Medische zorg op vakantie: hoe zit dat?

Zorg is in het buitenland anders geregeld dan in Nederland. Dit kan gevolgen hebben voor de mate en kwaliteit van de zorg die je nodig hebt tijdens jouw vakantie. Een verzekering kan je hierin bijstaan. We helpen je een keuze te maken in de juiste reisverzekering en geven een paar voorbeelden van zorg in andere Europese landen.

Check voor vertrek je verzekeringen

Mocht je zorg nodig hebben op reis, dan wil je natuurlijk verzekerd zijn van de juiste zorg én je niet druk hoeven maken over bijkomende kosten. Maar als dat wel zo is, dan wil je natuurlijk verzekerd zijn van de juiste zorg én je geen zorgen hoeven maken over bijkomende kosten. Het is daarom verstandig om vooraf je verzekeringen te checken en, als dat nodig is, aan te passen. Neem ook contact op met je verzekering als je te maken krijgt met medische hulp of een ziekenhuisopname tijdens je vakantie. De verzekeraar kan met je meedenken, contact leggen met zorgspecialisten in het buitenland, overleggen met artsen in Nederland en zorgen voor medisch vervoer of repatriëring.

Het is belangrijk om de antwoorden op deze 4 vragen te weten:

 • Wat vergoedt mijn zorgverzekering?
  Een basiszorgverzekering vergoedt zorg volgens de Nederlandse tarieven. Maar de zorg en ziektekosten in het buitenland kunnen veel duurder zijn. Het is daarom verstandig om de aanvulling op je zorgverzekering en reisverzekering te controleren. Veel reizigers die onderverzekerd zijn, zitten vaak met torenhoge kosten voor een aangepaste terugreis naar Nederland.
 • Wat vergoedt mijn reisverzekering?
  Het is zonde als je dubbel verzekerd bent. Maar het is nog vervelender als blijkt dat zowel je zorg- als reisverzekering geen dekking bieden voor jouw ziektekosten in het buitenland. Met een aanvullende dekking voor geneeskundige kosten kun je dit voorkomen. Ga je op wintersport of ga je duiken tijdens je vakantie? En gebeurt er tijdens het skiën, snowboarden of duiken iets waardoor je tijdens je vakantie niet meer kunt sporten? Verzeker dan hulpverlening na een ongeval met de aanvullende dekking winter- en onderwatersport.

Meer over de reisverzekering van Interpolis

 • Heb ik Europa- of Werelddekking nodig?
  Bedenk van tevoren welke dekking je nodig hebt tijdens jouw reis. Bij Interpolis vallen een aantal niet-Europese landen wél onder de Europadekking. Bekijk welke landen dit zijn.
 • Wat is het telefoonnummer dat ik kan bellen bij medische (nood)hulp op reis?
  Interpolis heeft haar eigen Alarmcentrale. Deze wordt verzorgd door Eurocross. De Interpolis Alarmcentrale is 24/7 te bereiken via +31 13 462 04 62.

Zorg in het buitenland is vaak anders geregeld dan je gewend bent

Welke vakantiebestemming je ook kiest; wees je er altijd bewust van dat zorg in het buitenland anders geregeld kan zijn. Hoe verder de vakantiebestemming, hoe bewuster je jezelf er misschien van bent dat zorg anders geregeld kan zijn. Ook binnen Europa kunnen de zorgstandaarden behoorlijk uiteenlopen. Zo is de beschikbaarheid van bepaalde medische specialisten in Nederland misschien vanzelfsprekend, maar dat kan in het buitenland niet het geval zijn. Of denk aan artsen die gebrekkig Engels spreken. Ook is het altijd belangrijk om in het achterhoofd te hebben dat er verschillen in zorgkosten kunnen zijn. Soms is zorg in het buitenland veel duurder dan in Nederland.

In het algemeen lijken Engeland, Frankrijk en Duitsland qua zorgstelsel het meeste op Nederland. Toch kunnen ook in deze landen de ziekenhuizen over minder mogelijkheden en faciliteiten beschikken. De Interpolis alarmcentrale krijgt regelmatig telefoontjes vanuit deze landen over beperkte behandelmogelijkheden en hulp bij taalbarrières.

Er zijn verschillen tussen publieke en private zorg 

In sommige landen bestaan private en publieke gezondheidszorg naast elkaar. Daartussen kunnen er grote kwaliteitsverschillen zijn. In Spanje is de kwaliteit van publieke ziekenhuizen over het algemeen goed, maar wel minder voorspelbaar. Het hangt er vanaf in welk ziekenhuis je terechtkomt.

Privéziekenhuizen en -klinieken in bijvoorbeeld Spanje en Griekenland zijn qua zorg heel goed, maar worden ook wel eens ervaren als 'over the top'. Deze ziekenhuizen beschikken over alle luxe en gemakken, waaronder een eigen team van tolken. De kosten van het verblijf en de behandelingen kunnen daardoor erg hoog oplopen. Zo betaal je in Spanje - als je geen verzekering hebt - voor een verblijf door een beenbreuk in een privékliniek rond de € 30.000,-, waar dit in Nederland rond de € 3.000,- ligt. Krijg je een blindedarmontsteking in Amerika, dan betaal je ongeveer € 50.000,-, waar dit in Nederland rond de € 2.500,- is. En liggend vervoer van Bali naar Nederland kost ongeveer € 25.000,-.

Neem bij een ziekenhuisopname in het buitenland direct contact op met jouw verzekeraar. Die kan met je meedenken en ervoor waken dat je de juiste én betaalbare zorg krijgt.

Op de Griekse eilanden zijn medische faciliteiten in de staatsziekenhuizen minimaal

Staatsziekenhuizen worden door de overheid bestuurd en gefinancierd. Deze zijn over het algemeen kleiner en hebben minder middelen ter beschikking dan privéziekenhuizen. Zo kan het zijn dat ze niet de benodigde specialist of technologie in huis hebben. Of dat je zelf medicatie op moet halen bij de apotheek. Om deze redenen kan ervoor worden gekozen de patiënt naar een ander (privé)ziekenhuis of terug naar Nederland te brengen voor verdere behandeling.

In Italië is het gebruikelijk dat de familie zorgt voor de hygiëne en het eten van de patiënt

Deze faciliteiten zijn daarom niet in alle Italiaanse ziekenhuizen aanwezig. Als Nederlandse patiënt in een Italiaans ziekenhuis kan dat dus even wennen zijn. Vraag bij ziekenhuisopname dus naar de zorg die zij verlenen en wat voor jullie eigen rekening komt. Zo weet je waar je aan toe bent en voorkom je vervelende situaties, waarin jij of jouw reisgenoot bijvoorbeeld geen eten krijgt.

Ziek worden op vakantie

Word je ziek tijdens je vakantie? Meld dit dan zo snel mogelijk bij je werkgever. Je opgenomen vakantiedagen worden dan omgezet in ziektedagen. Op deze manier kost het je geen vakantiedagen in de periode dat je ziek bent. Ga op je vakantieadres naar een huisarts, en vraag daar als het mogelijk is om een doktersverklaring. Zorg er – ondanks dat je ziek bent – ook voor dat je bereikbaar blijft voor je werkgever. Mocht je weer beter worden, meld dit dan ook meteen.