Energiezuinig thuiswerken: 10 bespaartips

We werken al een tijd massaal vanuit huis. Al die extra uren thuis brengen kosten met zich mee. Zo verbruik je bijvoorbeeld meer gas, water en elektriciteit. En dat zie je terug op je energierekening. Gelukkig zijn er veel bespaarmogelijkheden. Wij zetten 10 tips voor je op een rijtje.

Thuiswerken kost je gemiddeld € 2,- per dag meer dan ‘gewoon’ op kantoor werken

Wie 5 dagen van 8 uur per week maakt, is maandelijks dus zo’n € 43,- extra kwijt. Dat blijkt uit recente berekeningen van het Nibud. Het gaat niet alleen om extra kosten voor toiletpapier, koffie en thee. Maar ook voor het toegenomen energie- en waterverbruik. En vooral daarop valt te besparen. Tijd dus voor wat tips.

Tip 1: beperk je douchetijd

Heel verleidelijk: langer douchen op je thuiswerkdag. Want daar heb je zonder reistijd nu ruim de tijd voor. Maar wees een beetje streng voor jezelf. En douche niet langer dan noodzakelijk. Je oude routine vasthouden is niet alleen goed voor je gemoedstoestand in dit soort vreemde tijden. Ook je energierekening heeft er baat bij.

Tip 2: blijf in beweging

Thuiswerken kent ook zo z’n voordelen. Geen reistijd meer, vaak betere koffie dan de kantoorvariant en ongestoord je werkzaamheden uitvoeren. Maar vooral in dat laatste schuilt een valkuil. En wel die van lang stilzitten. Want dat is niet alleen slecht voor je lichaam. Ook je energierekening gaat er door op achteruit. Ben jij weinig in beweging, dan koelt je lijf af. En dat betekent dat de verwarming eerder aangaat. Loop dus zo nu en dan een rondje. Doe ieder half uur een aantal jumping jacks. En leer jezelf aan om staand of lopend te bellen. Dat is gezond én drukt de extra kosten van het thuiswerken.

Tip 3: trek warme kleding aan

Nog een voordeel van thuiswerken; je hoeft er niet de hele dag tiptop bij te lopen. Netjes tijdens een videogesprek ‘verschijnen’ is natuurlijk een must. Maar de rest van de dag kun je prima in jouw favoriete outfit rondlopen. Ook in die lekker warme trui en gevoerde huissokken dus. Zo kan de verwarming al snel een graadje lager. Heb je een online afspraak en wil je er niet dik ingepakt bij zitten? Zorg dan dat je op tijd met het verwarmen van je huis begint: steeds een tandje omhoog. Je radiator vraagt minder energie als het niet om een snelle stijging van de temperaturen gaat.

Tip 4: draag wat vaker dezelfde kleding

In deze hele thuiswerksituatie zijn we minder onderweg. We trekken geen sprintjes meer naar de trein. We winden ons minder vaak op tijdens het filerijden. We hoeven niet meer te haasten in de regen op de fiets naar kantoor. En mors je onverhoopt op je broek, dan zien je collega’s dat niet. Draag je kleding dus wat langer dan voorheen. Dat scheelt de nodige wasjes, en zo ook de kosten.

Tip 5: gebruik een laptop in plaats van een desktop

Wist je dat een laptop veel minder energie verbruikt dan een desktop? Heb je keuze uit beide, dan weet je dus wat je te doen staat. Daarbij hebben veel laptops een eco-stand, waarmee je het beeld makkelijk wat minder fel instelt. En het apparaat schakelt tijdens je lunchpauze sneller op de stand-bymodus over.

Tip 6: haal opgeladen apparaten van de stroom

Een makkelijke manier van energie besparen: leg je apparaten niet langer dan nodig aan de stroom. Laad je laptop alleen op als de accu bijna leeg is. En ontkoppel deze weer als hij 100% opgeladen is. Hetzelfde geldt voor je telefoon. En voor je draadloze headset. Niet meer standaard aan de netspanning dus. En niet meer ’s nachts opladen. Zo kun je meteen actie ondernemen als het apparaat in kwestie weer klaar is voor de start.

Tip 7: trek na het werk alle stekkers uit de stopcontacten

In het verlengde daarvan nog een ‘stekkertip’. Want zit jouw werkdag erop, dan doe je er goed aan alle stekkers uit de stopcontacten te trekken. Die van je extra computerscherm bijvoorbeeld. Of je desktop. Het voorkomt onnodig sluipverbruik. Maak je het jezelf graag makkelijk? Gebruik dan 1 stekkerdoos voor al je stekkers. Dan ben je meteen klaar. En je weet zeker dat je geen stekker over het hoofd ziet.

Tip 8: kook niet meer (thee)water dan nodig is

De waterkoker is van menig thuiswerker inmiddels de beste vriend. Maar zet je thee, giet het reservoir dan niet standaard tot de rand vol. Vul jouw theekop met water en leeg ‘m vervolgens in de koker. Zo gebruik je tijdens het kookproces niet meer energie dan nodig.

Tip 9: ontkalk je apparaten vaker

Al die extra kopjes thee en koffie: je apparaten hebben het er maar druk mee. Het kan zo zijn dat het water in jouw omgeving zacht is. Maar met een beetje pech heb je snel een hoop kalk te pakken. Wil je energie besparen en daarmee de kosten van het thuiswerken drukken? Zorg dat je deze apparaten wat vaker ontkalkt. Hierdoor verbruiken ze namelijk minder stroom.

Tip 10: gebruik je apparaten niet vaker dan eerst

In je pauze het huis stofzuigen. Of een extra was draaien terwijl je aan het werk bent. Het kan maar gebeurd zijn. Maar je gebruikt zo wel veel meer energie dan voorheen. En dat zie je terug op je energierekening. Houd het dus bij je oude gewoontes. Dan komt het wel goed met dat stroomverbruik.
Veel bewegen, je warm aankleden, zorgen voor voldoende onderhoud, routines bewaren en vooral doen wat je altijd al deed. Dat zijn manieren waarmee je jouw energieverbruik in tijden van thuiswerken beperkt. 

Weten wat de grootste stroomverbruikers zijn in jouw huishouden? Lees er meer over. Je vindt er ook andere tips voor het besparen op energiekosten.