Kleine moeite, grote inbrekersfrustratie

Inbrekers maken graag gebruik van het zogenaamde kerntrekken of cilindertrekken. Hierbij draaien ze een schroef in de cilinder, en trekken deze daarna met cilinder en al uit het slot. Of ze breken deze in tweeën. Dit doen ze binnen 20 seconden, met supersimpel gereedschap. Dat wil je dus zeker voorkomen. Een cilinder met 3 SKG-sterren beveiligt jouw cilinder tegen kerntrekken.

Zelf je cilinder vervangen: insteekslot

Heb je een insteekslot? Dan kun je meestal de cilinder los vervangen. Dat doe je zo:
 • Verwijder eerst de slotschilden aan de voor- en achterkant van de deur.
 • Daarna vervang je de borgbout of stelschroeven aan de zijkant van het slot.
 • Als je nu de sleutel in het slot steekt en een stukje naar rechts draait, kun je de cilinder er zo uitduwen.
Voor het plaatsen van de nieuwe cilinder, voer je de stappen in omgekeerde volgorde uit.

Zelf je cilinder vervangen: oplegslot

Heb je een oplegslot? Dan kun je soms de cilinder los vervangen. Er zit dan een losse buitencilinder in. Dit is wel wat ingewikkelder. Je moet de buitencilinder vaak nog op maat zagen. Volg deze stappen:
 1. Draai de schroeven aan binnen en zijkant los, zodat je de slotkast kunt verwijderen. Nu kun je de buitencilinder ook zien.
 2. Schroef de cilinderplaat los.
 3. Trek de buitencilinder samen met de sierring uit de deur trekken. Past de nieuwe cilinderplaat niet in de uitsparing van de oude? Dan moet je eerst de cilinderplaat aftekenen op het hout en met een beitel wat hout verwijderen.
 4. Stop de nieuwe cilinder met de sierring in het gat van de deur.
 5. Schroef de cilinderplaat voorlopig vast op de binnenkant van de deur.
 6. Zet de slotkast terug. Zo weet je of en hoever je de cilinderlip af moet zagen. Laat deze nog 10mm uitsteken.
 7. Monteer de slotkast weer op het slot.

Extra tips:
 • Bekijk welke afmetingen je oude cilinder heeft, als je een nieuwe cilinder in dezelfde maat koopt weet je tenminste zeker dat hij past.
 • Heb je een nieuwe cilinderplaat die niet in de uitsparing van de oude past? Dan moet je eerst de cilinderplaat aftekenen op het hout en met een beitel wat hout verwijderen.

Of schakel hulp van een professional in

Natuurlijk zijn niet alle sloten en deuren hetzelfde, dus het kan best zijn dat je er zelf niet helemaal uitkomt. Wil je er zeker van zijn dat jouw slot geschikt is voor jouw deur én dat het slot op de juiste manier geïnstalleerd wordt? Dan adviseren we je om hulp in te schakelen van een betrouwbare slotenmaker bij jou in de buurt.