Zo verklein je de kans op diefstal uit je garage of schuur

Het aantal geregistreerde woninginbraken daalt al jaren. Maar inbrekers zitten niet stil en bedenken allerlei alternatieven. Zo neemt het aantal inbraken op plekken die minder goed beveiligd zijn, zoals garages en schuren, de laatste tijd bijvoorbeeld toe. Daarom geven wij jou tips om te voorkomen dat jij hier het slachtoffer van wordt.

De daling in het aantal geregistreerde woninginbraken (inclusief pogingen tot) zet al jaren door. Zo ook afgelopen jaar. Van 39.475 gevallen in 2019 tot net iets boven de 30.500 in 2020. Dat blijkt uit gegevens van de politie. Maar daarmee zijn we nog lang niet af van het leed dat inbraak heet. Want het zijn nog altijd ruim 30.000 te veel. En sinds het vele thuiswerken is een flinke stijging in het aantal diefstallen uit boxen, garages en schuren zichtbaar; in 2020 vonden daar ruim 12,5% meer inbraken plaats dan een jaar eerder. Het is vaak gemakkelijk scoren voor inbrekers. Want die ruimtes staan niet alleen vol met duur gereedschap en barbecues. Maar ook met elektrische fietsen en mountainbikes, vaak met de sleutels er nog in.

Zo voorkom je diefstal uit je garage en schuur

Wil jij stappen maken op het gebied van inbraakpreventie? Dan hebben wij een paar tips voor je. Hiermee is met minimale handelingen niet alleen je huis, maar jouw hele stuk grond lastig terrein voor inbrekers. En wees niet bang: je garage of schuur goed beveiligen hoeft niet meteen veel geld te kosten. Het zit ’m vaak al in de kleine aanpassingen:
  • Zorg voor goed hang- en sluitwerk voor je poort en schuur- of garagedeur
    Goed hang- en sluitwerk haalt de vaart er bij een inbraak uit en verkleint de slagingskans. Let hierbij op het SKG-keurmerk om te zien hoe inbraakwerend jouw sloten zijn. En gebruik die sloten echt. Óók overdag. Ben je benieuwd hoe veilig jouw sloten zijn? Check het met de Slotentool.
  • Sluit je ‘achterom’ altijd af
    Ook als je de (klein)kinderen even ophaalt bij de opvang of een snelle boodschap gaat doen dus. Een inbreker heeft vaak maar een paar minuten nodig. 
  • Bevestig antiklimstrips op je poort en schutting
    Met een strip vol hekpunten kunnen inbrekers er niet zomaar overheen klimmen. Ze kunnen geen houvast vinden en slaan jouw schuur of garage dus waarschijnlijk over. Te veel obstakels maken inbreken nu eenmaal minder aantrekkelijk.
  • Maak fietsen vast aan een wandbeugel
    Een extra slot betekent ook een grotere uitdaging voor een inbreker. En tijd is risico. Zet je fietsen dus altijd in een afgesloten ruimte (schuur, garage of tuinhuis). En gebruik bij voorkeur een muurbeugel met slot, waarmee je ze goed vast kunt zetten.
  • Voorkom dat je tuin een klimparadijs wordt
    Loop eens door je tuin heen. Staan er veel spullen? Ben dan alert. Inbrekers gebruiken van alles om jouw tuin binnen te komen en weer te verlaten. Afvalbakken, tuintafels en ladders kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk als op- of afstap dienen. Ruim ze dus zo veel mogelijk op en bewaar ze achter slot en grendel. Of haal ze bij jouw schutting weg.
  • Zorg voor verlichting met een bewegingssensor
    Schuren, garages en tuinhuizen staan vaak minder in het zicht. Dat maakt ze een relatief gemakkelijk doelwit. Maar inbrekers staan niet graag in de belangstelling tijdens het klaren van hun klus. Met een lamp met bewegingssensor breken ze dus mogelijk hun poging af. Hang die lamp trouwens wat hoger op en kies voor een slagvast exemplaar, zodat ‘ie niet kapot geslagen kan worden. Dat zorgt voor nog wat extra inbraakveiligheid. En hebben jij of jouw buren helemaal geen zicht op de jouw schuur, garage of tuinhuis? Pas dan juist op met licht. Want je wilt het een inbreker natuurlijk niet te gemakkelijk maken. Bekijk hier hoe het precies zit.
  • Installeer een bewegingssensor met alarm in je schuur of garage
    Er gaat dan een alarm af zodra er beweging wordt waargenomen. Zo worden indringers meteen bij binnenkomst opgemerkt. En soms hebben de ingebouwde lampjes al een preventieve werking. Inbrekers kiezen immers niet graag voor de lastige weg.

Een inbraak is een ervaring die je bijblijft

Investeren in inbraakpreventie voor je garage of schuur is altijd een goed idee. Met goed hang- en sluitwerk op je schuur bijvoorbeeld zijn jouw fietsen en gereedschappen met de Interpolis Inboedelverzekering tegen diefstal verzekerd. Maar het is niet alleen een geldkwestie, zo blijkt vaak. Want de gevolgen van een inbraak zijn groter dan het aanschaffen van nieuwe spullen en het regelen van praktische zaken met politie en je verzekeraar. Je kunt er ook een vervelend en onveilig gevoel aan overhouden.

Dat was ook bij Vera het geval. Op een donderdagavond werd in haar schuur ingebroken. Terwijl ze gewoon thuis was. En dat knaagt… 'Ik baal er vooral van dat ze in mijn tuin zijn geweest en in de schuur. De schuur is dichtbij het huis. Ze hebben de woonkamer in kunnen kijken.’ Haar hele verhaal lees je hier.
Waarom houdt Interpolis zich hiermee bezig?
Je huis is een plek voor ontspanning en waar je je fijn en veilig wilt voelen. Wij willen samen met jou zorgen voor een thuis met minder brand-, inbraak- en waterschade. Daarom geven wij je handige tips waarmee je de kans op die schades bij jou thuis verkleint. Als het gaat om woninginbraken, check je met de Interpolis InbraakBarometer het aantal inbraken en pogingen tot inbraak bij jou in de buurt van de laatste 3 maanden. Zo weet je altijd welk risico je loopt en wat je kunt doen om de kans op inbraak te verkleinen.