Draag als werkgever bij aan een goede werk-privé balans

Ondernemers worstelen met het vinden van een gezonde werk-privé balans. Dat blijkt uit de maandelijkse Interpolis Bedrijvenmonitor, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos. Voor komend jaar verwachten ondernemers een stijgende omzet, wat gepaard gaat met een hogere werkdruk, wat kan leiden tot langdurige uitval. Doordat de economie aantrekt, er krapte op de arbeidsmarkt is en het thuiswerkadvies weer geldt, vreest de meerderheid van de mkb’ers een verdere toename in werkdruk.

Grote zorgen over werk-privé balans

Met de thuiswerkadviezen, werken mensen vaker buiten traditionele kantoortijden. Deze ‘grensvervaging’ tussen werk en privé veroorzaakt een disbalans. Deze disbalans zorgt voor meer werkdruk bij mkb’ers. De werk-privébalans steeg in een maand tijd van plek 8 naar plek 3 op de agenda van ondernemers.

Zo’n 47% van de Nederlandse mkb ondernemers vreest de gevolgen van de toenemende werkdruk, blijkt uit de maandelijkse Interpolis Bedrijvenmonitor. ‘Die zorgen worden gevoed door de krapte op de arbeidsmarkt. Nu we daarnaast weer belanden in een periode van veel thuiswerken, vervaagt de scheiding tussen privé en werk nog verder,’ vertelt René Voets, directeur Bedrijven van Interpolis. 

‘Juist omdat de meerderheid van de Nederlandse mkb’ers een omzetstijging verwacht in 2022, zijn wij enorm bezorgd over de gezondheid van ondernemers en medewerkers. Daarom werkt Interpolis samen met ondernemers aan passende oplossingen tegen verzuim. Zo voorkomen we tegenslagen en houden mkb’ers en personeel fysiek en mentaal gezond. Door risico’s tijdig te signaleren verklein je de kans op langdurige uitval,’ vult Voets aan.

Gevolgen van een disbalans werk-privé

Ruimte maken voor ontspanning, 'nee' durven zeggen tegen collega’s en opdrachten afwijzen zijn efficiënte manieren om de balans te herstellen. ‘Het is goed om te zien dat ondernemers bewuster omgaan met hun eigen welzijn en die van medewerkers. Maar in de praktijk vinden veel ondernemers het lastig om daadwerkelijk te ontspannen. Ze maken wel bewust tijd voor ontspanning, maar benutten deze tijd uiteindelijk niet. De meerderheid van de zzp’ers geeft de werk-privé balans een magere voldoende, zo zien we in onze Bedrijvenmonitor’, aldus Voets.

Ruimte voor ontspanning als vast bedrijfsonderdeel 

‘Het nieuwe werken heeft het dagelijkse ritme van veel werkgevers en werknemers enorm verstoord. We willen ondernemers en hun personeel vragen meer bewust te zijn van het verstoorde ritme. Zeker nu er veel onzekerheid is over de duur en mogelijk nieuwe maatregelen. De juiste werk-privé balans is een onmisbaar component bij verzuimpreventie. Het einde van de pandemie is namelijk nog niet in zicht. Een goede werk-privé balans moet daarom een vast onderdeel zijn van iedere verantwoordelijke onderneming’, vindt Voets.
Waarom houdt Interpolis zich hiermee bezig?
Interpolis helpt ondernemers focussen op wat echt belangrijk is. Als ondernemer maak je werk van het realiseren van jouw dromen. Samen met ondernemers en experts werken we aan oplossingen en diensten waarmee je goed kunt zorgen voor jezelf en de mensen in jouw bedrijf.