Overlijdensrisicoverzekering voor je hypotheek

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij mijn hypotheek?
Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is een levensverzekering die eenmalig een bedrag uitkeert als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Bij het afsluiten van een hypotheek is het verstandig om een overlijdensrisicoverzekering te overwegen. Een overlijdensrisicoverzekering helpt jouw geliefden om verder te gaan met hun leven als jij er niet meer bent. Of het helpt jou om door te kunnen als je jouw partner verliest.

Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je voor financiële rust

Want als je inkomen wegvalt door overlijden, kunnen de financiële gevolgen groot zijn voor je nabestaanden. Denk aan het blijven betalen van de hypotheek en andere kosten. Je kiest zelf wie de eenmalige uitkering na het overlijden ontvangt. Bijvoorbeeld je partner, kinderen of andere nabestaanden.

Het is mogelijk om een overlijdensrisicoverzekering te verpanden

Soms vraagt de bank waarbij je een hypotheek afsluit, om een ORV af te sluiten en deze te verpanden. Dit betekent dat het geld bij overlijden meteen naar de hypotheekverstrekker gaat. Zo is de bank er ook dan zeker van dat de hypotheekschuld kan worden terugbetaald. Blijft er een bedrag over nadat de hypotheek is afbetaald? Dan wordt dat uitgekeerd aan de nabestaanden.

Sluit een overlijdensrisicoverzekering af die bij jouw situatie en wensen past

Zo bepaal je zelf of het verzekerd bedrag tijdens de verzekering gelijk blijft of daalt.

  • Gelijkblijvend bedrag: bij een aflossingsvrije hypotheek wordt meestal gekozen voor een gelijkblijvend verzekerd bedrag. Deze verzekering wordt vaak gebruikt om het wegvallen van een inkomen op te vangen.
  • Annuïtair dalend bedrag: bij een hypotheek die je annuïtair aflost, wordt vaak gekozen voor een annuïtair dalend verzekerd bedrag. Dit houdt in dat het verzekerd bedrag aan het begin van de verzekering daalt en tegen het einde snel daalt. Dit loopt ongeveer gelijk met de daling van het hypotheekbedrag.
  • Lineair dalend bedrag: los je lineair af, dan wordt meestal gekozen voor een lineair dalend verzekerd bedrag. Het verzekerd bedrag daalt elke maand met een vast bedrag, net als je hypotheek.

Veelgestelde vragen

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij een hypotheek?

Nee, het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht. Maar vaak is het wel verstandig om een ORV af te sluiten. Dit geeft namelijk de zekerheid dat (een deel van) de hypotheek ook na overlijden kan worden afgelost. Daarom stellen sommige banken het afsluiten en verpanden van een ORV als voorwaarde om een hypotheek te kunnen krijgen.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

De kosten van een ORV zijn voor iedereen anders. Deze hangen bijvoorbeeld af van:

  • je leeftijd
  • je gezondheid bij de start van de verzekering
  • welk bedrag je verzekert
  • hoe lang je verzekerd wilt zijn

Wist je dat je leven verzekeren vaak goedkoper is dan het verzekeren van de inboedel van je woning?