Zonnepanelen

Haal optimaal rendement uit uw installatie en doe dat op een veilige manier. Wij geven u graag tips en inzicht in het voorkomen van risico’s.

Zonnepanelen: schone energie

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit en zijn daarmee een duurzame bron van energie. Verbruikt u niet alle stroom die uw zonnepanelen opwekken? Dan kunt u ook stroom terug leveren aan de energieleverancier. Zo wordt uw energierekening lager.

Maar zonnepanelen zorgen ook voor veel warmteontwikkeling. En daar zijn risico’s aan verbonden. We helpen u graag deze risico’s zo laag mogelijk te houden.

Installatie van zonnepanelen is een vak apart

Een gebrekkige installatie is 1 van de hoofdredenen van brand door zonnepaneelinstallaties. Bijvoorbeeld doordat verschillende type aansluitingen en/of bekabeling gebruikt wordt. Of omdat de zonnepanelen de warmte niet goed kwijt kunnen. Omdat zonnepanelen veel hitte genereren, is het noodzakelijk om deze hitte in goede banen te leiden. Het installeren van zonnepanelen kunt u daarom beter aan een vakman overlaten. Kies daarbij voor een installateur die een lange (5 tot 10 jaar) installatiegarantie geeft en gespecialiseerd is in het installeren van zonnepanelen.

Laat uw zonnepanelen regelmatig controleren

Bij een controle op uw zonnepanelen wordt een aantal zaken nagelopen. Denk aan bedrading/bekabeling, kwijt kunnen van warmte en de omvormer. Maar u kunt zelf ook maatregelen nemen om de risico’s op schade door zonnepanelen zo veel mogelijk te beperken.

Zijn zonnepanelen verzekerd op de Interpolis Woonhuisverzekering?

Zonnepanelen die op uw dak of in uw tuin geïnstalleerd zijn of worden, zijn standaard meeverzekerd op de Interpolis Woonhuisverzekering. Als u al een Woonhuisverzekering hebt en u laat zonnepanelen installeren, dan hoeft u de Woonhuisverzekering dus niet te laten aanpassen. 

Niet zichtbare schade aan zonnepanelen, zoals haarscheurtjes, is niet verzekerd. Niet zichtbare schade is meestal alleen met meetapparatuur of andere technische hulpmiddelen waar te nemen.

Huurt u de woning en hebt u of de vorige huurder de zonnepanelen op de woning geplaatst? Dan zijn uw zonnepanelen standaard verzekerd op uw Inboedelverzekering.

Tips bij aanleg, gebruik en onderhoud

 • Laat zonnepanelen installeren door een professionele installateur.   
 • Het is belangrijk dat de ruimte rondom de omvormer vrij is voor ventilatie. Net als andere elektrische apparaten moet de omvormer haar warmte op een veilige manier kwijt kunnen.
 • Denk ook aan een veilige bekabeling van de omvormer naar de zonnepanelen en de meterkast. Zorg ervoor dat de kabels buiten het bereik van kinderen en/of huisdieren liggen. Let hier extra op tijdens bijvoorbeeld de verbouwing van uw huis.
 • Plaats een rookmelder in de buurt van de omvormer. Zo wordt u direct gewaarschuwd als er toch wat mis gaat.
 • Laat elke 3 jaar een inspectie van de zonnepaneleninstallatie uitvoeren door een onafhankelijk inspectiebedrijf.
 • Verwijder begroeiing onder en rondom uw zonnepanelen.
 • Zorg ervoor dat de zonnepanelen goed bereikbaar zijn voor onderhoud en inspectie.
 • Laat uw zonnepanelen regelmatig schoonmaken of doe dat zelf. Zo verliest u geen stroomopbrengst doordat zonlicht minder goed wordt opgevangen.

Goed om te weten

 • Subsidie gemeente
  Neem contact op met uw gemeente om te vragen of u in aanmerking komt voor subsidie of speciale regelingen (denk aan gunstige lening) bij de aanschaf van zonnepanelen.
 • Meld zonnepanelen aan bij uw netwerkbeheerder
  Het is noodzakelijk om uw zonnepaneelinstallatie aan te melden bij de netwerkbeheerder. Uw netbeheerder heeft deze gegevens nodig om het elektriciteitsnet optimaal te beheren en veilig te houden. Meld u aan op www.energieleveren.nl.