Top 5 meest voorkomende schades in en rondom huis, en hoe je deze kunt voorkomen.

In en rondom je huis kan er veel kapot gaan of schade ontstaan. Een ongeluk zit in een klein hoekje en soms kan je aan het ontstaan van schade niet veel doen. Schades variëren van het vallen van een mobiele telefoon tot forse stormschade. We nemen je mee in de meest voorkomende schades die onze klanten in en rondom huis overkwamen. Én we geven je tips om de kans op deze schades te verkleinen.

Dit zijn de 5 meest voorkomende schades in en rondom huis:

  1. Schade door vallen of stoten. Zoals het omstoten van een kop koffie over een nieuw tapijt, of het vallen van duur servies dat je net niet handig vasthad.
  2. Schade aan ruiten van de woning. Zoals voorramen of ramen in een deur of luik.
  3. Stormschade, veroorzaakt door wind met minimaal windkracht 7.
  4. Schade door water(overlast). Dit kan neerslag zijn, zoals regen, water, hagel en smeltwater, maar ook water uit waterleidingen, riolering en afvoerbuizen of lekkage.
  5. Schade door inbraak en diefstal.
Bovenstaande schades zijn voorbeelden van de meest voorkomende schademeldingen die bij ons worden gemeld. Helaas is het niet altijd mogelijk om schade te voorkomen, maar met onderstaande tips verklein je wel de kans erop.

Tip 1: bewaar je spullen op een logische plek.

Het is goed om regelmatig stil te staan bij welke spullen je dagelijks gebruikt, welke spullen je nooit gebruikt, en welke spullen dierbaar of letterlijk kostbaar voor je zijn. Geef deze dan ook een gepaste plek in huis, zodat de kans op schade hieraan kleiner wordt. Het mooie antieke servies hoeft bijvoorbeeld niet bij de ontbijtborden te staan. En de woonkamer is misschien niet de beste plek voor dat handgemaakte vloerkleed in een huis met opgroeiende (en knoeiende) kinderen. 

Tip 2: bekijk jouw woning eens door andere ogen.

Bijvoorbeeld door de ogen van een inbreker. En bedenk dan waar je allemaal op kunt klimmen of waar je jezelf doorheen kunt wurmen. Zorg voor goed zicht op vanuit de straat, de juiste verlichting en goede sloten. Dit kan het verschil maken. Lees meer tips tegen inbraak.

 

Heb je huisdieren of jonge kinderen? Kruip dan eens op handen en voeten door je woning. Ontdek welke plekken makkelijk toegankelijk zijn voor grijpgrage handen van kinderen en de kwispelende staart van jouw hond, zodat je jouw spullen een veilige plek kunt geven.

Tip 3: onderhoud je woning goed.

Ruitschade en waterschade kun je voorkomen door goed onderhoud. Vervang de ruiten op tijd als er een sterretje in zit, zodat het sterretje geen barst wordt. Waterschade die ontstaat door extreem weer is vaak overmacht. Maar ook daar kun je vroegtijdig de kans op schade verkleinen. Zo kun je de druk op riolering verlichten om de kans op wateroverlast te verkleinen. Dit doe je bijvoorbeeld door jouw leefomgeving te vergroenen. Denk aan een grasmat in je tuin in plaats van een terras. Of aan een groen dak in plaats van je platte bitumen dak. Ook regelmatig onderhoud aan leidingen in je huis, je boiler, je cv-ketel of combiketel is aan te raden.

Tip 4: zorg voor alarmen en voor een plan. 

Er zijn verschillende manieren om vroegtijdig gealarmeerd te worden bij een extreme gebeurtenis, zoals brand, inbraak of storm. Rookmelders, een beveiligingssysteem en notificaties van weer-apps kunnen de reddende engel zijn. Daarnaast is het verstandig om een plan te hebben voor het geval dat een calamiteit zich voordoet. Bespreek en oefen met elkaar wat je in zo'n situatie moet doen om jezelf, je dierbaren en je spullen veilig te stellen.

Tip 5: bedenk welke woonverzekeringen passen bij jouw situatie en woning.

Soms is schade simpelweg niet te voorkomen of heb je gewoon een keer pech. In dat geval kun je ook voorbereid zijn met de juiste verzekering. Deze kan dan hulp bieden in de vorm van herstel, of een vergoeding van de schade.