Medische zorg op vakantie: hoe zit dat?

Zorg is in het buitenland anders geregeld dan in Nederland. Dit kan gevolgen hebben voor de mate en kwaliteit van de zorg die je nodig hebt tijdens jouw vakantie. Een verzekering kan je hierin bijstaan. We helpen je een keuze te maken in de juiste verzekering en geven een paar voorbeelden van zorg in andere Europese landen.

Hopelijk heb je tijdens jouw vakantie geen medische zorg nodig

Maar als dat wel zo is, dan wil je natuurlijk verzekerd zijn van de juiste zorg én je geen zorgen hoeven maken over bijkomende kosten. Het is daarom verstandig om vooraf je verzekeringen te checken en, als dat nodig is, aan te passen. Neem ook contact op met je verzekering als je te maken krijgt met medische hulp of een ziekenhuisopname tijdens je vakantie. De verzekeraar kan met je meedenken, contact leggen met zorgspecialisten in het buitenland, overleggen met artsen in Nederland en zorgen voor medisch vervoer óf repatriëring.

Het is belangrijk om de antwoorden op deze 4 vragen te weten:

 • Wat vergoedt mijn zorgverzekering?
  Een basiszorgverzekering vergoedt zorg volgens de Nederlandse tarieven. Maar de zorg in het buitenland kan veel duurder zijn.
 • Wat vergoedt mijn reisverzekering?
  Het is zonde als je dubbel verzekerd bent: dat wil je voorkomen. Maar het is nog zuurder als blijkt dat zowel je zorg- als reisverzekering geen dekking biedt voor jouw medische kosten in het buitenland. Met een aanvullende dekking voor geneeskundige kosten kun je dit voorkomen.
 • Heb ik Europa- of Werelddekking nodig?
  Bij Interpolis vallen een aantal niet-Europese landen wél onder de Europadekking. Bekijk welke landen dit zijn.
 • Wat is het telefoonnummer wat ik kan bellen bij medische (nood)hulp op reis?
  Interpolis heeft haar eigen Alarmcentrale. Deze wordt verzorgd door Eurocross. De Interpolis Alarmcentrale is 24/7 te bereiken via +31 13 462 04 62.

Zorg in het buitenland is vaak anders geregeld dan je gewend bent

Hoe verder de vakantiebestemming, hoe bewuster je jezelf er misschien van bent dat zorg anders geregeld kan zijn. Ook binnen Europa kunnen de zorgstandaarden behoorlijk uiteenlopen. Zo is de beschikbaarheid van bepaalde medische specialisten in Nederland misschien vanzelfsprekend, maar dat kan in het buitenland niet het geval zijn. Of denk aan artsen die gebrekkig Engels spreken. Ook is het altijd belangrijk om in het achterhoofd te hebben dat er verschillen in zorgkosten kunnen zijn. Soms is zorg in het buitenland veel duurder dan in Nederland.

In het algemeen lijken Engeland, Frankrijk en Duitsland qua zorgstelsel het meeste op Nederland. Toch kunnen ook in deze landen de ziekenhuizen over minder mogelijkheden en faciliteiten beschikken. De Interpolis alarmcentrale krijgt regelmatig telefoontjes vanuit deze landen over beperkte behandelmogelijkheden en hulp bij taalbarrières.
Een dokter die de bloeddruk bij iemand meet

Tussen private en publieke zorg kunnen grote verschillen bestaan 

In sommige landen bestaan private en publieke gezondheidszorg naast elkaar. Daartussen kunnen er grote kwaliteitsverschillen zijn. In Spanje is de kwaliteit van publieke ziekenhuizen over het algemeen goed, maar wel minder voorspelbaar. Het hangt er vanaf in welk ziekenhuis je terechtkomt.

Privéziekenhuizen in bijvoorbeeld Spanje en Griekenland zijn qua zorg heel goed, maar worden ook wel eens ervaren als ‘over de top’. Deze ziekenhuizen beschikken over alle luxe en gemakken, waaronder een eigen team van tolken. De kosten van het verblijf en de behandelingen kunnen daardoor erg hoog oplopen. Neem bij een ziekenhuisopname contact op met jouw verzekeraar. Zij kunnen met je meedenken en ervoor waken dat je de juiste én betaalbare zorg krijgt.

Op de Griekse eilanden zijn medische faciliteiten in de staatsziekenhuizen minimaal

Staatsziekenhuizen worden door de overheid bestuurd en gefinancierd. Deze zijn over het algemeen kleiner en hebben minder middelen ter beschikking dan privéziekenhuizen. Zo kan het zijn dat ze niet de benodigde specialist of technologie in huis hebben. Of dat je zelf medicatie op moet halen bij de apotheek. Om deze redenen kan ervoor worden gekozen de patiënt naar een ander (privé)ziekenhuis of terug naar Nederland te brengen voor verdere behandeling.

In Italië is het gebruikelijk dat de familie zorgt voor de hygiëne en het eten van de patiënt

Deze faciliteiten zijn daarom niet in alle Italiaanse ziekenhuizen aanwezig. Dit is een voorbeeld van de invloed die cultuur kan hebben op hoe de zorg geregeld is. Als Nederlandse patiënt in een Italiaans ziekenhuis kan dat dus even wennen zijn. Vraag bij ziekenhuisopname dus naar de zorg die zij verlenen en wat voor jullie eigen rekening komt. Zo weet je waar je aan toe bent en voorkom je vervelende situaties, waarin jij of jouw reisgenoot bijvoorbeeld geen eten krijgt.