4 veel voorkomende conflicten tussen huurders en verhuurders.

Huur je een woning? Dan denk je misschien niet aan rechtsbijstand. Als je contract klaarligt en de champagne koud staat, denk dan ook eens na over een rechtsbijstand­verzekering. Want of je nu huurt in de vrije sector of via de sociale woningbouw, je kunt er veel aan hebben. Bijvoorbeeld als je te maken krijgt met 1 van deze 4 problemen.

  1. Er is een gebrek aan je woning.
    Of het nu gaat om een lekkage, vochtproblemen, kapotte apparaten of achterstallig onderhoud; gebreken aan je woning kunnen je behoorlijk uit je slaap houden. Een rechtsbijstand­verzekering helpt jou met informatie en adviezen zodat je weet wat jouw rechten zijn. En een jurist staat jou bij als er problemen zijn met het contact tussen jou en de verhuurder.
  2. De huur gaat omhoog.
    Wat zijn jouw rechten bij een huurverhoging? Mag dat zomaar? Is de stijging van het bedrag niet te fors? Met name particuliere verhuurders weten niet altijd goed wat de regels voor verhoging zijn. De juristen vanuit de rechtsbijstand­verzekering geven je direct duidelijkheid over de wettelijke regels rond huurverhogingen. Je krijgt advies en ondersteuning en wordt bijgestaan met praktische oplossingen. Als je weet waar je staat, kan dat een hoop stress besparen.
  3. Er is een probleem met de borg.
    Sluit je een huurovereenkomst af? Dan betaal je soms een waarborgsom. Maar verlaat je de woning? Dan krijg je die borg niet altijd in zijn geheel terug. Soms komt het tot een discussie over inhoudingen, bijvoorbeeld door vermeende schade of het onterecht inhouden van de borg. De juristen vanuit de rechtsbijstand­verzekering helpen je hierbij. Door duidelijkheid te bieden of te helpen bij het onderhandelen over een eerlijke terugbetaling.
  4. De huur wordt opgezegd.
    Je huisbaas wil de huur opzeggen. Of jij hebt een andere plek gevonden en wilt de huur opzeggen. Met welke regels en procedures moet je rekening houden? Vanuit een rechtsbijstand­verzekering kan een jurist jou begeleiden bij het correct naleven van deze regels, én je voorzien van juridisch advies en ondersteuning als er geschillen ontstaan bij het beëindigen van de huurovereenkomst.

Bij de rechtsbijstand­verzekering van Interpolis worden deze 4 problemen regelmatig gemeld. In deze of andere situaties waarbij je recht hebt op hulp, word je bijgestaan door 1 van de ruim 750 juristen, advocaten en mediators van Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR). We vertellen je kort iets over de voordelen daarvan:

De juristen van Stichting Achmea Rechtsbijstand denken mee over een duurzame oplossing.

Soms is het belangrijker om de relatie met de verhuurder goed te houden, dan om meteen je gelijk te halen. Met informatie en tips voorkomen we samen dat de relatie op scherp komt te staan. Een persoonlijk gesprek of een kleine toenadering kan erger voorkomen. Heb je een tijdelijk huurcontract? Dan kan het slim zijn om even te wachten voordat je overgaat tot actie.

Als het nodig is, dan gaan we voor jou naar de rechter.

Problemen in je woning kunnen behoorlijk stressvol zijn, net als juridische conflicten met de verhuurder. Soms is advies en onderhandelen niet voldoende om een probleem op te lossen. Dan staan we je bij in een juridische procedure, bijvoorbeeld bij de huurcommissie of kantonrechter. De kosten van de jurist of advocaat en de proceskosten zijn verzekerd. De rechtsbijstand­verzekering van Interpolis voorkomt dus dat je zelf hoge kosten moet betalen en geeft jou ook gemoedsrust.

Verzekerd zijn van rechtshulp bij een huurconflict?

Overweeg dan een rechtsbijstand­verzekering bij Interpolis. Heb je direct juridisch advies nodig, maar heb je (nog) geen rechtsbijstand­verzekering? Kies dan voor rechtshulp on demand. Want hoe dan ook: je staat er niet alleen voor.
Juridisch leed voorkomen.
Stichting Achmea Rechtsbijstand zet zich naast het verlenen van uitstekende rechtshulp ook in om zoveel mogelijk juridisch leed te voorkomen. Dat is niet alleen fijn voor klanten, maar ook goed voor de maatschappij. Want als we geschillen kunnen voorkomen of eerder oplossen, houden we de premies betaalbaar en het recht toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen. Op de website van Stichting Achmea Rechtsbijstand vind je informatie en voorbeeldbrieven over allerlei juridische problemen waar je als huurder tegenaan kunt lopen. Zo kun je meer achtergrondinformatie of snel zelf een oplossing voor jouw probleem vinden. En kom je er niet uit? Dan staan de juristen van Stichting Achmea Rechtsbijstand voor je klaar met uitstekende rechtshulp.