Als ondernemer omgaan met thuiswerken: 5 tips

Als ondernemer heb je nu veel zorgen. Medewerkers die ineens allemaal thuiswerken bijvoorbeeld. Hoe ga je hiermee om? En wat moet je als werkgever regelen? Op deze pagina geven we je advies en handige tips over ondernemen en thuiswerken.

Tip 1: zorg voor een goede thuiswerkplek 

Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor je medewerkers. Ook als zij thuiswerken. Dit betekent een thuiswerkplek die voldoet aan de richtlijnen van de Arbowet. Maar dat is best lastig. Deze tips kun je in ieder geval meegeven aan je personeel:
  • Als je veel moet bellen, gebruik dan oortjes, een headset of de speakerfunctie, zodat je handen vrij zijn.
  • Wissel zitten aan tafel ieder half uur af met rondlopen, bewegen of het doen van oefeningen. Loop bijvoorbeeld rond tijdens het bellen.
  • Gebruik, als dat mogelijk is, aan tafel een apart toetsenbord en zet je laptop op een verhoging. Bijvoorbeeld een stapel boeken.
  • Ontspan je schouders en nekspieren als je aan het werk bent.
  • Ga op een plek zitten met het raam aan de zijkant of achter je. Het is extra vermoeiend om richting het daglicht te kijken.
  • Deel de tips in dit artikel met je personeel.

Tip 2: geef medewerkers de juiste middelen en apparaten

Zorg op zijn minst dat iedere werknemer die thuis moet werken een goedwerkende laptop en een telefoon heeft. Zo kan iedereen goed werken en is iedereen bereikbaar.

Tip 3: zorg voor een veilige online werkomgeving waar iedereen zijn werk kan doen

Geef medewerkers toegang tot het bedrijfsnetwerk en zorg dat de juiste software aanwezig is om te kunnen videobellen. Denk aan Skype, Microsoft Teams of Google Hangouts. Hiermee kan iedereen, via de laptop, met elkaar communiceren. Ook is het belangrijk dat iedereen bedrijfsgevoelige informatie op de juiste manier en veilig kan opslaan.

Tip 4: houd regelmatig contact met je werknemers 

Verlies elkaar niet uit het oog. Door regelmatig contact te houden met je thuiswerkende medewerkers weet je wat er speelt en blijft jouw personeel betrokken bij de zaak. Heb je veel mensen in dienst die thuiswerken? Dan is het goed om eens per week een online meeting te plannen waarin je updates geeft. Zo weet je zeker dat iedereen op de hoogte is van wat er speelt.

Tip 5: wees flexibel, vertrouw op je personeel en laat de controle los 

Het is belangrijk om je medewerkers te vertrouwen. Probeer dus niet steeds te controleren of ze hun werk wel doen. Onderzoeken tonen aan dat thuiswerkers juist productiever zijn omdat ze minder worden afgeleid. Ook kan het zijn dat je medewerkers niet werken in de ‘normale’ werktijden, maar juist als de kinderen in bed liggen. Of tussen de middag, als het lunchpauze is.