Veelgestelde vragen zorgverzekering

Wat is een zorgverzekering?
Een zorgverzekering (ziektekostenverzekering) vergoedt kosten voor zorg en medicatie. Daarbij is er verschil tussen een basiszorgverzekering en de aanvullende zorgverzekering. De overheid bepaalt elk jaar welke zorg er in het basispakket zit. Het hebben van een basisverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Daarnaast kun je kiezen voor een aanvullende zorgverzekering. Bijvoorbeeld als je verwacht zorg nodig te hebben die niet onder de basisverzekering valt.
Kan ik geweigerd worden voor een zorgverzekering?
Voor een basisverzekering of aanvullende verzekering ZorgActief of ZorgCompact kun je niet geweigerd worden.

Alleen voor de tandartsverzekeringen GebitActief € 1.000,- geldt een medische acceptatie. Wij stellen een aantal vragen over de conditie van het gebit van de aanvrager. Als uit de vragen blijkt dat te veel mondzorg nodig is, kun je deze tandverzekering helaas niet afsluiten.
Waar vind ik een overzicht van vergelijkbare basiszorgverzekeringen van Achmea?
We zetten de vergelijkbare basisverzekeringen van Interpolis en andere merken van Achmea graag voor je op een rij.
Waarom is de zorgverzekering ZorgCompact goedkoper dan ZorgActief?

ZorgCompact is de voordelige online zorgverzekering van Interpolis. Met ZorgCompact regel je alles online. Ook bestel je medicijnen en een aantal hulpmiddelen online bij een geselecteerde leverancier. Deze zorgverzekering is zo eenvoudig mogelijk gehouden, zodat je niet teveel betaalt. Heb je toch zorg nodig? Dan krijg je de kwaliteit die je van Interpolis gewend bent. En natuurlijk kun je jouw verplicht eigen risico gespreid betalen.

Wanneer betaal ik een eigen bijdrage voor ziektekosten?
Gelukkig worden de meeste zorgkosten helemaal vergoed uit de basisverzekering. Maar voor sommige zorgkosten en medicijnen betaal je eigen bijdrage. Elk jaar bepaalt de overheid voor welke zorg een eigen bijdrage geldt. En hoe hoog die dan is. Eigen bijdrage is dus iets anders dan eigen risico.
Wat is een basisverzekering?
De basisverzekering is een zorgverzekering die medisch noodzakelijke zorgkosten vergoedt. Elk jaar bepaalt de overheid welke zorg er in het basispakket zit. Het is voor iedereen die in Nederland woont of werkt verplicht om een basisverzekering voor zorgkosten te hebben. Bij Interpolis kies je uit 2 basisverzekeringen: ZorgCompact en ZorgActief.
Wat is het verschil tussen de Interpolis basisverzekeringen ZorgCompact en ZorgActief?
ZorgCompact is de voordelige zorgverzekering van Interpolis. Met de ZorgCompact basisverzekering regel je alles online. Van declareren tot het bestellen van medicijnen. Met ZorgActief heb je persoonlijk én online gemak. Je ontvangt bij beide verzekeringen een vergoeding van 75% van het gemiddelde gecontracteerd tarief als je gebruik maakt van een zorgverlener zonder contract. Kijk daarom altijd eerst in de Zorgzoeker of jouw zorgverlener gecontracteerd is.

Bij ZorgCompact hebben we voor bepaalde hulpmiddelen een aantal geselecteerde leveranciers. Het gaat hier om visuele hulpmiddelen, hulpmiddelen voor mobiliteit, verpleging en verzorging op bed, incontinentie en stoma. Ga je voor deze hulpmiddelen naar een andere leverancier dan de geselecteerde? Dan heb je recht op een vergoeding van 75% van het gemiddelde gecontracteerd tarief.
Wat is het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis?
 • Bij een naturapolis betaalt de zorgverzekeraar de zorgkosten rechtstreeks aan de zorgaanbieder. Zorg van gecontracteerde zorgverleners wordt volledig vergoed. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan betaal je een deel van de zorgkosten zelf. Bij niet-gecontracteerde zorg wordt maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoed.
 • Bij een restitutiepolis kies je zelf naar welke zorgverlener je gaat, zonder dat dit invloed heeft op de vergoeding vanuit de verzekeraar. Je schiet de zorgkosten meestal eerst zelf voor en kunt de rekening daarna bij de zorgverzekeraar declareren. Bij een niet-gecontracteerde zorgverlener wordt maximaal 100% van het wettelijke of marktconforme tarief vergoed.
Goed om te weten: van de zorgkosten die worden betaald, wordt je eigen risico afgehaald. Zowel de natura- als de restitutiepolis betalen namelijk geen eigen risico.

Door deze verschillen is een naturapolis vaak goedkoper dan een restitutiepolis. De zorgverzekeringen van Interpolis zijn naturaverzekeringen. Bij het contracteren van zorgverleners kijken we naar prijs én kwaliteit. Zo ben je verzekerd van goede zorg tegen een scherpe premie.
Wat is zorgtoeslag en hoe werkt het?
Sommige mensen hebben recht op zorgtoeslag. Dit is wat de overheid meebetaalt aan de kosten van de zorgverzekering. Met de zorgtoeslag kunnen mensen met een lager inkomen een deel van de zorgpremie en het eigen risico betalen. Of je recht hebt op zorgtoeslag, hangt dan ook af van je inkomen. Wil je zorgtoeslag voor je zorgverzekering aanvragen? Dit regel je zelf bij de Belastingdienst.
Wat valt er onder de basisverzekering?

De belangrijkste vergoedingen voor zorg vallen onder de basisverzekering. Deze vergoedt namelijk medisch noodzakelijke zorgkosten. Elk jaar bepaalt de overheid welke zorg er in het basispakket van de zorgverzekering zit. De inhoud van de basisverzekering is dus bij elke zorgverzekeraar hetzelfde.

 

Gemiddeld wordt meer dan 90% van de zorgkosten vergoed via de basisverzekering, zoals de kosten voor:

 • huisarts
 • zorg voor kinderen tot 18 jaar
 • medische specialisten
 • voorgeschreven geneesmiddelen
 • ziekenvervoer
 • verloskundige zorg
 • kraamzorg
Wat is een aanvullende verzekering en welke zorg valt eronder?
Een aanvullende zorgverzekering is een verzekering voor zorgkosten die niet vanuit de basisverzekering worden vergoed. Zoals onder meer:
 • fysiotherapie
 • spoedeisende zorg in het buitenland
 • alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen
 • anticonceptie vanaf 21 jaar
 • tandartsbehandelingen vanaf 18 jaar
Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten bovenop je basisverzekering. Dit is niet verplicht. Maar het kan wel verstandig zijn als je zorgkosten verwacht die hoger zijn dan de kosten van de premie. Welke aanvullende verzekering je bij Interpolis kunt afsluiten, hangt af van welke basiszorgverzekering je kiest: ZorgCompact of ZorgActief.
Geldt er voor de zorgverzekering een medische acceptatie?
Alleen voor de aanvullende tandverzekering GebitActief € 1.000,- geldt een medische acceptatie. Wil je GebitActief € 1.000,- afsluiten, dan stellen wij een aantal medische vragen. Heb je bij een andere zorgverzekeraar dezelfde tanddekking en stap je over naar Interpolis? Dan kun je overstappen zonder medische acceptatie.
Heb ik een eigen risico op mijn aanvullende verzekering?
Nee, voor zorg uit de aanvullende verzekering geldt geen eigen risico. Ook voor de tandarts betaal je geen eigen risico.
Hoe zit het met de aanvullende verzekering voor mijn kinderen die jonger zijn dan 18 jaar?
Kinderen zijn tot 18 jaar verzekerd met het hoogste aanvullende pakket van 1 van de ouders. Je betaalt geen premie voor een kind jonger dan 18 jaar.
Is er een wachttijd voor vergoedingen uit de aanvullende verzekering?
Alleen voor orthodontie geldt er een wachttijd. Je krijgt pas een vergoeding als je 1 jaar voor orthodontie verzekerd bent en aansluitend de verzekering laat doorlopen. Een wachttijd betekent dat je een periode wel premie betaalt, maar geen vergoeding krijgt. Dit doen we om de premie betaalbaar te houden.
Waarin verschillen de aanvullende verzekeringen van ZorgCompact en ZorgActief?
Bij allebei onze basisverzekeringen, ZorgCompact en ZorgActief, kun je een aanvullende verzekering afsluiten.
 • Bij ZorgCompact kun je kiezen voor de aanvullende verzekering ZorgCompactPlus. Hiermee verzeker je de meest gebruikte zorg die niet verzekerd is in de basisverzekering, zoals fysiotherapie (6 behandelingen), anticonceptie en spoedeisende zorg in het buitenland. De tanddekking verzekert 1 keer per jaar tandartscontrole en gebitsreiniging.
 • Bij ZorgActief kies je uit 3 aanvullende verzekeringen: ZonderMeer, MeerZeker en ZonderZorgen. Zo bepaal je zelf hoe uitgebreid je verzekerd wil zijn. Ook heb je de keuze uit 3 tandverzekeringen: GebitActief tot € 250,-, € 500,- of € 1.000,- per jaar. Deze verzekering vergoedt onder andere vullingen, kiezen trekken, kronen en bruggen.
Wanneer kan ik me het beste aanvullend verzekeren op de zorgverzekering?

Verwacht je specifieke zorg nodig te hebben? Dan is het meestal verstandig om aanvullend te verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie of tandartskosten. Je kunt het beste alleen verzekeren wat je nodig hebt. Sluit dus alleen een aanvullende zorgverzekering af als je denkt daar gebruik van te gaan maken. Of als j eventuele zorgkosten niet zelf kunt dragen.


Je kunt bij Interpolis kiezen voor ZorgCompact met 1 aanvullende verzekering met een beperkt aantal aanvullende dekkingen en mondzorgdekkingen. Daarnaast biedt ZorgActief keuze uit meerdere aanvullende (tand)verzekeringen. De keuze is aan jou.

Wat vergoedt een aanvullende tandartsverzekering?
Na je 18e worden kosten voor de tandarts niet vergoed uit de basisverzekering. Wil je hier wel voor verzekerd zijn? Dan kun je daarvoor een aanvullende (tand)verzekering voor afsluiten:
 • Bij ZorgCompact kun je 1 aanvullend pakket kiezen, inclusief tandverzekering. Je krijgt dan 1 keer per jaar controle en gebitsreiniging vergoed. Ook zijn tandartskosten bij een ongeval tot € 10.000,- verzekerd.
 • Bij ZorgActief kun je de aanvullende verzekering GebitActief afsluiten. Je kiest dan tussen 3 bedragen. De zorg die je krijgt is gelijk. Het verschil zit in het bedrag dat je maximaal per jaar vergoed krijgt voor controle en behandelingen. Inclusief herstel van je gebit na een ongeval tot € 10.000,-.
Welke korting krijg ik op zorg?
Interpolis onderhandelt met zorgverleners over de hoogte van de tarieven. Ook voor zorg die niet (volledig) in de vergoedingen is opgenomen. Interpolis rekent de kortingen van leveranciers rechtstreeks aan u door. Als klant van Interpolis profiteert u daarom van de verschillende kortingen.
Betaal ik voor geneesmiddelen het eigen risico?
Geneesmiddelen of medicijnen vallen onder het verplicht eigen risico. De kosten die wij betalen aan de apotheek worden dus eerst door je eigen risico betaald. Ga je naar een apotheker waarmee wij een contract hebben? Dan wordt de korting die wij hebben afgesproken met deze apotheker of producent direct in mindering gebracht op de kosten die je betaalt. 
Als ik zorg nodig heb in het buitenland, wordt dit dan vergoed?

Met een basisverzekering ben je in het buitenland verzekerd voor spoedeisende zorg. Is de spoedeisende zorg duurder dan in Nederland? Dan heb je een aanvullende zorgverzekering nodig, of een reisverzekering.

Hoe verrekent Interpolis het eigen risico met mijn zorgkosten?

Wij krijgen de rekening van je zorgverlener
Wij betalen het hele bedrag aan de zorgverlener. Daarna krijg je van ons het declaratieoverzicht (DOV). Op het declaratieoverzicht staat wat je aan eigen risico moet betalen. Dit bedrag incasseren wij via automatische incasso.

Je stuurt de rekening naar Interpolis die je al betaald hebt
Je stuurt de betaalde rekening naar ons met bijvoorbeeld de declaratie app. Wij beoordelen de rekening en bekijken welke vergoeding je krijgt. Van dit bedrag halen wij het eigen risico af. Het bedrag dat overblijft, storten wij op jouw rekening.

Je stuurt de rekening naar Interpolis zonder dat je die eerst betaald hebt
Je vraagt aan ons deze rekening voor je te betalen. Wij betalen het hele bedrag aan de zorgverlener. Daarna krijg je van ons het declaratieoverzicht (DOV). Op het declaratieoverzicht staat wat je aan eigen risico moet betalen. Dit bedrag incasseren wij via automatische incasso.

Hoe werkt eigen risico bij een zorgverzekering?
Iedereen van 18 jaar of ouder betaalt het 1e deel van de zorgkosten uit de basisverzekering zelf. Dit heet het eigen risico. Je maakt het eigen risico eerst op voordat je een vergoeding uit de basisverzekering krijgt. Er is een verplicht eigen risico en vrijwillig eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt door de overheid bepaald en is voor iedereen hetzelfde. In 2024 is het verplicht eigen risico € 385,- per kalenderjaar. Daarnaast kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico.
Hoe zit het met mijn eigen risico als mijn behandeling in het ziekenhuis start in 2023 en doorloopt in 2024?
Start je behandeling in het ziekenhuis in 2023? Dan verrekenen wij deze behandeling met je eigen risico van 2023. Ook als de behandeling doorloopt in 2024. Het gaat dan om een diagnose behandel combinatie (DBC).
Ik word halverwege het jaar 18. Is mijn eigen risico dan ook € 385,-?
Nee. Je betaalt eigen risico vanaf de eerste dag van de maand na je 18e verjaardag. Het eigen risico wordt hier op aangepast. Dit betekent eigen risico naar rato.
Waarom betaal ik voor 1 behandeling in het ziekenhuis meerdere keren eigen risico?
Het ziekenhuis stuurt na maximaal 120 dagen de rekening. Dat komt omdat een diagnose behandel combinatie (DBC) maximaal 120 dagen mag duren. Daarna start het ziekenhuis voor dezelfde behandeling een nieuwe diagnose behandel combinatie. Dit gaat door totdat je behandeling stopt. Als je behandeling langer dan 120 dagen duurt, krijg je dus meerdere rekeningen. Je kunt altijd bij je behandelaar in het ziekenhuis navragen of er een vervolg diagnose behandel combinatie wordt gestart.
Wanneer betaal je eigen risico?
Eigen risico betaal je als je 18 jaar of ouder bent en als je gebruikmaakt van zorg die onder de basisverzekering valt. Voor de meeste zorgkosten uit de basisverzekering geldt het eigen risico. Maar er zijn uitzonderingen. Hoe de betaling van je eigen risico gaat, hangt af van wie de rekening van de zorgkosten ontvangt.
Wat is het eigen risico op de zorgverzekering?
Iedereen van 18 jaar of ouder betaalt het verplicht eigen risico voor zorgkosten die vergoed worden uit de basisverzekering. Je maakt het eigen risico eerst op voordat je een vergoeding uit de basisverzekering krijgt. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het verplicht eigen risico voor de basisverzekering. Het verplicht eigen risico is in 2024 € 385,- per kalenderjaar.