke veranderingen van de basisverzekering bekend. Fijn om te weten! Maar het is misschien niet genoeg om te kiezen wat je wilt met je zorgverzekering. Wanneer is het dan wel een goed moment om een keuze te maken? Alle belangrijke data voor je zorgverzekering staan hieronder handig op een rij. 

Half november:
Uiterlijk 12 november maken we de veranderingen in premie en aanvullende verzekering bekend. Mooi moment om eens rustig naar je zorgverzekering te kijken.

Half december:
De veranderingen in afspraken met de meeste zorgverleners zijn bekend. Rond half december zijn ook de meeste zorgverleners bekend waarmee Interpolis afspraken heeft gemaakt.

Uiterlijk 31 december:
Je kunt een wijziging van je vrijwillig eigen risico of basisverzekering tot uiterlijk 31 december aan ons doorgeven. De veranderingen gaan in vanaf 1 januari 2024.

Uiterlijk 31 januari 2024

Je kunt in januari je aanvullende verzekering nog veranderen!

Ben je er toch nog niet helemaal uit in december? Geen nood! Je kunt in januari je aanvullende verzekering nog veranderen. Wel zo fijn! Dit geldt ook voor het aanvragen van gespreid betalen eigen risico.

  • Uiterlijk tot en met 31 januari kun je de verandering doorgeven aan ons.
  • De verandering gaat dan in vanaf 1 januari 2024.