Waarom hetzelfde blijven doen als het ook radicaal vernieuwend kan? Dat is zo’n beetje het motto van Arvid Prigge. Na het opzetten van zijn 3D-geprinte Vergaderfabriek gaat hij nu met Green City zeshonderd sociale huurwoningen van een biodivers dak voorzien.
In de serie ‘Crisis de Baas’ vertellen ondernemers over leiderschap in turbulente tijden: wat doe je als alles opeens op zijn kop komt te staan? De BNR-reeks ‘Crisis de Baas’ is mede mogelijk gemaakt door Interpolis.
Het interview met Arvid Prigge liever beluisteren? Dat kan in de nieuwe podcastreeks van Interpolis en BNR: ‘Crisis de baas’.
Ik wil graag nieuwe antwoorden verzinnen op bestaande vragen
Prigge ging in gesprek met de top van de Nederlandse bouwindustrie en begon met het aanvragen van vergunningen. 5 jaar later was de Vergaderfabriek een feit.
Het meest opmerkelijke is nog wel dat vrijwel alle tijd opging aan de bureaucratische bouwkundige voorbereidingen. Het 3D-printen van de gekromde wanden kostte letterlijk slechts negen dagen, vertelt hij. Daarna hoefde het geheel enkel te worden samengevoegd.
Net voor de winter van 2019 gingen ze open. Een klein halfjaar draaide De Vergaderfabriek volop, tot het 15 maart 2020 was en corona roet in het eten gooide.
Even zonk de moed hen in de schoenen, maar Prigge en zijn vrouw schoten snel weer in de ondernemersstand. Wat hadden ze tot hun beschikking waar ze alsnog mensen mee van dienst konden zijn?
‘We wilden ook zo graag helpen. Uiteindelijk hebben we ‘Virtual Farewell’ opgezet. We gebruikten de techniek in de Vergaderfabriek om ervoor te zorgen dat mensen op afstand toch nog bij de uitvaart van hun geliefden konden zijn.’
Een bloeiende business werd het niet, maar dat was ook niet de bedoeling, vervolgt de ondernemer. ‘Je wil gewoon niet bij de pakken neer gaan zitten. Je wil bezig blijven.’
Van het hotel verhuurden ze op een gegeven moment de begane grond met 4 kamers en gemeenschappelijke ruimtes als huis. Later organiseerden ze er etentjes in samenwerking met chefkoks die opeens zonder werk zaten. Want ook al was de horeca gesloten, voor gasten in een hotel mocht nog wel worden gekookt.
Ik wilde iets doen wat echt verschil oplevert