Waterschade voorkomen in een vakantiehuis op wielen.

Het aantal camper- en caravanverkopen zit in de lift. Ben jij 1 van de nieuwe eigenaren van zo'n tijdelijk huis op wielen? Of heb jij in je kampeeronderkomen nooit eerder actief aan waterschadepreventie gedaan? Dan vertellen we je graag over het hoe en wat. Zo geniet je altijd zorgeloos.

In de coronaperiode nam de populariteit van de caravan en camper enorm toe. Maar ook in de jaren erna blijkt dat de groei structureel is. En tweedehands caravans en campers blijken gewilder dan ooit. Hoog tijd dus om al die caravaneigenaren en camperaars van wat waterschadepreventietips te voorzien! Want is jouw kampeerwagen waterdicht, dan voorkom je de nodige waterschades en de daaruit voortvloeiende reparaties. Voor, tijdens en na jouw (werk)vakantie. En ook voor je gezondheid houd je vocht en schimmels liever buiten de deur.

Een droog verblijf in jouw tijdelijke huis op wielen.

Een woning vraagt om degelijk onderhoud. Met een tijdelijk huis op wielen is dat niet anders. Of het nu om een nieuw exemplaar gaat of eentje die al enige tijd meedraait, het is zaak om regelmatig wat vinkjes op het gebied van onderhoud te zetten. Tijdens de vakantieperiode, maar ook in de maanden dat het voertuig in de stalling staat.

Warme lucht neemt water in zich op. Koelt die warme lucht af, dan ontstaat er condens. Dit gebeurt op de koudste plekken in de caravan of camper. Tref je geen maatregelen, dan kan de staat van jouw kampeerwagen zowel tijdens gebruik als in de winterperiode ernstig achteruitgaan; houten delen die rot worden, weke wanden en jouw inboedel waar vocht in trekt. En dan zijn er ook nog schades als gevolg van vorst of kapotte materialen. Om vocht van binnenuit én van buitenaf te weren, is het dus verstandig om met onderstaande punten aan de slag te gaan.

  • Voldoende ventileren.
    Ademen, douchen, koken; er gebeurt van alles in een caravan of camper. En alleen al door die normale dagelijkse bezigheden, komt er vocht in je voertuig terecht. Niets aan de hand, zolang je voldoende ventileert. Zet de boel dus zo nu en dan tegen elkaar open voor een natuurlijke tocht. Of gebruik de ventilatiestand van je ramen. En doe dat al helemaal na het douchen of het bereiden van een warme maaltijd. Het voorkomt condensvorming, vochtschade en gezondheidsproblemen.

    Maar ventilatie is niet alleen van belang wanneer je zelf in je caravan of camper aanwezig bent. Ook tijdens de stallingsperiode is verse lucht vanwege alle verschillende weersinvloeden geen overbodige luxe. Zo kom je vlak voor je (werk)vakantie niet voor vervelende verrassingen te staan:
    • Laat de toilet-, douche- en kastdeuren altijd open als je jouw kampeerwagen tijdelijk niet gebruikt.
    • Zet je koelkast op een kier en zorg dat deze goed droog is om condens en vieze geuren te voorkomen.
    • Maak je gebruik van een overdekte stalling? Zet je ventilatierooster dan open. Zo ontsnapt de warme lucht. En zet eventueel een raampje of het dakluik op de ventilatiestand. Gebruik wel altijd een hor. Zo hou je ongedierte tegen.
    • Nog even een grote schoonmaakbeurt voordat je jouw camper of caravan stalt? Zorg dat alles – zowel binnen als buiten – goed droog is voordat je hem de stallingsloods in rolt. Zo blijft de luchtvochtigheid laag en voorkom je condens. 
  • Kitnaden regelmatig controleren.
    De kitranden van een camper of caravan hebben niet alleen een lijmfunctie. Ze houden ook vocht tegen. Buiten, rondom de raampjes bijvoorbeeld. Maar ook binnen. Kit heeft geen oneindige levensduur; het kan uitdrogen. En bij een beschadiging kan er vocht binnenkomen, doordat de lijm niet meer goed aansluit. Nieuwe of oude kit: in zulke gevallen grijpt vocht hoe dan ook zijn kans.

    1 van de plekken die je goed in de gaten moet houden, is het luik op het dak van je voertuig. Want staat je caravan of camper tijdens jouw vakantie of workation goed vlak geparkeerd, dan kan het regenwater daar maar moeilijk weg. Met veel vocht op de kitnaden tot gevolg. Met de zon erop kunnen ze dan ook uitdrogen en verweren. En ga je vervolgens rijden, dan komt er beweging in (dat is voornamelijk bij campers het geval). Bij kit die z'n flexibiliteit kwijt is, is de kans op waterschade dus aanwezig. Constateer je tijdens de controleronde gebreken? Of twijfel je? Online vind je stappenplannen om zelf met de kitspuit aan de slag te gaan. Maar voor échte zekerheid adviseren we toch echt een vakman in te schakelen. Vind hier een vakman bij jou in de buurt.

  • Vochtmetingen uitvoeren/uit laten voeren.
    Helaas is vocht een veelvoorkomend probleem in campers en caravans. Met bovenstaande tips kun je al de nodige problemen voorkomen. Maar wil je zeker weten dat je vocht- en schimmelvrij van je tijdelijke huis op wielen kunt genieten? Zorg dan voor een vochtmeting op z'n tijd. Bij nieuwe exemplaren is een jaarlijkse controle vaak een vereiste voor garantie op het voertuig. Tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt wordt die meting voor je uitgevoerd. Maar ook als je garantie inmiddels verlopen is of je een al wat ouder voertuig op de kop hebt getikt, blijven de metingen van belang.

    Je kunt zelf een vochtmeter aanschaffen om 2 keer per jaar jouw gehele caravan of camper na te lopen. Doe dit vóór stalling en/of tijdens gebruik voor een betrouwbaar resultaat. Mochten de waarden te hoog zijn, trek dan meteen bij een erkend bedrijf aan de bel. Op tijd reageren drukt de reparatiekosten vaak behoorlijk. En wat het juiste meetapparaatje is? Dat hangt af van jouw kampeerwagen en voorkeuren. Houd vooral de reviews in de gaten. En ga nadrukkelijk voor een materiáálvochtmeter, geen luchtvochtmeter. De gemiddelde prijs ligt rond de € 100,-.

  • Controleer zo nu en dan je douchebak.
    Door gebruik voor andere doeleinden, door temperatuurverschillen of ouderdom, kan het harde kunststof van een douchebak na verloop van tijd scheuren. Ook dat leidt tot vervelende lekkages, die je misschien niet meteen opmerkt. Controleer dus regelmatig de staat van jouw douchebak. En neem in jouw controle ook meteen de kitnaden mee.
  •  

  • Niet vergeten: water aftappen.
    Gaat jouw camper of caravan aan het einde van jouw vakantie de stalling in? Tap dan al het water af. De boiler is ontzettend kwetsbaar voor vorstschade. Een klein beetje achtergebleven water kan er al voor zorgen dat het apparaat in de winter kapotvriest. Raadpleeg dus het instructieboekje en voorkom zo veel meer dan alleen bacteriegroei en aanslag.

Waterschades voorkomen door preventief handelen.

Ga jij met de bovenstaande punten aan de slag? Dan kun je waterschades voorkomen of spoor je ze vroegtijdig op. Zo heb je langer plezier van jouw huis op wielen. Twijfel je ergens over? Schakel dan vooral hulp in. Zo weet je zeker dat jouw vakantie of workation niet in het water valt.

 

Helemáál zeker op weg? Bij Interpolis sluit je gemakkelijk en snel een camper- of caravanverzekering af. Meer over onze camperverzekering vind je hier. Over onze caravanverzekering lees je hier alles.