Brand door elektra: hoe ontdek je de onzichtbare risico’s?

Brand is een schade die je als ondernemer liever wil voorkomen. Want de impact van brand is vaak groot. Interpolis ziet in de praktijk dat branden vaak ontstaan door gebreken in de elektrische installatie. Gebreken die je zelf bijna niet kunt zien. Weet jij hoe je die gebreken toch opspoort?

Veel gebreken zijn niet met het oog te zien

Weerstand en temperatuurstijgingen in de elektrische installatie zijn niet te zien, maar wel te meten. Binnen in de installatie gebeurt van alles. Stof, trillingen en vocht zorgen voor weerstand en een hogere temperatuur. Die hogere temperatuur kan zorgen voor oververhitting en brand. Een thermografische meting is daarom standaard onderdeel van de Interpolis SCIOS Scope 10 Elektrakeuring.

Bij te veel weerstand kan brand ontstaan

Bij kortsluiting horen de zekeringen de elektriciteit in een groep uit te schakelen. Soms gebeurt dat niet. Bijvoorbeeld als je langdurig een combinatie van verdeeldozen en verlengsnoeren gebruikt. Iedere stekkerverbinding zorgt voor weerstand, net als elke meter kabel. In de basis geeft dat niet, tot er kortsluiting ontstaat. Omdat er zo veel weerstand is, blijft de stroom in het circuit soms net te laag om te pieken tot de hoge kortsluitstroom. Daardoor reageert de zekering niet en blijft de brandgevaarlijke situatie bestaan. Met alle risico’s van dien.

Kortsluiting, stof en vuil vormen een gevaarlijke mix

Stof kruipt in de kleinste kiertjes. En is dus lang niet altijd zichtbaar. Zeker verlengsnoeren en verdeeldozen die op de grond liggen, trekken veel stof en vuil aan. Professionele verdeeldozen hebben niet voor niets klepjes om vuil en stof tegen te houden. Toch zien we in de praktijk maar al te vaak standaard verdeeldozen in bedrijven, bijvoorbeeld in magazijnen. Een beschadiging in een kabel kan kortsluiting veroorzaken. Een klein vonkje is genoeg om het stof en vuil te laten branden.

Zichtbare gebreken in de installatie kun je zelf opsporen

Er zijn gebreken in de technische installatie die duidelijk zichtbaar zijn. Zeker als je weet waar je op moet letten. Lees je wat je als ondernemer zelf kunt doen om brand door elektra te voorkomen.

Schakel een expert in om álle gebreken en defecten in de installatie te ontdekken

Om alle gebreken en defecten in kaart te brengen, zijn professionele metingen nodig. Van een expert. Deze expert voert controles en thermografische metingen uit. En ziet zo precies waar te veel weerstand zit. Of waar de temperatuur te hoog is. De expert onderzoekt wat daarvan de oorzaak is. En welke aanpassingen nodig zijn om de brandveiligheid van je elektrische installatie te verbeteren.

De Interpolis Elektrakeuring helpt je om brand te voorkomen

Interpolis helpt je graag om je brandrisico’s te beperken. Met de SCIOS Scope 10 Elektrakeuring brengt een onafhankelijk, gecertificeerd keuringsbedrijf stap voor stap de toestand van jouw elektrische installatie in kaart. Je krijgt praktische adviezen om je elektrische installatie veiliger te maken.

Meer weten?

Lees hier hoe de Interpolis Elektrakeuring werkt en uit welke SCIOS Scope keuringen je kunt kiezen.