Je moet er niet aan denken: je bent ondernemer en kunt niet meer werken

Het is goed om stil te staan bij de risico’s van het ondernemerschap. Want wat gebeurt er met jou, je bedrijf en je inkomen als je voor een langere tijd niet kunt werken? Het overkwam Marit en René. Zij doen hun verhaal.

Ademruimte in plaats van een burn-out

Marit (32) werkt als verloskundige in een maatschap. Ze vindt dat ze het mooiste werk van de wereld heeft, ondanks de hoge werkdruk en de vele nachtdiensten. Toch zat haar iets dwars. "Het was een opstapeling van gebeurtenissen in mijn privéleven die ervoor zorgden dat ik 'overliep'. Ongemerkt."


Ze merkte dat het haar allemaal te veel werd toen ze op een dag zomaar de straat overstak en bijna geschept werd door een auto. Dat was voor haar de 'eye-opener'. Marit merkte dat ze het emotioneel niet meer aankon. En dat ze op deze manier in een verantwoordelijke functie als verloskundige niet kon functioneren. Na enige twijfel nam ze contact op met Interpolis, haar arbeidsongeschiktheidsverzekeraar. Een goede zet, blijkt nu. "Er werd van alles in het werk gesteld om te voorkomen dat ik er op termijn langdurig met een burn-out uit zou liggen."

Simpel, maar ontzettend waardevol

Met de tijdelijke uitkering die Marit kreeg, kon ze een waarneemster inhuren. Die nam 50% van haar taken over, zodat Marit zich kon focussen op zichzelf. Zo voerde ze gesprekken met een arbeidsdeskundige, kreeg ze adviezen en opdrachten en las ze boeken die haar werden aangeraden. "Het was allemaal erg persoonlijk, maar ook simpel en ontzettend waardevol voor me. En dus kon ik na een half jaar weer fulltime aan het werk. Heel erg fijn, want ik ben niet voor niets onderneemster. Ik wíl werken."

Kort lontje

René (53) heeft een eigen tandartspraktijk met 4 werknemers. Na een operatie, waarbij een tumor uit zijn arm werd verwijderd, werkt hij halve dagen. Hij zit minder goed in zijn vel, is prikkelbaar en vaker moe. Dat frustreert hem. René heeft, volgens hemzelf, sinds zijn operatie een kort lontje: “Ik word snel boos. Dat levert spanningen binnen mijn gezin op. De relatie met mijn vrouw is goed, maar staat de laatste tijd wel wat onder druk door alle gebeurtenissen. En de hele situatie van minder werken frustreert me, want ik ben geen stilzitter. Ik zou het liefst weer volledig aan het werk zijn. Ik baal er dan ook ontzettend van dat dat nog niet is gelukt."

“Ik merk dat ik mij na ieder gesprek wat rustiger voel”

Praten vond René altijd al oncomfortabel. Toch heeft hij via de arbeidsdeskundige van Interpolis contact opgenomen met een specialist. Het advies was vooral om te focussen op wat nog wél lukt. "In het begin had ik grote moeite met dat advies en raakte ik er zelfs emotioneel door", vertelt hij. "Want ik ben altijd zo’n positief persoon geweest. Maar de omstandigheden maakten het gewoon ontzettend moeilijk om optimistisch te blijven."


De specialist verwees hem door naar een coach, om te praten over zijn situatie. "Ik merk dat ik mij na ieder gesprek wat rustiger voel. Mijn coach legt de nadruk op de acceptatie van mijn situatie. Ook gingen we dieper in op de reden dat ik altijd bezig wil zijn. Daarnaast bespraken we de voordelen van ontspanning naast mijn werk. Dat heeft er concreet voor gezorgd dat ik vaste sportmomenten en wandelsessies inplan. Ik ben blij dat ik die gesprekken ben aangegaan. Ze helpen me vooruit."

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) biedt rust en zekerheid

Een AOV zorgt voor een uitkering in de periode dat je niet kunt werken. Je bepaalt zelf over welke periode en welk bedrag je uitbetaald krijgt. Dit is belangrijk, want zo kun jij je volledig focussen op jouw herstel, zonder je zorgen te maken over je inkomen.

De kans op arbeidsongeschiktheid verkleinen

Interpolis focust zich naast het verzekeren van arbeidsongeschiktheid ook op het voorkomen ervan. Dit gebeurt door, samen met onafhankelijke specialisten, diensten aan te bieden waarbij de focus ligt op mentale en fysieke gezondheid. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij de ondernemersadvieslijn, een psycholoog, arts of fysiotherapeut. Ook bieden we je inzicht in jouw conditie en gezondheid met de fysiofitheidsscan en een medische check-up bij je eigen huisarts.