Wat is een inzittendenverzekering en waarom heb je deze nodig?

Je staat er liever niet bij stil, maar toch is het goed om te weten hoe je verzekerd bent als je met je auto de weg op gaat en er een ongeluk gebeurt. Zeker als je naast jezelf ook anderen vervoert in jouw auto. Met een inzittendenverzekering ben je niet alleen als bestuurder verzekerd bij een ongeval, maar ook je medepassagiers en hun bagage.

Ben je in het bezit van een auto, dan is het verplicht om minstens een autoverzekering WA af te sluiten. Je sluit een autoverzekering af op een kenteken (het voertuig). Hoe je verzekerd bent, is afhankelijk van de dekking van je autoverzekering. Een reguliere autoverzekering vergoedt geen (letsel)schade aan jou, je passagiers of bagage als jij een ongeval veroorzaakt. Hiervoor bestaat de inzittendenverzekering.

Wat is een inzittendenverzekering?

Een inzittendenverzekering is een aanvullende verzekering op je autoverzekering. Met een inzittendenverzekering is (letsel)schade aan de bestuurder, passagiers en bagage, als gevolg van een verkeersongeval, gedekt. Ook kosten zoals smartengeld, verlies van inkomen en hulp in de huishouding zijn gedekt op de inzittendenverzekering. Het maakt voor de inzittendenverzekering niet uit wie het ongeval veroorzaakt heeft, ook als het jouw schuld is, zijn jij, je passagiers en bagage verzekerd. Vervoer je personen buiten je gezin en heb je een inzittendenverzekering afgesloten, dan zijn ook deze personen verzekerd in het geval van een ongeluk. In tegenstelling tot een autoverzekering, is een inzittendenverzekering niet verplicht.  

Waarom heb je een inzittendenverzekering nodig?

Ondanks dat een inzittendenverzekering niet verplicht is, wordt deze verzekering wel geadviseerd. Je sluit een inzittendenverzekering af omdat je het risico van (letsel)schade aan jou, je passagiers en hun bagage wil dekken op het moment dat jij als bestuurder een ongeluk veroorzaakt. Rijd je regelmatig met je gezin, collega’s of vrienden in je auto, dan wordt een inzittendenverzekering sterk aangeraden. Heb je kinderen die je vaak vervoert in je auto, ook dan adviseren wij een inzittendenverzekering af te sluiten, zodat ook deze kinderen verzekerd zijn bij een verkeersongeval.

Wil je meer lezen over het veilig vervoeren van kinderen in de auto? Bekijk dan dit artikel

Wat is wel en niet verzekerd met een inzittendenverzekering?

Het is goed om te weten wanneer je wel, en wanneer je niet verzekerd bent. Lees precies welke kosten gedekt zijn met de Interpolis inzittendenverzekering

Heb je een inzittendenverzekering nodig als je motorrijdt?

Ben je in het bezit van een motor dan heb je geen inzittendenverzekering nodig, maar een opzittendenverzekering. Met een opzittendenverzekering worden de kosten van schade aan jezelf, je passagier (ook in de zijspan) en bagage, als gevolg van een ongeval, vergoed. Net als bij de inzittendenverzekering maakt het niet uit wie het ongeval veroorzaakt heeft. Ook een opzittendenverzekering is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden.

Wat is het verschil tussen een ongevallenverzekering en een inzittendenverzekering?

Naast een inzittendenverzekering kun je ook nog een ongevallenverzekering afsluiten als aanvulling op je autoverzekering. Met een ongevallenverzekering ben je verzekerd als je door een ongeluk blijvend invalide raakt, of zelfs overlijdt. Jij of jouw familie ontvangt dan een eenmalige vergoeding na het ongeval. Hoe hoog die vergoeding is, hangt af van de situatie en je premie.

Het verschil tussen een inzittendenverzekering en een ongevallenverzekering is dat de inzittendenverzekering de geleden (letsel)schade vergoedt. De ongevallenverzekering keert na een ongeval een bedrag uit op de rekening van jou of je familie en vervolgens mag jijzelf, of jouw familie, bepalen wat er met dat geldbedrag gebeurt.