Schade aan je huurwoning, wat nu?

De verhuurder van je huurhuis is verantwoordelijk voor de verzekering van het pand. Verbeteringen die jij of de vorige huurder op eigen kosten aanbrengt aan de woning, zoals een nieuwe keuken, zijn meeverzekerd op de inboedelverzekering. Dit heet huurdersbelang. Huurdersbelang is alleen verzekerd als de schade aan het huurdersbelang voor jouw rekening is. Dit staat bijvoorbeeld in het huurcontract. Het gaat alleen om de volgende verbeteringen:
  • Verbeteringen in de woning: zoals schilderwerk, rolluiken en zelf geplaatste bijgebouwen.
  • Verbeteringen in de tuin, op het erf of balkon: zoals planten en bestrating.
  • De garagebox op een ander adres: alleen als deze niet zakelijk wordt gebruikt of zakelijk wordt verhuurd.
  • Het glas van je huurwoning.

Verzeker de inboedel in je huurwoning tegen schade en diefstal. 

Wil je dat je spullen in je woning verzekerd zijn? En ook dat huurdersbelang verzekerd is? Dan sluit je een inboedelverzekering af. Je kunt bij ons kiezen voor de inboedelverzekering Uitgebreid of All-Risk. Op de inboedelverzekering All-Risk zijn ook andere plotselinge gebeurtenissen verzekerd zoals schade door vallen en (om)stoten van je inboedel.

Zo zit het met de aansprakelijkheidsverzekering en je huurwoning.

Met de aansprakelijkheidsverzekering verzeker je schade aan andere personen of de spullen van andere personen als je volgens de wet aansprakelijk bent. Voor schade die je veroorzaakt aan je huurwoning ben je niet verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering. De verhuurder is eigenaar van de huurwoning en kan dit melden op de woonhuisverzekering. Ben je aansprakelijk voor schade aan de huurwoning door brand of ontploffing en is de verhuurder hier niet voor verzekerd? Dan kun je dit wel melden op de aansprakelijkheidsverzekering.

Denk ook aan een rechtsbijstandverzekering.

Problemen in je woning kunnen behoorlijk stressvol zijn, net als juridische conflicten met de verhuurder. Soms is advies en onderhandelen niet voldoende om een probleem op te lossen. Dan staan we je bij in een juridische procedure met de rechtsbijstandverzekering Consument & Wonen. De kosten van de jurist of advocaat en de proceskosten zijn dan verzekerd. Dit voorkomt dus dat je zelf hoge kosten moet betalen.

Een overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht, wel verstandig.

Ga je samenwonen met je partner? Je denkt er liever niet aan, maar wat als 1 van jullie overlijdt? Een overlijden heeft emotionele én financiële gevolgen. Kan jij of je partner de huur nog wel betalen als er een inkomen wegvalt? Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) voorkom je het verdriet niet. Maar je zorgt er wel voor dat je geliefden door kunnen als jij er niet meer bent. Een ORV zorgt voor financiële rust voor je nabestaanden.

Verhuizen naar je nieuwe woning.

Tijdens je verhuizing is je inboedel op het oude en nieuwe adres binnen Nederland verzekerd. Vanaf het moment dat je de sleutel van jouw nieuwe woning krijgt tot het moment dat je helemaal verhuist naar de nieuwe woning. Rondom je verzekeringen zijn er een aantal zaken waarop je moet letten.

Samenwonen? Check jouw verzekeringen.

Soms is de huur van een huis ook het moment waarop je voor het eerst gaat samenwonen. Dubbele verzekeringen wil je dan voorkomen. Misschien hebben jij en jouw partner allebei nog een eigen inboedelverzekering. Check ook je andere verzekeringen. Door de verzekeringen samen te voegen, bespaar je geld.