De verschillen tussen een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering en zakelijke rechtsbijstandverzekering

‘Ondernemen is vooruitdenken’. Helaas is niet alles te voorspellen. Onzekere situaties zoals schade of conflicten kunnen altijd voorkomen. Dus is het maar goed als je verzekerd bent. Voor onzekere situaties hebben we de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering en de zakelijke rechtsbijstandverzekering. We leggen je uit hoe deze verzekeringen van elkaar verschillen en hoe ze je kunnen helpen.

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor ondernemers

Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten bij schade door jouw schuld, jouw producten of door de werkzaamheden die door jouw bedrijf zijn verricht. Als je als ondernemer aansprakelijk wordt gesteld bestaat er dus de kans dat jij de kosten moet betalen. Als je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hebt, beoordeelt jouw verzekeraar of jij als ondernemer inderdaad aansprakelijk bent voor de schade. Is dat het geval? Dan wordt de schade door de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering betaald. Situaties die voor kunnen komen zijn: 

  • andermans computer waar een kop koffie overheen gaat.  
  • iemand die letsel oploopt door jouw schuld of op jouw terrein.
  • een voertuig dat door jouw schuld kapot gaat. 
  • schade die is ontstaan door een van je medewerkers of schade die een medewerker zelf oploopt tijdens de werkzaamheden voor jouw bedrijf.
  • schade die wordt veroorzaakt door producten die je importeert, maakt of verkoopt. Dit staat bekend als productaansprakelijkheid.

Op deze pagina lees je meer over de verschillende soorten aansprakelijkheid en hoe je die kunt verzekeren. Zo kun je financiële schade bij een aansprakelijkstelling beperken.

Zakelijke rechtsbijstandverzekering voor ondernemers

Een zakelijke rechtsbijstandverzekering kan helpen bij het oplossen van conflicten of je bijstaan in het aangaan van een rechtszaak. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering kun je rekenen op juridische hulp. Je kunt deze hulp bijvoorbeeld inschakelen als:

  • er een factuur niet is betaald.
  • er een conflict is omdat er een bestelling niet of beschadigd is geleverd.
  • er onenigheid is met een van je medewerkers en je er samen niet uit komt.
  • je een conflict hebt met de gemeente over wet- en regelgeving.

Proceskosten worden vergoed

Als het vervolgens tot een rechtszaak komt, is het een mogelijkheid dat je die als ondernemer verliest. De zakelijke rechtsbijstandverzekering betaalt naast de kosten voor hulp van de jurist of advocaat ook de gemaakte proceskosten als je deze moet betalen.

Het aantal zakelijke geschillen groeit

Uit cijfers van Interpolis blijkt dat het aantal zakelijke geschillen is toegenomen. Zo is het aantal arbeidsgeschillen tussen werkgever en werknemer in 2020 met 17% gestegen ten opzichte van 2019. Ook het aantal geschillen rondom huur steeg in diezelfde periode aanzienlijk met 27%.

Niet verplicht wel verstandig

Zowel de zakelijke rechtsbijstandverzekering als de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering zijn niet verplicht voor ondernemers. Maar het kan verstandig zijn om ze af te sluiten. De maandelijkse premie is aftrekbaar van de belasting.  

Bekijk op deze pagina wat premierekenvoorbeelden voor een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering van verschillende ondernemers.