Zorg ervoor dat inbrekers jouw pand overslaan

Bedrijfspanden zijn een geliefd doelwit voor inbrekers. De impact van een inbraak is enorm. Niet alleen financieel, maar ook emotioneel. Met deze praktische tips helpen we je om de kans op een inbraak te verkleinen.

Je bedrijfspand beveilig je optimaal met een mix aan maatregelen

Door te zorgen voor een mix van organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen, verklein je de kans op een inbraak in je pand. Bij organisatorische maatregelen moet je denken aan afspraken die binnen je bedrijf gelden. Deze kosten meestal geen geld. Bouwkundige maatregelen voorkomen dat inbrekers makkelijk en snel hun slag kunnen slaan. Elektronische maatregelen merken een (poging tot) inbraak vroeg op en zorgen ervoor dat het alarm effectief wordt opgevolgd.

Organisatorische maatregelen

 1. Zorg voor slimme verlichting
  Inbrekers staan niet graag in de spotlights. Zorg daarom voor goede (schrik)verlichting op je bedrijfsterrein en aan de buitenkant van je pand. Vergeet daarbij een eventuele brandgang achter je pand niet. Het is belangrijk dat de verlichting in slagvaste behuizing zit. Hiermee voorkom je namelijk dat inbrekers de verlichting vernielen.
 2. Maak altijd een sluitronde
  Natuurlijk zorg je ervoor dat je de deur op slot doet als je afsluit. Loop voor de zekerheid altijd een rondje door het hele pand om te checken of alle ramen en deuren écht dicht en op slot zitten.
 3. Houd de begroeiing rondom je bedrijfspand laag
  Grote bomen en forse struiken rondom je bedrijfspand staan misschien wel mooi, maar ze zijn niet heel handig. Het zorgt ervoor dat je pand vanaf de openbare weg niet (helemaal) goed zichtbaar is, en dat is voor inbrekers juist weer fijn. 
 4. Stel regels aan het sleutelgebruik
  Houd goed bij wie welke sleutels in zijn bezit heeft. Laat medewerkers tekenen voor ontvangst van de sleutel en controleer regelmatig of iedereen zijn of haar sleutel nog heeft. Gaat er een medewerker uit dienst? Zorg er dan voor dat ze hun sleutels netjes inleveren. Zo houd je overzicht en grip op wie er welke heeft tot het bedrijfspand.

Bouwkundige maatregelen

 1. Plaats SKG-gecertificeerd hang- en sluitwerk
  Gebruik goedgekeurde sloten en sluitingen op je ramen en (overhead)deuren. Deze herken je aan het SKG-logo met sterren. Hang- en sluitwerk met het SKG-certificaat zijn getest op sterkte en duurzaamheid. Het aantal sterren laat zien hoe inbraakwerend de sloten en sluitingen zijn.
 2. Plaats een inbraakwerend compartiment
  Kostbare spullen berg je veilig op in een inbraakwerend compartiment of een kleine stalen container. Deze maatregel heeft het meeste effect als je ook een inbraakalarmsysteem hebt. Anders heeft een inbreker alle tijd om het compartiment of de kast open te breken.

Elektronische maatregelen

 1. Beveilig je pand met een inbraakalarmsysteem
  Laat een inbraakalarmsysteem ontwerpen en aanleggen door een VEB- of BORG-erkend bedrijf. Laat het alarm doorsturen naar een erkende particuliere alarmcentrale (PAC). Als je een inbraakalarmsysteem met camera’s hebt, kijken ze daar rechtstreeks mee naar de beelden en waarschuwen ze direct de politie bij een poging tot inbraak.