Zo houd je je hoofd en huis koel als de temperatuur stijgt

Hittegolven, benauwde zomerdagen en extremer weer. We krijgen er in Nederland steeds vaker mee te maken. We proberen ons hoofd koel te houden met ventilatoren en airco’s, maar wist je dat je huis koel houden ook groener kan? In dit artikel vertellen we er meer over.

Warmte leidt tot hittestress

Door klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met extreem weer. Dit uit zich in hevige regen- en onweersbuien, maar ook in periodes van droogte, warmte en benauwdheid. Te veel hitte kan zorgen voor gezondheidsproblemen, lagere arbeidsproductiviteit en een slechte nachtrust. Dit wordt hittestress genoemd. Letterlijk, ongemak vanwege de hitte.

Inrichting van de leefomgeving is van belang

De hoogte van de temperatuur is echter niet alleen afhankelijk van het weer. Ook de inrichting van de omgeving is van belang. Een park met bomen, gras en schaduw is bijvoorbeeld koeler dan een plein of winkelstraat in de volle zon.
De verharde oppervlakken absorberen de warmte van de zon en geven die weer af aan de directe omgeving. Ga maar eens bij een muur staan na een zonnige dag. Je voelt dan letterlijk de warmte van de zon die door de stenen wordt afgegeven. De hoeveelheid gebouwen, geasfalteerde wegen en het gebrek aan bomen en planten heeft invloed op de mate waarin er warmte wordt vastgehouden. Daarom is het in de steden warmer dan daarbuiten. Dit wordt het hitte-eilandeffect genoemd.

Het hitte-eilandeffect wordt gemeten aan de hand van de luchttemperatuur. In Nederland varieert dit over het algemeen van 1 tot enkele graden, maar in de grote steden kan het tot wel 7 graden warmer zijn in dan omliggende gebieden. Vooral in de nacht merk je dat deze steden minder goed afkoelen.

Meer groen voor minder hitte

De mate van groen heeft invloed op de omgevingstemperatuur. Planten absorberen namelijk voor 50% en reflecteren voor 30% het zonlicht en dus de warmte van de zon. Hierdoor wordt de omgeving koeler en hoeft de airco minder hard te werken.

Groen beperkt de opwarming van de lucht en zorgt zelfs voor verlaging van de temperatuur. Onder de boom, in de schaduw, is het dan enkele graden koeler dan in de zon. Dit doet ook andere planten in de omgeving goed. Kijk maar eens onder een boom op een grasveld. Het gras is letterlijk groener in de omgeving van de boom.

Ook zorgt groen voor verkoeling door verdamping van water. De koeling door verdamping helpt vooral in het eind van de middag en avond. Dit is belangrijk omdat hittestress de nachtrust kan verstoren.

Vergroen jouw woonomgeving

Voor alle aanpassingen geldt: hoe meer groene aanpassingen je doet, hoe groter het effect. We geven je wat inspiratie om je huis koel te houden tijdens een hittegolf:
  • Tuin, balkon en terras doen ook mee
    Niet iedereen heeft even groene vingers, maar voor iedereen is er een mogelijkheid om mee te doen aan het vergroenen van je omgeving. Denk aan plantenbakken aan de reling van het balkon, bloempotten op jouw terras of gras in de tuin in plaats van een terras. Alles telt mee.

Groene daken: alles over de impact en voordelen!