Slim, slimmer, slimst; inbraakschade voorkomen

De gevolgen van een inbraak kunnen heftig zijn. Zowel in de hoogte van de kosten als in emotionele impact. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om inbrekers te weren of de schade beperkt te houden. Wij zetten een aantal preventieopties voor je op een rij.

We hebben onze adviezen in 3 verschillende categorieën ondergebracht. Van kleine handigheidjes tot aan de meest geavanceerde gadgets voor de doorgewinterde preventie-expert. Alles overzichtelijk in 1 artikel dus. Dan zitten er altijd wel tips tussen waar jij iets mee kunt in jouw strijd tegen inbraak. Veel succes!

Slim: kleine aanpassingen en handige tools.

  • Kunstbloemen op tafel.
    Het zal de meesten van jullie bekend zijn; doen alsof je thuis bent is tegen inbraken het beste medicijn. Ga je een paar dagen van huis? Zet dan een theepot en gevulde theeglazen op tafel. Of zorg dat er bloemen in je woonkamer staan. Wanneer een inbreker naar binnen kijkt, zal die afgeschrikt worden en het risico niet willen nemen. Blijf je langer dan een paar dagen weg? Ga dan voor een niet van echt te onderscheiden bos kunstbloemen. Want met een verwelkt boeket werkt deze truc waarschijnlijk niet.

  • Een boekenkluis.
    Heb jij een boekenkast vol met leesvoer in je woning staan? Overweeg dan eens een boekenkluis; een boek met echte papieren pagina's, maar met een af te sluiten kluisje erin. Zet je 'm tussen jouw hele collectie, dan zal geen inbreker het opvallen. Inbrekers nemen gemiddeld maar 7 minuten voor een inbraak. Dan is de kans klein dat hij de tijd neemt om al jouw boeken op een kistje voor waardevolle spullen te controleren.

  • Safecan voor kleine waardevolle spullen.
    Spullen opbergen op een plek die voor een inbreker niet meteen voor de hand ligt? Denk dan eens aan een safecan in de vorm van een blik bonen, een spuitbus of een stompkaars. Van buitenaf niet van echt te onderscheiden. Zo zet je deze onopvallend in je voorraadkast of voor het grijpen op tafel bijvoorbeeld, maar heeft een inbreker geen idee. 

Slimmer: nét die stap extra met verschillende handigheden.

  • Raamalarmen
    Draadloze raamalarmen op je ramen gaan af zodra iemand de magnetische verbinding verbreekt. Als de alarmen zijn ingeschakeld en iemand probeert via een raam bij je binnen te komen, volgt er een hoop lawaai of ontvang je een melding per telefoon of e-mail. De apparaatjes zijn klein, onopvallend en makkelijk te bedienen. Je plaatst ze in de kozijnen.

  • De aanwezigheidssimulator
    Een aanwezigheidssimulator projecteert 's avonds bewegende schaduwen op ramen, muren en gordijnen. Ook wanneer je niet thuis bent, lijkt het dus alsof mensen thuis zijn. Om inbrekers echt af te schrikken maakt bijvoorbeeld Home Shadows gebruik van een computergegenereerd algoritme. Zo is er nooit een patroon in de bewegingen te herkennen. Het apparaatje activeert zichzelf bij schemering door een ingebouwde schemersensor.

  • Gebruik een inbraakwerende kluis.
    Met een inbraakwerende kluis berg je waardevolle spullen veilig op. Liefst 1 met het EN 1143-1 Grade II-certificaat. Dan weet je dat de inbraakwerende kwaliteiten door een onafhankelijk instituut zijn vastgesteld. Dit kan met de Inbraakwerende kluis van Interpolis. Deze is geschikt voor sieraden, horloges, edelstenen, edelmetalen of munten. Naast waardevolle spullen, kun je er natuurlijk ook belangrijke documenten of foto’s in kwijt. De kluis is ook brandwerend voor een periode van 30 minuten.

Slimst: grotere aanpassingen en de meest geavanceerde gadgets.

  • Inbraakwerende raamfolie.
    Ook als je onverhoopt toch het slachtoffer van inbraak wordt, hoef je het de dieven niet te makkelijk te maken. Een voorbeeld hiervan is veiligheidsfolie op de ramen. Niet zichtbaar, geen doorkijkbelemmering, maar wel effectief. Want het glas wordt er vele malen sterker van; zo sterk als echt veiligheidsglas. Om door de inbraakwerende folie heen te breken, moet een hoop geweld worden gebruikt. En omdat dat gepaard gaat met lawaai en vertraging, zal een inbreker waarschijnlijk snel afhaken.

  • Een eigen Kevin in huis.
    Inbrekers zijn vaak behoorlijk geslepen. Het is dus zaak om oplossingen in te zetten die nóg slimmer zijn dan die dieven. De ‘Kevin’ is er zo 1. Een apparaatje – vernoemd naar de hoofdrolspeler van Home Alone – die inbrekers voor de gek houdt. Kevin doet namelijk net alsof er iemand thuis is. Maar anders dan bij de aanwezigheidssimulator wordt niet alleen het licht in huis steeds dynamisch aangepast en worden schaduwen nagebootst. De ingebouwde speaker simuleert ook huishoudelijke geluiden. Zo kan het klinken alsof je het huis aan het stofzuigen bent. Of een film aan het kijken bent. Of piano speelt. Via de bijbehorende app personaliseer je jouw Kevin. Zo laat je eenvoudig weten of je een hond hebt en met hoeveel mensen je in huis woont.

Met welke tips ga jij aan de slag?

Zo… als het goed is ben je weer een hoop ideeën rijker om veiliger en onbezorgder te wonen. Laat je ons weten met welke van deze tips jij inbraakschades gaat voorkomen? Mail ons vooral via klantenservice@interpolis.nl. En wil je meer lezen over de Interpolis-dekking bij inbraakschade? Alle benodigde informatie vind je hier terug.
Waarom houdt Interpolis zich hiermee bezig?
Je huis is een plek voor ontspanning en waar je je fijn en veilig wilt voelen. Wij willen samen met jou zorgen voor een thuis met minder brand-, inbraak- en waterschade. Daarom geven wij je handige tips waarmee je de kans op die schades bij jou thuis verkleint. Als het gaat om woninginbraken, check je met de Interpolis InbraakBarometer het aantal inbraken en pogingen tot inbraak bij jou in de buurt van de laatste 3 maanden. Zo weet je altijd welk risico je loopt en wat je kunt doen om de kans op inbraak te verkleinen.