De 6 meest gestelde vragen en antwoorden over de WIA 

Wat is de WIA? En hoe zit het met WGA en IVA? In dit artikel geven wij zo simpel mogelijk antwoord op de meest gestelde vragen over de WIA.

1. Wat moet ik doen als mijn medewerker langdurig uitvalt?  

Stel, je medewerker wordt langdurig ziek. Dan doe je er samen met je medewerker alles aan om hem of haar zo goed mogelijk te begeleiden, zodat het werk weer hervat kan worden. Ook ben je verplicht als werkgever om minimaal 70% van het loon 2 jaar door te betalen. Dit kun je verzekeren met een verzuimverzekering.

2. En wat gebeurt er als mijn medewerker langer dan 2 jaar ziek is?

Dan wordt er gekeken naar wat voor werk je medewerker nog wel kan doen. Dat is het uitgangspunt van de WIA, de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Maar je medewerker kan deels of volledig arbeidsongeschikt worden verklaard. Je hoeft dan als werkgever het loon niet meer door te betalen. Je werknemer kan hiervoor een WIA-uitkering aanvragen.

3. Na 2 jaar krijgt je medewerker een WGA- of IVA-uitkering: wat zijn dit voor uitkeringen?

De WGA-uitkering en de IVA-uitkering zijn allebei WIA-uitkeringen:

  • WGA: Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten
    Je medewerker krijgt een WGA-uitkering als hij of zij op een gegeven moment deels weer kan werken.
  • IVA: Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten
    Je medewerker krijgt een IVA-uitkering als hij of zij niet of nauwelijks meer kan werken.
Een omgevallen glazen pot met euromunten

4. Kan ik als werkgever een aanvullende verzekering regelen voor mijn medewerkers?

Jazeker, dat kan. Stel: je zieke medewerker wordt na 2 jaar deels of volledig arbeidsongeschikt verklaard. Dan kan een WIA-verzekering uw werknemer een aanvulling bieden op de WIA-uitkering van UWV. Zo voorkom je een inkomensterugval bij je medewerker.

5. Ik wil weten wat het betekent voor het inkomen van mijn medewerker als hij of zij arbeidsongeschikt raakt, hoe kan ik dit berekenen? 

Met deze WIA-calculator bereken je wat het inkomen wordt bij langdurige arbeidsongeschiktheid.

6. Heeft de WGA ook gevolgen voor mij als werkgever en kan ik mij hiertegen verzekeren?

Dit is mogelijk. Je kunt er als werkgever voor kiezen om je te verzekeren voor het WGA-risico. Dan betaal je premie aan UWV en zorgen zij voor de re-integratie van je arbeidsongeschikte werknemers. Ook kun je eigenrisicodrager worden. Dan zorg je zelf voor de re-integratie en verzeker je het financiële risico met de WGA Eigenrisicodragersverzekering. De premie betaal je dan aan de verzekeraar. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met de Rabobank voor advies. Of lees meer informatie over dit onderwerp op de website van het UWV.