Top 5 meest voorkomende schades in en rondom huis en hoe je deze kunt voorkomen

In 2019 ontvingen we ruim 150.000 meldingen van schades in en rondom huis. De schades variëren van het vallen van een smartphone tot forse stormschade. We nemen je mee in de meestvoorkomende schades die onze klanten in en rondom huis overkwamen. Én we geven je praktische tips die de kans op deze schades verkleinen.

Dit zijn de 5 meestvoorkomende schades in en rondom huis:

  1. Schade door vallen of stoten. Zoals het omstoten van een kop koffie over een nieuw tapijt of het vallen van duur servies dat je net niet handig vasthad.
  2. Schade aan ruiten van de woning, zoals voorramen of ramen in een deur of luik.
  3. Stormschade, veroorzaakt door wind met minimaal windkracht 7.
  4. Schade door water(overlast). Dit kan neerslag zijn, zoals regen, water, hagel en smeltwater, maar ook water uit waterleidingen, riolering en afvoerbuizen of lekkage.
  5. Schade en diefstal door inbraak.

Dit waren de schades die in 2019 het vaakst bij ons werden gemeld. Het is niet altijd mogelijk om schade te voorkomen, maar met onderstaande 5 tips kun je de kans hierop wel verkleinen.

Tip 1: bewaar je spullen op een logische plek

Het is goed om regelmatig stil te staan bij welke spullen je dagelijks gebruikt, welke spullen je nooit gebruikt en welke spullen dierbaar of letterlijk kostbaar voor je zijn. Geef deze dan ook een gepaste plek in huis, zodat de kans op schade hieraan kleiner wordt. Het mooie antiek servies hoeft bijvoorbeeld niet bij de ontbijtborden te staan. En de woonkamer is misschien niet de beste plek voor dat handgemaakte vloerkleed in een huis met opgroeiende (en knoeiende) kinderen. 

Tip 2: bekijk jouw woning eens door andere ogen

Bijvoorbeeld door de ogen van een inbreker. En bedenk dan waar je allemaal op kunt klimmen of waar je jezelf doorheen kunt wurmen. Zorg voor goed zicht op vanuit de straat, de juiste verlichting en goede sloten. Dit kan het verschil maken. Lees meer tips tegen inbraak.

 

Heb je huisdieren of jonge kinderen? Kruip dan eens op handen en voeten door je woning. Ontdek welke plekken makkelijk toegankelijk zijn voor grijpgrage handen van kinderen en de kwispelende staart van jouw hond, zodat je jouw spullen een veilige plek kunt geven.

Tip 3: onderhoud je woning goed

Ruitschade en waterschade kun je voorkomen door goed onderhoud. Vervang de ruiten op tijd als er een sterretje in zit, zodat het sterretje geen barst wordt. Waterschade die ontstaat door extreem weer is vaak overmacht. Maar ook daar kun je vroegtijdig de kans op schade verkleinen. Zo kun je de druk op riolering verlichten om de kans op wateroverlast te verkleinen. Dit doe je bijvoorbeeld door jouw leefomgeving te vergroenen. Denk aan een grasmat in je tuin, in plaats van een terras. Of aan een groen dak in plaats van je platte bitumen dak. Ook regelmatig onderhoud aan leidingen in je huis, je boiler, je cv-ketel of combiketel is aan te raden.

Tip 4: zorg voor alarmen en een plan 

Er zijn verschillende manieren om vroegtijdig gealarmeerd te worden bij een extreme gebeurtenis, zoals brand, inbraak of storm. Rookmelders, een beveiligingssysteem en notificaties van weer-apps kunnen de reddende engel zijn. Daarnaast is het verstandig om een plan te hebben voor het geval dat een calamiteit zich voordoet. Bespreek en oefen met elkaar wat je in zo'n situatie moet doen om jezelf, je dierbaren en je spullen veilig te stellen.

Tip 5: bedenk welke woonverzekeringen passen bij jouw situatie en woning

Soms is schade simpelweg niet te voorkomen of heb je gewoon een keer pech. In dat geval kun je ook voorbereid zijn met de juiste verzekering. Deze kan dan hulp bieden in de vorm van herstel of een vergoeding van de schade.