Cybersecurity: 6 tips om je bedrijf te beschermen

Hoe bescherm jij jouw bedrijf tegen de risico’s van cybercriminaliteit? Met deze 6 tips breng je de basis van de digitale beveiliging van jouw bedrijf op orde.

Tip 1: installeer een goede firewall

Een goede firewall houdt veel van de aanvallen van hackers, computervirussen, spyware en ransomware buiten de deur. Het is dus de moeite om hierin te investeren. Laat je systeembeheerder of een (externe) specialist goed naar de instellingen van de firewall kijken. De fabrieksinstellingen alleen bieden meestal geen optimale veiligheid.

Tip 2: zorg voor een antivirussysteem dat up-to-date is (en blijft)

Bescherm alle apparatuur die direct of indirect met internet in verbinding staat, zoals uw computers en server, met antivirussoftware. Zorg ervoor dat deze altijd up-to-date is: stel het installeren van updates niet uit.

Tip 3: voer software-updates direct uit 

Een software-update is een gratis oplossing van beveiligingsproblemen die tot dan toe bekend zijn. Voer deze updates daarom direct uit en maak het cybercriminelen niet te makkelijk! Zo voorkom je dat hackers toegang krijgen tot jouw website, server of netwerk. Zij speuren namelijk het internet af met automatische tools, op zoek naar beveiligingslekken. Heb je in jouw bedrijf te maken met computergestuurde productieprocessen? Combineer de updates dan met het geplande onderhoud van machines.
Laptop met iemand die codes intypt

Tip 4: maak medewerkers bewust van cybersecurity

Bespreek de risico's met je medewerkers en spreek heldere spelregels af. Bijvoorbeeld over het gebruik van wachtwoorden. Een goed wachtwoordbeheer kun je bijvoorbeeld vertalen naar de volgende regels:
  • Zorg voor wachtwoorden van minimaal 8 tekens, maar liever meer.
  • Wissel wachtwoorden elk kwartaal.
  • Gebruik de fabrieksinstellingen nooit als wachtwoord.
  • Sla geen lijstjes van wachtwoorden op in Word, Excel of e-mail.
  • Maak op elke laptop of computer gebruik van een password manager.

Tip 5: zorg voor een noodplan

Soms gaat het toch mis. Wees daarop voorbereid. Bedenk vooraf hoe je ervoor zorgt dat je jouw gegevens terugkrijgt als deze gestolen worden. En hoe je ervoor zorgt dat je klanten zo snel mogelijk weer kunt bedienen. 

Tip 6: maak dagelijks een back-up en test of de back-up werkt

Laat bestanden elke dag opslaan op een medium buiten het netwerk, zoals een losse harde schijf. Berg deze back-up apart van de server op. Controleer ook regelmatig of het back-upsysteem goed functioneert. Het zou zonde zijn als je bij schade alsnog met lege handen staat.