De meeste woningbranden ontstaan in de keuken of schoorsteen. Maar ook elektriciteitsbranden komen nog te vaak voor. Om die reden bogen wij ons over het onderwerp. Want hoe ontstaat een elektragerelateerde brand? Wat zijn veelvoorkomende oorzaken ervan? Wat moet je doen als het je overkomt? En welke maatregelen zijn er om de kans op narigheid te verkleinen? Wij stelden deze brandende vragen aan onze eigen schade-experts Geert Prins en Wim Mensink. De antwoorden vind je hieronder.
Piekspanning, overbelasting van het elektriciteitsnetwerk en kortsluiting; het zijn termen die vaak in 1 adem met elektriciteitsschade en -branden genoemd worden. Maar wat betekenen ze precies? En hoe kunnen ze tot brand leiden?
Piekspanning
Wordt er in korte tijd meer stroom geleverd dan toegestaan? 'Dan noemen we dat piekspanning. De maximale stroomtoevoer is vastgesteld op 230 volt. Bij overspanning wordt deze grens overschreden tot wel 400 volt', zo legt Prins uit. 'Dat geeft geen brandrisico, maar heeft wel grote consequenties voor je apparaten. Want in zo'n geval is alle aangesloten apparatuur – van het koffiezetapparaat tot aan de slimme meter – direct onbruikbaar. Dat loopt dus flink in de papieren.'
Overbelasting van het netwerk
Sluit je te veel apparaten op 1 groep aan, dan loop je het risico op overbelasting. De apparaten vragen dan om meer elektra dan het netwerk aankan. Daardoor vloeit er te veel stroom door de draden. 'In een ideale situatie springen de zekeringen in de meterkast er direct uit. Zo schakelt de elektriciteit in de betreffende groep automatisch uit. Maar in een slecht geval gebeurt dat niet. En krijg je te maken met smelt- en broeischade. Of ontstaat er zelfs brand', aldus Mensink.
Kortsluiting
Mensink: 'Een elektrisch apparaat zoals een waterkoker bevat een fase- en nuldraad. Ook wel de aanvoer- en afvoerdraad genoemd. De stroom komt via het ene en vertrekt via het andere exemplaar. Hiertussen bevindt zich het toestel dat op stroom werkt. Raken de draden elkaar, dan ontstaat er kortsluiting. In tegenstelling tot wat veel mensen denken richt kortsluiting, op een gesprongen zekering in de meterkast na, op geen enkele manier schade of brand aan. Maar is bij een elektriciteitsbrand juist overbelasting van het elektriciteitsnet vaak de boosdoener.'
Het zal je maar overkomen, zo’n elektrabrand. Gelukkig is de kans erop met een aantal voorzorgsmaatregelen te verkleinen. De schade-experts geven wat tips: