Brand door broei ontstaat sneller dan je denkt

19 december 2013  - Poetsdoeken, werkkleding en wasgoed die spontaan vlamvatten, het klinkt als een broodje-aap-verhaal. Toch gebeurt het vaker dan je denkt. Kent u de risico's? 

Bedrijven gebruiken steeds meer producten waarin sneldrogende natuurlijke oliën en wassen zijn verwerkt. Deze producten zijn vaak beter voor het milieu dan de producten die vroeger werden gebruikt, maar zijn brandgevaarlijker dan je verwacht. Doeken, werkkleding, pads, borstels, kwasten en rollers die doordrenkt zijn met deze sneldrogende oliën, kunnen na gebruik spontaan vlamvatten. Als dit type olie of was opdroogt, komt er namelijk warmte vrij. Kan het materiaal deze warmte niet kwijt, dan ontstaat er broei. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er veel doeken in elkaar gefrommeld op een hoop liggen. De temperatuur kan zo hoog oplopen dat het materiaal gaat smeulen en vervolgens ontvlamt.
  
Voor je het weet, is het te laat 
Een paar maanden geleden werd een verzekerde opgeschrikt door een brand op het dak van zijn pand waar die dag een dakdekker reparaties uitvoerde. De dakdekker gebruikte lijm als hechtmateriaal en verzamelde tijdens zijn werk de doeken met lijmresten in een kartonnen doos. Op zich al niet verstandig, maar het was ook nog eens een warme zomerdag en de temperatuur op het dak liep op tot wel 40 graden. Dit zorgde ervoor dat de doeken in de kartonnen doos extra snel vlam vatten en er binnen de kortste keren een flinke dakbrand ontstond. Terwijl de dakdekker er in feite met zijn neus bovenop stond! Was de dakdekker zich bewust geweest van het risico dat hij nam, dan was het nooit zo uit de hand gelopen. Dan had hij bijvoorbeeld de doeken in een speciaal daarvoor bestemde metalen box verzameld.

Zorg dat iedereen de risico's van broei kent 
Ik kom dit soort branden niet alleen tegen bij dakdekkerwerkzaamheden, maar ook bij schilderklussen of spuitwerkzaamheden bijvoorbeeld. Het vaste personeel kent de veiligheidsrisico’s van de materialen waarmee ze werken meestal wel en neemt maatregelen om brand door broei te voorkomen. Maar men vergeet ingehuurde of nieuwe medewerkers op de hoogte te brengen van de risico’s van broei en ze goed te instrueren. Met alle gevolgen van dien!

Pas op met broei in wasgoed
Wat weinig mensen weten, is dat ook wasgoed dat bijvoorbeeld massageolie bevat, kan gaan broeien. Soms loopt de temperatuur daarbij hoog op. Als er dan ook nog zuurstof bij komt, bijvoorbeeld door tocht, dan kan er brand ontstaan. Ik raad sauna’s en massagesalons daarom aan gebruikte lakens en handdoeken te bewaren in gesloten, stalen containers. Maar let op! Textiel dat gewassen is, kan nog steeds resten olie bevatten en daardoor in de wasdroger tot ontbranding komen. Zorg daarom voor een intensief wasproces waarbij alle oliën worden uitgewassen. 


Aart van de Bunte
senior risk engineer