5 tips voor het onderhouden van je rookmelders

Super, je hebt rookmelders op iedere verdieping hangen! Daar hoef je niet meer naar om te kijken. Maar dat is niet helemaal waar. Het is namelijk belangrijk om regelmatig je rookmelders te testen, schoon te maken en te onderhouden om zeker te weten dat deze je op tijd waarschuwen in geval van rook of brand. Wij geven 5 praktische tips voor het onderhoud van je rookmelders.

1. Test je rookmelders 1 keer per maand

Dat je rookmelders op iedere verdieping van je huis hebt hangen geeft nog geen garantie dat ze ook goed werken. Test je rookmelders daarom 1 keer per maand via de testknop in het midden of op de zijkant van de rookmelder. Hij werkt als het alarmsignaal afgaat. Gaat de rookmelder na 20 seconden niet af of is het geluid te zacht, dan is het tijd om de batterijen te vervangen. Kies een testmoment dat gemakkelijk te onthouden is, zoals de 1maandag van de maand als het luchtalarm afgaat, of maak een terugkerende notitie in je agenda.

2. Voorkom vals alarm

Door stof en spinnenwebben kan een rookmelder vals alarm geven. Maak je rookmelders daarom schoon door er 1 keer per maand met een licht vochtige doek en stofzuiger met zacht opzetstuk langs te gaan. Gebruik geen reinigingsmiddelen, oplosmiddelen en chemische producten. Je wil namelijk niet dat de binnenkant van de rookmelders beschadigt en dat ze niet meer reageren op brand en rook.

3. Vervang rookmelders na 10 jaar

Of je nu een rookmelder met vervangbare batterij of een rookmelder met een batterijduur van 5 of 10 jaar hebt: de maximale (technische) houdbaarheid van een rookmelder is 10 jaar. Door stof en ander vuil neemt de kans op vals alarm toe en heb je zelfs kans dat de rookmelder helemaal niet meer reageert op rook en brand. Achterop de rookmelder vind je een sticker waarop de de productie- en vervangdatum staan vermeld. Zet de vervangdatum alvast in je agenda om op tijd een nieuwe rookmelder op te hangen.

Wil je weten hoe je snel je rookmelder ophangt? Bekijk dan dit artikel waar we dit in 3 simpele stappen uitleggen.

4. Haal de batterij alleen uit de rookmelder als je deze moet vervangen

Heb je een rookmelder met een 9V-batterij? Als dat een alkaline-batterij is moet je die ieder jaar vervangen. In plaats daarvan kun je ook een 9V-lithiumbatterij kopen die ongeveer net zo lang meegaat als de maximale houdbaarheid van een rookmelder. Als je rookmelder AA-batterijen gebruikt, moet je die elke 2 tot 3 jaar vervangen. Vervang alleen de batterijen als ze ook daadwerkelijk het signaal geven dat ze leeg zijn. Dit zijn korte piepjes, die vaak in de nacht te horen zijn. De batterijspanning van een rookmelder is ’s nachts nóg lager dan overdag omdat het dan net iets kouder is in huis. Hierdoor geeft de rookmelder sneller het signaal dat de batterijen leeg zijn. Heb je de piepjes ’s nachts gehoord? Vervang dan voor je eigen veiligheid meteen de volgende dag de batterijen.

5. Schilder je rookmelder niet

Het lijkt aantrekkelijk om je rookmelders in dezelfde kleur te schilderen of spuiten als bijvoorbeeld de muren, het plafond of je interieur, maar toch is dit niet zo’n goed idee. Verf beschadigt de rookmelders en kan de openingen waar normaal gesproken de rook doorheen gaat, verkleinen. Hierdoor kan de rookmelder rook of brand minder goed detecteren.

Verzeker je woning en spullen tegen brandschade

Je hoopt natuurlijk dat je nooit met een woningbrand te maken krijgt. Met de Interpolis Inboedelverzekering verzeker je de losse spullen in je woning tegen schade die ontstaat door brand. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je meubels, kleding en elektronica. Brandschade aan je huis zelf verzeker je met de Interpolis Woonhuisverzekering, ook vaak opstalverzekering genoemd. Ook je tuin, glas en bijgebouwen zijn dan verzekerd.

Cijfers over woningbranden

Jaarlijks 31 doden door woningbranden
Tussen 2008 en 2017 kwamen in Nederland jaarlijks gemiddeld 31 mensen om het leven door woningbranden. Het aantal woningbranden steeg de afgelopen jaren. Toch had in 2018 maar iets meer dan 72% van de Nederlanders een rookmelder in huis, blijkt uit gegevens van de Rijksoverheid. Door alle woningen in ons land op iedere woonetage van rookmelders te voorzien, kan het aantal slachtoffers met ongeveer een derde teruggedrongen worden, werd vorig jaar in een risicoanalyse vastgesteld.