Annuleringsverzekering

Ben ik verzekerd als ik mijn reis annuleer, omdat de waarnemer van mijn bedrijf uitvalt?
Ja. Dit is verzekerd op de annuleringsverzekering als je iemand hebt aangewezen die je bedrijf waarneemt. En deze persoon wordt ziek, overlijdt of krijgt een ernstig ongeval.
Ben ik verzekerd als ik mijn reis annuleer omdat ik ziek ben?
Je bent verzekerd als de arts aangeeft dat je niet op vakantie kunt. Hiervoor kun je een doktersverklaring opvragen. 

Doorlopende annuleringsverzekering
Sloot je de annuleringsverzekering langer dan 14 dagen na boeking van de reis af? Dan ben je niet verzekerd.

Kortlopende annuleringsverzekering
Was de ziekte al bekend op of vóór de ingangsdatum van de verzekering? Dan ben je niet verzekerd.
Ben ik verzekerd als ik mijn reis annuleer vanwege een negatief reisadvies?
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft een reisadvies af. Hiermee geven ze aan of er veiligheidsrisico’s zijn in dat land. Bijvoorbeeld bij een natuurramp, grote demonstraties of een epidemie. Wij leggen je graag uit in welke situaties je wel of niet verzekerd bent.
Ben ik verzekerd als ik mijn reis annuleer vanwege ernstige ziekte of overlijden van een dierbare?
Ja, je bent verzekerd op de annuleringsverzekering als een persoon om wie je erg veel geeft overlijdt, ernstig ziek wordt of een ernstig ongeluk krijgt. Met ernstig ziek bedoelen we dat er een grote kans is dat die persoon binnenkort overlijdt. Ben je al op reis en wil je hierdoor eerder naar huis? Dan zijn de extra gemaakte reiskosten verzekerd op de reisverzekering.

Doorlopende annuleringsverzekering
Sloot je de annuleringsverzekering langer dan 14 dagen na boeking van de reis af? Dan ben je niet verzekerd.

Kortlopende annuleringsverzekering
Was de ziekte al bekend op of vóór de ingangsdatum van de verzekering? Dan ben je niet verzekerd.
Ben ik verzekerd als ik mijn reis annuleer vanwege natuurgeweld op mijn bestemming?

Ja. Dit is verzekerd op de annuleringsverzekering als:

 • Je door natuurgeweld niet bij je vakantieverblijf kunt komen en;
 • Je niet naar een vergelijkbaar type verblijf in de buurt kunt en;
 • De reisorganisatie je reiskosten niet vergoedt. 

Heb je een reis geboekt bij een reisorganisatie die is aangesloten bij de ANVR? Bespreek dan de mogelijkheden met je reisorganisatie. Of kijk op de website van het Calamiteitenfonds voor informatie over mogelijke vergoedingen door het Calamiteitenfonds.

Met natuurgeweld bedoelen we een aardbeving, vulkaanuitbarsting, orkaan, storm, lawine, abnormale sneeuwval of bosbrand.

Ben ik verzekerd als ik mijn reis annuleer vanwege zwangerschap?
Ja, als de zwangerschap is vastgesteld na boeking van de reis. Of wanneer er medische complicaties zijn als gevolg van de zwangerschap.
Ben ik verzekerd als mijn vlucht vertraging heeft of wordt geannuleerd vanwege een staking?

Word je vlucht geannuleerd door de staking? Dan is dit niet verzekerd op de annuleringsverzekering. Je kunt hiervoor contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij.

Heeft je vlucht vertraging door de staking? Dan is dit verzekerd op de annuleringsverzekering als de luchtvaartmaatschappij en reisorganisatie niets aan de vertraging kunnen doen. En als de reisorganisatie, verhuurder of luchtvaartmaatschappij:

 • jou geen voucher geeft of;
 • niet de volledige reissom terugbetaalt of;
 • niet de mogelijkheid biedt de reis om te boeken.
Coronavirus en je annuleringsverzekering
Heb je corona en wil je vanwege je coronaklachten je reis annuleren of afbreken? Dan vergoeden wij de annulerings- of afbrekingskosten alleen als een arts of medisch specialist kan bevestigen dat je door je klachten niet (meer) kan deelnemen aan de reis.
De reisorganisatie waar ik mijn reis boekte is failliet, wat nu?
Neem contact op met Stichting Garantiefonds Reizen (SGR). Pakketreizen zijn namelijk beschermd via de SGR. Boekte je een lijn- of chartervlucht? Dan is een beroep op de SGR niet mogelijk. Deze gebeurtenis is niet verzekerd op de reis- of annuleringsverzekering.
Kan ik de doorlopende annuleringsverzekering afsluiten als ik geen doorlopende reisverzekering heb bij Interpolis?
Nee. Je kunt de doorlopende annuleringsverzekering alleen afsluiten als aanvullende dekking op de doorlopende reisverzekering. Of je kiest voor een kortlopende annuleringsverzekering. Deze kun je wel los afsluiten.
Mijn vlucht naar huis wordt geannuleerd vanwege natuurgeweld, wat nu?
Het kan zijn dat je hierdoor extra kosten maakt, bijvoorbeeld omdat je langer op je vakantiebestemming moet blijven. Deze extra kosten kun je bij je luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie melden. Luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties moeten vanwege hun zorgplicht regelen dat gestrande reizigers ergens kunnen overnachten of dat ze een nieuwe vlucht krijgen. 

Geeft de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie aan dat het overmacht was en wijzen ze jouw melding af? Meld dan de schade op je reisverzekering. Zorg wel voor een schriftelijke afwijzing van de luchtvaartmaatschappij. Wij beoordelen dan de situatie.
Op welk moment moet ik de annuleringsverzekering afsluiten?

Doorlopende annuleringsverzekering
Sluit de verzekering af voordat je een reis gaat boeken of anders uiterlijk binnen 14 dagen na boeking van de reis. Sluit je de annuleringsverzekering langer dan 14 dagen na boeking van de reis af? Dan ben je voor deze reis niet verzekerd. Je bent wel verzekerd voor reizen die hierna worden geboekt.

Kortlopende annuleringsverzekering
Sluit de verzekering zo snel mogelijk af. Je bent namelijk alleen verzekerd als het gaat om een onverwachte gebeurtenis tijdens de looptijd van de verzekering. Je bent niet verzekerd als je de reis annuleert vanwege een ziekte of andere situatie die al bekend was vóór of op de ingangsdatum van de verzekering.

Vallen de kosten van mijn visum ook onder de verzekerde reissom?
Ja, dan moet het visum wel alleen geldig zijn in de periode dat je op vakantie gaat. Heb je een kortlopende annuleringsverzekering? Tel dan de kosten van het visum op bij de reissom.
Voor welk bedrag ben ik verzekerd op de annuleringsverzekering?

Doorlopende annuleringsverzekering
Je kunt op de doorlopende annuleringsverzekering kiezen uit 3 verzekerde bedragen: € 1.500,-, € 3.000,- en € 4.500,-. Dit bedrag geldt per persoon. Is dit niet voldoende? Dan kun je het bedrag boven de € 4.500,- bijverzekeren op een kortlopende annuleringsverzekering.
Bekijk de doorlopende annuleringsverzekering >


Kortlopende annuleringsverzekering 
Bij een kortlopende annuleringsverzekering kies je meestal de gehele reissom als verzekerd bedrag. De reissom kan bestaan uit kosten van vervoer, accommodatie, autohuur en huur van eventueel ski- of duikmateriaal.
Bekijk de kortlopende annuleringsverzekering >

Welke reizen zijn verzekerd op de annuleringsverzekering?
Deze reizen zijn wel verzekerd:
 • vakanties in het buitenland
 • vakanties in Nederland met een geboekte overnachting
 • vrijwilligerswerk, vakantiewerk, studie of stage in het buitenland
Deze reizen zijn niet verzekerd:
 • vakanties in Nederland zonder geboekte overnachting
 • zakenreizen, behalve als je de aanvullende dekking zakenreizen hebt afgesloten
 • medische reizen
 • reizen naar een vaste stand-, lig- of seizoenplaats
 • excursies of een deel van de reis die je ter plaatse boekt
Zijn de kosten van excursies ook verzekerd op de annuleringsverzekering?
Kosten van excursies en uitstapjes zijn verzekerd als je deze al in Nederland geboekt hebt. Heb je excursies of uitstapjes ter plaatse geboekt? Dan zijn de kosten daarvan niet verzekerd.