10 tips tegen beslagen autoruiten

Naast bevroren autoruiten, krijgen veel auto-eigenaren in de winter ook te maken met beslagen autoruiten. Rijden met beslagen autoruiten is niet alleen gevaarlijk, je loopt ook de kans op een flinke boete. Gelukkig is het relatief makkelijk te voorkomen en te verhelpen. De 10 tips in dit artikel helpen je op weg!

De oorzaak van beslagen autoruiten is simpel: het is (te) vochtig in de auto. Dit komt regelmatig voor in de herfst en winter omdat het dan vaker regent. Ook de temperatuur speelt een rol. 's Nachts koelt het namelijk flink af. Het vocht in de auto kan nergens heen en hecht zich op voorwerpen, zoals je autoruit. Beslaan je ramen pas als je weg wilt rijden? Dat komt doordat de lucht om jou heen warm is. Die warme lucht komt tegen het koude autoraam waardoor de lucht snel afkoelt. De koude lucht kan minder vocht vasthouden waardoor het water aan de autoruit plakt. Binnen enkele seconden zie je niets meer. Met deze tips voorkom of verhelp je beslagen autoruiten:

1. Voorkom vocht in je auto

Hoe minder vocht de auto ingaat, hoe minder last je hebt van beslagen autoruiten. Klop natte of besneeuwde kleding zo goed mogelijk uit voor je instapt. Probeer ook de bekleding van de auto droog te houden. Als daar eenmaal vocht in zit dan is het er heel lastig uit te krijgen. Leg een natte paraplu dus op, of zelfs in een plastic tas.

2. Check de roosters

Hoe beter een auto kan luchten, hoe beter het vocht eruit kan. De ventilatieroosters van je auto die helemaal aan de onderzijde van je voorruit zitten, zijn met name in de herfst nog wel eens verstopt door blaadjes. Check dat regelmatig en haal blaadjes en ander vuil weg. Het kan nodig zijn om de motorkap van de auto open te doen om echt alles weg te kunnen halen.

3. Check de rubbers

Vocht moet de auto uit kunnen, maar het moet er ook zeker niet onverwachts in lopen. Rondom de deuren van je auto zitten rubbers. Die rubbers voorkomen onder meer dat je auto van binnen nat wordt na een flinke regenbui. Maar rubbers kunnen na verloop van tijd verharden en minder goed sluiten. Heb je veel last van vocht in de auto? Kijk dan eens of de rubbers vervangen moeten worden.

4. Gebruik vochtvreters

Blijf je last hebben van beslagen autoruiten? Dan wordt het tijd om het vocht uit je auto te krijgen. 1 van de oplossingen is het plaatsen van vochtvreters. Je koopt ze voor een paar euro, maar je kunt ook zelf aan de slag met een sok gevuld met kattenbakvulling of rijst. Leg ze in je auto, ook als je er zelf niet mee rijdt. Zo nemen ze al zoveel mogelijk vocht op. Haal de vochtvreters na een paar dagen of weken uit je auto en vervang ze zo nodig voor nieuwe.

5. Lucht je auto

Op een zonnige dag kun je de auto prima een tijdje openzetten, als de auto in het zicht staat tenminste. Zo kan de auto lekker luchten. Ook als je niet met natte kleding of paraplu's in de auto bent gaan zitten, kan de luchtvochtigheid in je auto nog relatief hoog zijn. De lucht die je zelf uitademt bevat veel vocht. Denk maar aan de wolkjes die je ziet als je door je mond ademt als het buiten koud is.

6. Houd de ramen schoon

Schone ramen beslaan minder snel dan vieze ramen. Het schoonhouden van de binnenkant van je autoruiten helpt dus om te voorkomen dat je niets meer ziet als je weg wilt rijden. Glas beslaat ook minder snel als je het poetst met een beetje scheerschuim of met water met een paar druppels afwasmiddel erin. Zorg er wel altijd voor dat er geen strepen achterblijven die vervolgens je zicht beperken.

7. Zet de airco aan

Als het al zo ver is dat de ramen beslaan op het moment dat je weg wilt rijden, dan is de airco aanzetten het beste wat je kunt doen. Richt de blazers op je voorruit en de condens verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dit komt doordat er uit de airconditioning relatief droge lucht komt. De condens van je voorruit wordt weer opgenomen in de lucht en jij kunt weer naar buiten kijken. Wacht wel met wegrijden tot je echt goed zicht hebt. Anders kun je nog steeds een boete krijgen.

8. Zet de kachel aan

Heb je geen airconditioning? Zet dan de kachel aan en richt ook nu de blazers op je voorruit. Let wel op dat je de verwarming niet te hoog zet als ook je autoruiten bevroren zijn. Dit zorgt voor te grote temperatuurverschillen waardoor beginnende sterretjes in je ruit verder kunnen scheuren.

Meer tips om snel van bevroren autoruiten af te komen lees je hier.

9. Gebruik een doek

Poets het vocht weg met een doek. Kies er bij voorkeur eentje die veel vocht opneemt. Is je autorit achter de rug? Laat de doek dan buiten de auto drogen. Zo voorkom je dat je dezelfde condens morgen wéér van je voorruit moet poetsen.

10. Zet de ramen een stukje open

Blijven je autoruiten beslaan terwijl je al onderweg bent? Zet dan de ramen een klein stukje open. Zo waait het vocht er door de wind vanzelf uit. Dit helpt uiteraard alleen als het droog is.

Maak je auto klaar voor de winter

Flinke vorst, sneeuw, ijzel en pekel: met deze weersomstandigheden kan je auto te maken krijgen met extra problemen. Denk aan bevroren autoruiten, vastgevroren deuren en een accu die sneller leeg is. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten als je snel op pad wilt. In dit artikel lees je meer tips voor een moeiteloze start op een koude winterdag.

Denk aan een autoverzekering die past bij jou en je auto

Het is verplicht je auto minimaal te verzekeren voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Met een Autoverzekering WA ben je verzekerd voor schade aan de andere partij. Je kunt ook kiezen voor een ruimere dekking. Welke autoverzekering het meest geschikt is voor jouw auto, hangt af van je eigen situatie en wensen. In dit artikel gaan we dieper in op het kiezen van de juiste autoverzekering.