Elektrakeuring SCIOS Scope 10: zo werkt het

Meten is weten. Zeker bij elektra. Wist je dat bij 90% van de elektrakeuringen ernstige gebreken naar voren komen? Vaak gaat het om goedbedoelde maar riskante oplossingen, zoals het doorlussen van verlengsnoeren. Maar ook om beschadiging en veroudering aan de elektrische installatie. Wat je met het blote oog niet altijd kunt zien. Wil jij de brandveiligheid in je bedrijf verbeteren? In dit artikel leggen we uit hoe een SCIOS Scope 10 elektrakeuring precies in zijn werk gaat.

Bij Interpolis ben je meestal binnen 1 maand aan de beurt voor de elektrakeuring

Er zijn lange wachttijden voor elektrakeuringen. Interpolis zorgt ervoor dat jij sneller aan de beurt bent. Meestal lukt het binnen 1 maand, maar zeker binnen 2 maanden. Speciaal voor ondernemers maakten we hiervoor afspraken met onafhankelijke, SCIOS-gecertificeerde bedrijven. 

De inspectie duurt zeker een halve dag

De tijd die nodig is voor de SCIOS scope 10 keuring verschilt per bedrijf. Dit hangt af van je bedrijfsactiviteiten, het vloeroppervlak van je bedrijf en het aantal verdeelkasten (groepenkasten) in je elektrische installatie. Houd in ieder geval rekening met een halve dag.

Stap 1: rondgang door je bedrijf

De inspecteur maakt samen met jou een rondgang door het bedrijf voor een visuele inspectie van de elektra. Er zijn best veel punten waar het bij elektra mis kan gaan. De inspecteur let bijvoorbeeld op orde en netheid, het gebruik van verlengsnoeren en verdeeldozen en zichtbare beschadigingen aan elektra. 

De inspecteur controleert de brandrisico’s van het totale elektrische materieel:

  • de vaste installatie (meterkast en verdeelinrichting)
  • de achterliggende installatie (verlichtingen en stopcontacten)
  • de apparaten die zijn aangesloten op de elektrische installatie.

Stap 2: uitschakelen van de stroom

Om de metingen uit te voeren, schakelt de inspecteur de stroom tijdelijk uit. Daardoor komt je bedrijf even stil te liggen. Dat is vervelend, maar het kan niet anders. De inspecteur moet veilig werken, spanningsloos dus. Samen bepalen jullie vooraf wat het beste moment hiervoor is. Bijvoorbeeld in de pauze, net voor het werk begint of juist na sluitingstijd.

Stap 3: metingen en thermografie

Metingen en thermografie laten duidelijk zien of er overbelasting, een defect of oververhitting is in de installatie. En waar dat precies is. Daarom zijn ze altijd onderdeel van een elektrakeuring volgens SCIOS Scope 10. 

Bij thermografie laat de warmtebeeldcamera temperatuurverschillen in de installatie zien. Daarmee ziet de inspecteur of er oververhitting is en waar de oorzaak ligt. Vaak komt dat door slechte verbindingen, defecten of overbelasting.

Binnen 14 dagen krijg je een rapport

In het rapport beschrijft de inspecteur welke gebreken hij ziet in de elektrische installatie. En wat hiervoor de oplossingen zijn. Je krijgt een concreet plan om direct de brandveiligheid te verbeteren in je bedrijf. 

Sommige verbeterpunten kun je makkelijk zelf oplossen. Zoals het schoonmaken van stoffige wand-contactdozen of het vervangen van een knipperende tl-buis. Voor andere verbeteringen schakel je een erkend installateur in. Bijvoorbeeld om een nieuwe wandcontactdoos aan te laten leggen. Of een onveilige verbinding te vervangen.

De inspecteur voert een herkeuring uit om je verbeteringen te controleren 

Heb je alle verbeterpunten hersteld? Dan komt de inspecteur terug om de verbeteringen aan je installatie te keuren. Soms kan deze herkeuring ook digitaal, dat hangt af van het aantal fouten en het risico. Kocht je de Elektrakeuring bij Interpolis, dan verloopt de herkeuring ook via Interpolis. Een offerte voor een herkeuring vraag je eenvoudig aan bij onze klantenservice; telefonisch op 013 462 26 22, of via e-mail: klantenservice@interpolis.nl.

Als alles in orde is, krijg je het SCIOS-certificaat 

Keurt de inspecteur alle aanpassingen goed, dan is de elektrakeuring klaar. Je ontvangt het SCIOS-certificaat als bewijs dat je elektrische installatie brandveilig is. Je kunt dit certificaat delen met je verzekeraar of tussenpersoon.

Interpolis geeft een seintje als het weer tijd is voor een elektrakeuring

In je verzekeringspolis staat hoe vaak een SCIOS scope 10 inspectie nodig is. Meestal is dat iedere 5 jaar. Een elektrische installatie verandert namelijk door de jaren heen. Als je je elektrische installatie regelmatig laat keuren, blijft deze veilig te gebruiken.

Meer weten over de verschillende SCIOS elektrakeuringen?

De SCIOS scope 10 keuring is niet de enige elektrakeuring waarmee je jouw bedrijf veiliger maakt. Weet jij welke SCIOS keuring je nodig hebt als je zonnepanelen hebt? En wist je dat je SCIOS keuringen kunt combineren voor nog meer inzicht? Lees er meer over op onze pagina over SCIOS elektra-keuringen.