Vrouw leest een boek op de bank in kleermakerszit

Wat is een second opinion?

Een second opinion betekent dat jij of je eigen specialist om de mening van een 2e arts vraagt. Deze 2e arts beoordeelt je diagnose of behandeling opnieuw. Een nieuw onderzoek is niet nodig; de 2e arts beoordeelt onderzoek dat al gedaan is.
Vrouw leest een tijdschrift op de bank

Een second opinion brengt voordelen en risico’s met zich mee.

Met een second opinion kun je eventuele twijfels wegnemen. Maar het risico bestaat dat de mening van de 2e arts afwijkt, wat tot verwarring kan leiden. Daarom is het belangrijk om hier open over te praten. Doe dit met de zorgverlener die je nu hebt én met de 2e arts. Het kan ook helpen om steun te zoeken bij vrienden, familie of een therapeut om met je emoties om te gaan. Bespreek je angsten en zorg voor een duidelijk begrip van de mogelijke voordelen en risico's van het zoeken naar een second opinion.
Iemand zit achter de laptop en kijkt op interpolis.nl

Zo vraag je een second opinion aan.

Je vraagt aan de arts die je nu hebt om een verwijzing. Je arts moet hiermee akkoord gaan, behalve als je arts daar hele goede redenen tegen heeft. Maak daarna een afspraak bij de 2e arts, en vermeld dat het om een second opinion gaat. Je bezoekt de 2e arts voor de second opinion, en bespreekt het resultaat met de arts die je al had. 
Stel zit aan tafel en kijkt in een tijdschrift

Wat kost een second opinion?

Je krijgt een second opinion vergoed uit je basis­verzekering, als het gaat over een behandeling die je vergoed krijgt uit de basis­verzekering. Je betaalt eigen risico én je hebt een verwijzing nodig.
Vrouw leest een tijdschrift op de bank met de benen op de bank

Second opinion van Royal Doctors.

Royal Doctors is een netwerk van top-artsen uit de hele wereld. Je kunt Royal Doctors om een second opinion vragen, of je kunt vragen stellen over je behandeling. Je krijgt je second opinion van Royal Doctors vergoed als je ZorgActief ZonderMeer, MeerZeker of ZonderZorgen hebt. Je vraagt deze second opinion aan via de ZorgCoach.
Vrouw kiest kleurstalen

Nog sneller advies?

Tweede arts online is een goede andere keuze. Je krijgt dan online nog sneller advies. Tweede arts online is een service waarmee je vragen en twijfels over jouw medische klacht, diagnose of behandeling digitaal kunt bespreken met een specialist. Je krijgt Tweede arts online vergoed uit de aanvullende zorgverzekering van ZorgCompact en ZorgActief.