Met deze tips maak je jouw huurwoning brandveilig

1 op de 67 woningen wordt jaarlijks getroffen door brand. De oorzaak van woningbranden is vaak onoplettendheid. Gelukkig gaat het in veel gevallen om kleine brandjes die snel geblust kunnen worden, maar toch wil je de kans op brand zo klein mogelijk houden. Zorg daarom voor een goede brandveiligheid van je huurhuis. Hoe je dat doet? Met de tips in dit artikel helpen wij je alvast op weg.

Wie is verantwoordelijk voor de brandveiligheid van een huurwoning?

Misschien verwacht je dat de verhuurder volledige verantwoordelijkheid draagt voor de veiligheid van je huurhuis of huurappartement, maar ook als huurder zorg je hiervoor. Woon je in een appartementencomplex, dan is de verhuurder wel verantwoordelijk voor het creëren van een vluchtroute zonder lift. Jij zorgt als huurder zelf voor veilig gedrag, zoals je aandacht bij het koken houden of het gebruiken van originele opladers voor je elektrische apparaten.

Rookmelders zijn sinds 1 juli 2022 verplicht, maar wie is verantwoordelijk?

Ook in je huurwoning is het hebben van een rookmelder op iedere verdieping verplicht. De verhuurder is verantwoordelijk voor het ophangen van voldoende rookmelders in huis en draait ook op voor de kosten. Er wordt wel van jou als huurder verwacht dat je minimaal 1 keer per maand controleert of deze rookmelders het nog doen. Doe dit bijvoorbeeld op de 1e maandag van de maand als het luchtalarm afgaat.

Lees meer over het onderhouden en testen van je rookmelders

Bereid je nu voor op een eventuele brand in de toekomst

Naast rookmelders zijn er nog meer middelen die zorgen dat je er snel bij kunt zijn in geval van brand. Denk aan een blusdeken of brandblusser. Het zelf blussen van een brand met een deken of brandblusser is alleen verstandig als er nog niet veel rookontwikkeling is en als je nog gemakkelijk je huis uit kunt vluchten. Denk ook alvast na over wat bij jou thuis de vluchtroutes zijn, mocht dit in de toekomst nodig zijn. Bij een appartementencomplex moet er altijd een vluchtroute zijn zonder lift. Die uitgestippelde vluchtroute vind je vaak op een kaartje in de gemeenschappelijke ruimtes. In sommige gebouwen is er een (nood)trappenhal, en in andere gebouwen is er een spiltrap aan de buitenkant die je kunt bereiken via een nooddeur.

Lees meer over wat je moet doen in geval van brand

Wat je verder als huurder kunt doen om je woning brandveiliger te maken 

De meeste branden ontstaan door onoplettendheid. Je kunt bijvoorbeeld afgeleid raken tijdens het koken doordat de deurbel gaat, of de kamer of je huis verlaten en vergeten dat je kaarsen hebt branden. Wees ook voorzichtig met elektriciteit. Laad het liefst apparaten op als je thuis bent en gebruik altijd een originele lader.

Controleer daarnaast of je huisnummer goed zichtbaar is voor als de brandweer moet komen. Is dit niet het geval, geef het dan aan bij de verhuurder. Zorg er altijd voor dat je jouw huis snel kunt verlaten, door bijvoorbeeld sleutels op een vaste, strategische plek te leggen. Het is belangrijk dat trap, hal en (nood)uitgang altijd vrij zijn en niet geblokkeerd worden door dozen of andere obstakels.

Meer weten over wat je kunt doen om je huis zo brandveilig mogelijk te maken? Lees in ons artikel zo maak je jouw huis brandveilig tips over hoe je de kans op een brand verkleint.

Verzekeringen tegen schade bij brand

Als huurder van een woning ben je niet verplicht een woonhuisverzekering af te sluiten. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de huiseigenaar. Je kunt er natuurlijk wel voor kiezen dit (eventueel in overleg) toch zelf te doen. Het zorgt ervoor dat je verzekerd bent tegen de schade aan het huis zelf, die een eventuele brand heeft veroorzaakt. Met een inboedelverzekering zijn je waardevolle spullen, zoals je bank of tv, ook verzekerd tegen brandschade.

Handig om te weten voor als er toch brand uitbreekt 

Stel er breekt bij jou thuis onverhoopt toch een keer brand uit, sluit dan zoveel mogelijk de deuren. Gesloten deuren houden vuur en giftige rook tegen, waardoor je tot wel 2 keer zoveel tijd hebt om te vluchten. Bepaal zo snel mogelijk of de brand nog klein genoeg is om zelf te blussen. Zo niet, zorg dat iedereen zo snel mogelijk via de vluchtroute het huis verlaat en bel 112. 

Wat doe je nadat er een brand in je huis heeft plaatsgevonden

Is er toch brand geweest in je huis? Dan heeft dit natuurlijk enorme impact. Er zijn na een brand een aantal stappen die je kunt volgen. Denk hierbij aan het informeren van je verzekering(en), het regelen van tijdelijk onderkomen voor jou en eventueel de rest van je gezin en het verzamelen van waardevolle informatie en spullen. Lees welke stappen je hiervoor precies moet nemen in ons artikel Wat te doen bij brandschade

Tips voor brandveiligheid: brandveilig wonen doe je zo!