5 redenen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten

Met een overlijdensrisicoverzekering, ook wel ORV genoemd, voorkom je financiële zorgen voor jouw nabestaanden na je overlijden. Uit onderzoek onder 25 tot 50 jarigen blijkt dat 56% van hen in het bezit is van een ORV. We geven je 5 redenen waarom het afsluiten van deze verzekering iets voor jou kan zijn.

Een overlijden heeft veel impact, emotioneel én financieel

Veel mensen realiseren zich niet dat het merendeel van de nabestaanden er financieel op achteruit gaat na het overlijden van zijn of haar partner. Een klein deel hiervan komt zelfs in financiële problemen. In dit artikel vertellen we je meer over de financiële gevolgen bij het overlijden van je partner. Het hebben van een overlijdensrisicoverzekering kan dit voorkomen. Er zijn veel verschillende risico's die je af kunt dekken, en daar ook veel verschillende redenen om een ORV af te sluiten. Wij bespreken de 5 meest bekende redenen:

Reden 1: om de hypotheek geheel of gedeeltelijk af te lossen

Tot een paar jaar geleden was het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij het afsluiten van je hypotheek. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Toch kan een ORV alsnog een verstandige keuze zijn. Na jouw overlijden kan je partner (of familie) met de uitkering van de verzekering de hypotheek geheel of gedeeltelijk aflossen. Hierdoor dalen de maandlasten en kan je gezin in het huis blijven wonen.

Reden 2: voor het doorbetalen van de huur

Wanneer je een huis of appartement huurt, denk je misschien minder snel aan een overlijdensrisicoverzekering. Maar ook als je huurt, heb je financiële verplichtingen. Deze worden zwaarder om te dragen als jij of je partner komt te overlijden en de ander er alleen voor komt te staan. Het is tegenwoordig niet makkelijk om een nieuwe, beter betaalbare (huur)woning te vinden. Het is daarom wel zo fijn als degene die achterblijft, niet gedwongen moet verhuizen. Door een ORV af te sluiten, kun je dit voorkomen.

Reden 3: voor de betaling van de studie van je kind(eren)

Misschien ben je aan het sparen voor de studie van je kind(eren), of ben je van plan om dat in de toekomst te gaan doen? Als je komt te overlijden, heeft dat waarschijnlijk invloed op deze 'spaarpot'. Heb je een overlijdensrisicoverzekering afgesloten, dan kunnen je nabestaanden de uitkering hiervan gebruiken om de studie te betalen. Op deze manier kunnen de kinderen toch gaan studeren, zonder dat ze een (grote) studieschuld opbouwen.

Reden 4: om een persoonlijke lening af te lossen

Heb je een persoonlijke lening afgesloten en kom je plotseling te overlijden? Dan zal de geldverstrekker aankloppen bij jouw nabestaanden voor de overgebleven schuld. Dit financiële risico kun je afdekken door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Reden 5: om extra financiële zekerheid te geven aan je partner en kinderen

Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat je nabestaanden de mogelijkheid krijgen om hun leven financieel weer 'op de rit' te krijgen. Bijvoorbeeld voor het regelen van extra kinderopvang. Of voor een periode onbetaald verlof voor jouw partner. Heb je geen partner of kinderen? Dan kan een overlijdensrisicoverzekering nog steeds financiële steun bieden aan andere familieleden die achterblijven na jouw overlijden.

Of een overlijdensrisicoverzekering iets voor jou is, hangt af van je situatie

Hebben jij en je partner bijvoorbeeld allebei een inkomen? Of is juist 1 van jullie kostwinner? En hoeveel financiële reserve heb je achter de hand? Of je een overlijdensrisicoverzekering nodig hebt, hangt ook af van je wensen en doelen. Als je situatie verandert, is het slim om je ORV nog eens onder de loep te nemen en, als dat nodig is, aan te passen. Op die manier sluit de verzekering altijd aan bij jouw persoonlijke situatie.