5 tips om je voor te bereiden op een weekendje weg

Wil je een weekendje weg plannen, of heb je er al eentje in het vooruitzicht? Dan is een goede voorbereiding het halve werk. Of je nu een stad in het buitenland of een gebied in Nederland gaat ontdekken: wij geven je 5 tips waarmee je de risico's op een donkere wolk boven je tripje verkleint.

1. Laat je bagage niet onbeheerd achter

Dit klinkt als een open deur, maar het gaat verder dan je bagage niet uit het oog verliezen. Reis je bijvoorbeeld met de auto, laat je spullen dan nooit onbeheerd in het zicht liggen. In plaats daarvan kun je ze beter in de achterbak leggen, zodat ze van buiten de auto niet te zien zijn. Beter nog is het om waardevolle spullen mee naar binnen te nemen als je in een hotel overnacht. Doe dit zeker met je laptop, aangezien dieven deze kunnen detecteren - ook als ze uit het zicht liggen.

Slaap je niet in een hotel of appartement, maar in de buitenlucht? Overnachten in een tent of camper geeft een heerlijk vakantiegevoel, maar het betekent wel dat iedereen in de buurt van jouw spullen kan komen. De meeste campings hebben kluisjes waar je spullen achter slot en grendel kunt leggen. Maak hier gebruik van.

Als je met het vliegtuig reist, is het belangrijk om al je waardevolle spullen als handbagage mee te nemen. Bij voorkeur bewaar je alles op je lichaam. Laat waardevolle spullen nooit achter in je koffer die je incheckt, dan ben je de controle kwijt.

2. Controleer je reisverzekering

Doe dit op tijd, dus voordat je weekendje weg voor de deur staat. Ga daarbij altijd even na of je reisverzekering nog past bij je situatie. Ga bijvoorbeeld na of je misschien een aanvullende verzekering nodig hebt. Denk hierbij na over de duur van de reis en over de bestemming: blijf je in Nederland of trek je Europa in? Of ga je zelfs nog verder weg? Bedenk ook wat je gaat doen tijdens de vakantie. Bij een fietsvakantie spelen er andere zaken dan een strandvakantie. En denk er goed over na wat je meeneemt aan bagage. Ben je licht bepakt of heb je juist dure uitrusting mee? Door al deze zaken op een rijtje te zetten en na te gaan of jouw reisverzekering hierbij past, zorg je ervoor dat je goed verzekerd op pad gaat.

3. Wees zakkenrollers een stap voor

Zakkenrollers gebruiken vaak eenzelfde manier van werken. Zorg dus dat je op de hoogte bent van de meest gebruikte trucs. Zakkenrollers zijn er bijvoorbeeld goed in om je af te leiden. Ze duwen je 'per ongeluk', vragen iets aan je of gooien koffie over je heen. Terwijl je op hun actie reageert, is een handlanger er al vandoor met jouw spullen. Wees altijd alert op je omgeving en zorg dat je waardevolle spullen opbergt op een plek waar alleen jij goed bij kunt. Het liefst op je lichaam. Reis je samen met iemand? Verdeel dan de waardevolle spullen. Mocht een van jullie toch slachtoffer worden, dan zijn jullie in ieder geval niet alles kwijt. 

4. Kijk je vervoersmiddelen voor vertrek na

Zo ga je goed voorbereid op weg. Ga je met de auto op vakantie? Maak je auto dan vakantieklaar. Zorg ervoor dat in je auto de meest belangrijke voorwerpen aanwezig zijn. Denk in ieder geval aan een gevarendriehoek, veiligheidsvesten, een reservewiel, een reservesleutel en alle benodigde autopapieren. Vergeet ook niet om praktische zaken, zoals een deken en voldoende (drink)water, mee te nemen. Ga je op vakantie veel fietsen, met de motor rijden of lekker varen? Hiervoor geldt hetzelfde. Doe altijd een check voordat je vertrekt en zorg ervoor dat je reservematerialen meeneemt.

5. Laat je goed informeren over de plek waar je naartoe gaat

Ben je niet bekend met het land waar je naar afreist? Lees jezelf voor vertrek dan in over de gewoontes en de cultuur. Leer ook vaak voorkomende woorden, zoals ‘hallo’ en ‘dankjewel’. Of als je een allergie hebt, is het toch wel handig om dit aan te kunnen geven in de taal van het land waar je heen reist. Check daarnaast het reisadvies van het land waar je naartoe gaat. Als je namelijk naar een land reist waarvoor een negatief reisadvies geldt, dan ben je niet verzekerd als er iets gebeurt. Tot slot gelden er ook in veel landen andere regels en procedures als je medische zorg nodig hebt. Lees in dit artikel hoe medische zorg in het buitenland geregeld is.