Bevroren autoruiten: zó kom je er vanaf

Nee, het krabben van je autoruiten is niet leuk. Zeker niet als je al aan de late kant bent. En je steeds koudere handen krijgt. Gelukkig zijn er oplossingen om bevroren autoruiten te voorkomen. Is het daarvoor al te laat? Dan geven we je tips hoe je de auto zo snel mogelijk ijsvrij krijgt.

Heb jij er weleens over nagedacht hoe het kan dat autoruiten bevriezen? Een simpel lesje natuurkunde: koude lucht kan minder water(damp) vasthouden dan warme lucht. Als het 's nachts afkoelt dan moet het water uit de lucht ergens naartoe. Het hecht zich aan oppervlaktes. Vandaar dat je na koude nachten ook vaak dauw op het gras hebt. Een auto is ook zo'n oppervlak. Daar hecht het vocht zich aan. Als het vervolgens gaat vriezen dan komt er een laagje ijs op de ruiten.

Zo voorkom je bevroren autoruiten

Voorkomen is beter dan genezen, maar voorkomen is zéker ook beter dan krabben. Ben je in de gelegenheid om je auto binnen te parkeren, dan is dat de makkelijkste manier om bevroren ruiten te voorkomen. Een afdak, of zelfs een grote boom boven de auto kan al helpen. Daaronder blijft de warme lucht net wat meer hangen. Let wel op: dit helpt alleen bij lichte vorst. Gaat het harder vriezen, of heb je deze oplossingen niet, dan kun je ook een speciale anti-ijsdeken over je (voor)ruit leggen. Het nadeel is dat de meeste ijsdekens wel je voorruit bedekken, maar andere delen van je auto niet. Kranten zijn geen goed idee, die kunnen bij serieuze vorst vastvriezen op je auto. De laatste tip: zorg ervoor dat de ruiten van je auto goed schoon zijn. Hiermee voorkom je niet helemaal dat de ruiten bevriezen, maar op schone ruiten blijft vocht minder goed zitten waardoor het laagje ijs net wat dunner is.

IJs aan de binnenkant van je autoruit

Een laagje ijs aan de buitenkant van je autoruit is al vervelend. Aan de binnenkant is het helemaal lastig. Wil je voorkomen dat je de ramen van je auto ook aan de binnenzijde ijsvrij moet maken, let er dan op dat er zo min mogelijk vocht in de auto komt met de volgende tips:

  • Haal natte kleding zo snel mogelijk uit een auto.
  • Klop jezelf af voor je de auto instapt als er sneeuw of ijs op je kleding zit.
  • Kijk goed of je auto nergens lekt.
  • Heb je een auto met airconditioning? Door die aan te zetten onttrek je ook vocht uit de lucht en verklein je de kans dat je de volgende ochtend wéér de binnenkant van je autoruit moet krabben.
  • Houd ook de binnenkant van je autoruiten schoon.
  • Toch de binnenkant van je autoruit moeten krabben? Vang dan het ijs bij voorkeur op met een doek, of veeg het op en gooi het uit de auto. Zo is dat vocht ook weer uit je auto.

Boetes als je auto niet ijsvrij is

Het ijsvrij maken van de ramen van je auto doe je omdat je anders geen goed zicht hebt op de weg en andere verkeersdeelnemers. Daarom staan er flinke boetes op het rijden met (deels) bevroren autoruiten. Het bedrag dat je moet betalen kan honderden euro's hoog worden, afhankelijk van hoe slecht het zicht is. Dit bedrag kan oplopen tot zo'n € 300,-. Zijn je spiegels niet goed schoon, dan kan daar nog eens € 180,- bovenop komen.

Verzeker je auto

Het is verplicht je auto minimaal te verzekeren voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Met een Autoverzekering WA ben je verzekerd voor schade aan de andere partij. Je kunt ook kiezen voor een ruimere dekking. Welke autoverzekering het meest geschikt is voor jouw auto, hangt af van je eigen situatie en wensen. In dit artikel gaan we dieper in op het kiezen van de juiste autoverzekering.