Rechtsbijstandverzekering bij echtscheiding

Geen juridische hulp bij geschillen over echtscheiding
Gaan jij en jouw partner scheiden of uit elkaar? Dan moeten jullie een hoop regelen. Van het verdelen van bezittingen tot de zorg voor de kinderen. Soms lukt het om samen goede afspraken te maken. En soms lukt dit alleen via mediation of een advocaat en de rechter. De kosten kunnen dan hoog oplopen. Dit is helaas niet verzekerd op de Interpolis Rechtsbijstandverzekering. 

Geen rechtsbijstand bij echtscheiding

In veel situaties ben je met de Interpolis Rechtsbijstandsverzekering verzekerd voor juridische hulp (afhankelijk van je dekking). Maar je bent niet verzekerd voor juridische hulp bij een echtscheiding of uit elkaar gaan. Denk aan geschillen die te maken hebben met:
  • scheiden of uit elkaar gaan
  • een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap
  • alimentatie, ouderlijk gezag of omgangsregelingen
  • de verdeling van vermogen, zoals de verdeling van geld, spullen of pensioen

Tips voor het regelen van jouw scheiding

Hoewel juridische hulp bij je echtscheiding of als je uit elkaar gaat niet verzekerd is met de rechtsbijstandverzekering, kun je wel zelf kosten besparen.

Door samen een scheidingsplan te maken zonder hulp van een advocaat of mediation, bespaar je veel geld. Hieronder lees je een aantal tips:  
  • Via de website rechtwijzer.nl/uit-elkaar kun je samen online een scheidingsplan maken.
  • Ga na welke afspraken zijn gemaakt voorafgaand aan je huwelijk over jouw bezittingen. Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen? Of heb je een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract met afspraken? Bekijk de afspraken en maak voor de overige spullen een inventarisatielijst om een eerlijke verdeling te maken.
  • Maak als je samen kinderen hebt een ouderschapsplan. Het ouderschapsplan is een verplichte regeling. Ouders die gaan scheiden leggen hierin afspraken vast. Bijvoorbeeld over de omgangsregeling en zorg voor minderjarige kinderen.
  • Maak een financieel plan. Moet er alimentatie worden betaald? En wat gebeurt er met een eventuele gezamenlijke spaarrekening of schulden? Kijk voor tips over het regelen van al je bankzaken zoals de hypotheek, bankrekeningen, verzekeringen of pensioen bij een scheiding of uit elkaar gaan op rabobank.nl
  • Leg alle afspraken vast in een convenant, een echtscheidingsconvenant. Dit is niet verplicht, maar schept wel veel duidelijkheid.  
  • Uiteindelijk heb je wel een advocaat nodig om het 'verzoek om echtscheiding’ in te dienen bij de rechtbank.

Wat is wel verzekerd met de Interpolis Rechtsbijstandverzekering?

Een conflict in het verkeer, problemen met je werkgever, een burenruzie of een familieruzie over de erfenis. Of je bent opgelicht door je aannemer of via het internet. Als je er niet uitkomt met de andere partij kan het je veel geld en energie kosten om de strijd aan te gaan. Met de Interpolis Rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor hulp en advies van gespecialiseerde juristen.

Lees meer over de Interpolis Rechtsbijstandverzekering

Juridische hulp, met of zonder rechtsbijstandverzekering

Heb je onze juridische hulp of advies nodig voor een ander conflict dan een scheiding? We staan 7 dagen per week, 24 uur per dag voor je klaar. Je kunt jouw zaak online of telefonisch bij ons melden. 

Heb je een juridisch probleem en nog geen Interpolis Rechtsbijstandverzekering of niet de juiste dekking? Dan kun je gebruik maken van RechtsHulp zonder verzekering van Interpolis.