Dit zijn de kosten van een zorgverzekering

Iedere zorgverzekeraar bepaalt jaarlijks wat de premie van de zorgverzekering wordt. Net als voor andere kosten, ben je voor de zorgverzekering de komende jaren naar verwachting steeds duurder uit. In onderstaande video leggen we uit hoe de kosten van een zorgverzekering zijn opgebouwd. Je kunt de belangrijkste informatie uit de video ook hieronder lezen.

Waarvoor is de zorgverzekering bedoeld?

Het Nederlandse zorgstelsel garandeert goede en toegankelijke zorg voor alle inwoners van Nederland. De zorg in Nederland is gebaseerd op solidariteit: gelijke zorg voor iedereen. Zo betalen gezonde jongeren bijvoorbeeld mee aan de specialistische zorg die ouderen vaak nodig hebben, en andersom betalen ouderen mee aan de kraamzorg die voor jonge moeders belangrijk is. De overheid bepaalt wat er in de basisverzekering komt. Om die reden is de inhoud van dat pakket bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Denk aan een bezoek aan de huisarts, een ziekenhuisbehandeling, en de kosten voor een psychiater of medicijnen.

Hoe is de zorgpremie opgebouwd?

De basisverzekering is voor iedereen hetzelfde, maar de hoogte van de basispremie verschilt per verzekeraar. De premie is opgebouwd aan de hand van de rekenpremie en de opslagpremie.

  • De rekenpremie is de inschatting van de premie voor de zorgverzekering door de overheid. Het is een vast bedrag dat voor elke verzekeraar hetzelfde is.
  • De opslagpremie bepaalt de verzekeraar. Door de opslagpremie verschilt de uiteindelijke premie per verzekeraar. Een opslagpremie is nodig om de kosten te betalen als er – door bijvoorbeeld een epidemie – extra zorg nodig is.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van zorgverzekeringen?

De premie is bij iedere zorgverzekeraar anders. Dit komt doordat zorgverzekeraars verschillende pakketten aanbieden met verschillende prijzen. In dit artikel vertellen we je op welke zaken je moet letten bij het vergelijken van zorgverzekeringen.

Hoe kun je besparen op een zorgverzekering?

Je kunt op verschillende manieren besparen op je zorgverzekering:

  • Als je bijna geen zorgkosten verwacht in het komende jaar, kun je er in je basisverzekering voor kiezen om het verplicht eigen risico te verhogen met vrijwillig eigen risico. Hoe hoger je vrijwillig eigen risico, hoe minder premie je betaalt.
  • In sommige bedrijven kun je als werknemer kiezen voor een collectieve zorgverzekering.
  • In een aantal gevallen heb je recht op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is bedoeld om de basisverzekering voor iedereen in Nederland betaalbaar te houden. Of je recht hebt op zorgtoeslag en hoe hoog die is, hangt af van je inkomen. Op de website van de Belastingdienst lees je wat de voorwaarden zijn.

Wanneer kies je voor een aanvullende verzekering?

Als je verwacht meer zorg te gebruiken dan er in het basispakket zit, kun je kiezen voor een aanvullende verzekering. Denk hierbij aan kosten die je maakt voor fysiotherapie, tandartskosten, orthodontie, het laseren van je ogen en alternatieve zorg.

Wil je weten wat er verzekerd is met een aanvullende verzekering? Bekijk dan het artikel waar we hier dieper op ingaan.

Wat zijn de kosten van een aanvullende verzekering?

De premie van een aanvullende verzekering verschilt per verzekeraar. Vaak is het wel zo dat hoe ouder je bent, hoe meer premie je betaalt, omdat het risico op zorgkosten groter wordt als je ouder wordt.