Een groen dak onderhouden: zo doe je dat

Een groen dak heeft veel voordelen. Het vermindert de kans op lekkage en verbetert de isolatie van je huis. Daarnaast beschermen de sedumplantjes het dak tegen weersinvloeden. Zo zorgt je groene dak ervoor dat je dakbedekking wel 2 keer zo lang meegaat. Maar hoe houd je het dak mooi groen en gezond? Wij leggen graag uit welk onderhoud jouw groene dak nodig heeft.

Een groen dak onderhouden is erg eenvoudig

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een groen dak onderhouden niet moeilijk. Je hoeft bijvoorbeeld niet met je grasmaaier of snoeischaar het dak op om de groei in toom te houden. Het enige dat aan onderhoud moet gebeuren, is het volgende:
 • Geef je groene dak water tijdens droge periodes
  In Nederland komen steeds vaker lange, zeer droge perioden voor. In deze perioden dient het sedumdak te worden gesproeid. Het sedum zal dan bruin/rood kleuren. Zodra het natter wordt, zal het sedum weer groen worden en gaan groeien.
 • Verwijder het onkruid
  Onkruid kun je vaak handmatig verwijderen. Het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen, messen en dergelijke, wordt afgeraden. Hiermee kun je het dak namelijk beschadigen.
 • Voed het groene dak 1 tot 2 keer per jaar met sedummest
  Bemesten kan van maart tot ongeveer eind september. Daarna nemen de plantjes geen meststof meer op.
 • Maak de afvoeren en grindranden vrij
  Op deze manier blijft de waterafvoer van het groene dak optimaal.

Op een groen dak kun je gewoon lopen 

Je dak raakt daardoor niet beschadigd. Ga je toch liever niet zelf het dak op? Onze partner Groendakcoach biedt na aanleg van het groene dak ook onderhoudscontracten aan.

Heb je nog geen groen dak, maar ben je wel geïnteresseerd?

Via Interpolis kun je jouw platte dak laten vergroenen. Het werkt eenvoudig en alles is van kop tot staart geregeld. Schrijf je in en ontvang van ons alle informatie over de stappen naar jouw groene dak. Het is belangrijk om voor aanleg te weten of je dak geschikt is en of er misschien eerst nog reparaties nodig zijn. Daarom wordt je dak geïnspecteerd. Op deze manier kun je extra lang van jouw groene dak genieten.