How to: veilig online winkelen

We shoppen steeds vaker online. Want wat je ook zoekt, alles is er te vinden. Bestel jij een artikel bij een voor jou onbekende webwinkel? Onderzoek dan wel eerst even of het een veilige en betrouwbare webshop is. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan. Hoe je dat doet lees je hier.

Online shoppen: we doen het steeds vaker

In Nederland alleen al ging er in 2021 voor meer dan 30 miljard euro aan aankopen de digitale toonbank over. Want kleding, huishoudelijke artikelen of presentjes voor de feestdagen: het is allemaal op internet te vinden. Maar hoe weet je of een webwinkel betrouwbaar is? Dat je niet tot sint-juttemis op je aankoop hoeft te wachten? Of dat criminelen jouw bank- of persoonsgegevens niet onderscheppen? Wij willen voorkomen dat jij bedrogen uitkomt. Daarom delen wij tips voor een veilige online winkelervaring.

Van geen levering tot aan onderschepte bankgegevens

Al heeft het merendeel van de webshops de zaakjes goed op orde, er zijn er ook die steeds opnieuw nietsvermoedende online winkelaars geld afhandig maken. Exacte kopieën van bekende webwinkels bijvoorbeeld, waarbij na bestelling niets wordt geleverd. Of overtuigende sites voor niet-bestaande bedrijven. Je koopt dus iets, maar kunt wel fluiten naar het product. Dat kan natuurlijk om kleine aankopen gaan. Maar ook om een televisie of een wasmachine. 

Ook het onderscheppen van bank- en persoonsgegevens via onveilige internetverbindingen is een groot probleem. Van je naam en adres tot aan je creditcardgegevens. En ook inloggegevens onveilig verzenden levert een risico op. Nederlanders gebruiken vaak op meerdere plekken dezelfde combinatie van e-mailadres en wachtwoord. Worden die gegevens onderschept, dan kan er dus op meerdere plaatsen ingelogd worden. Op jouw webwinkelaccounts bijvoorbeeld. Dan kopen criminelen voor een vermogen aan producten en kiezen ze voor de optie ‘achteraf betalen’. Die rekening krijg jij vervolgens gepresenteerd. Of ze kunnen je mailbox in en via die weg inloggegevens van je andere accounts aanpassen. Gelukkig voorkom je met een aantal handelingen al een hoop leed. Houd je de onderstaande tips in je achterhoofd, dan komt het met die aankopen dus wel goed.

Houd je beveiliging up-to-date

In 2021 werden in Nederland bijna 375 miljoen online aankopen gedaan. Een stijging van 13% ten opzichte van 2020. Het internet is daarmee ook een steeds interessantere markt voor criminelen. Of je jouw online bestelling veilig afrondt en het product echt bij je aankomt, heb je voor een groot deel zelf in de hand. Zo sla je al een flinke slag met een computer die goed beveiligd is. 

Zorg dat het besturingssysteem van jouw computer, laptop, tablet of telefoon up-to-date is. Download waar mogelijk de nieuwste versie. Hetzelfde geldt voor je webbrowser. Zo wordt je apparaat minder makkelijk het doelwit van virussen en spyware, en blijven jouw gegevens privé.

Controleer: is deze webshop veilig?

Het is lastig te zeggen of een webshop veilig en betrouwbaar is. Maar je kunt wel controleren of je geen verdachte dingen ziet. Denk aan de volgende rode vlaggen:
  • Er wordt vreemd taalgebruik gebruikt of in slordig Nederlands geschreven.
  • Er staat geen telefoonnummer op de website, alleen een contactformulier.
  • De online reviews over de service zijn niet al te positief. Consumentenverhalen zeggen vaak veel en kunnen je voor veel narigheid behoeden.
  • Haal de gegevens van de webshop ook eens door de database van de politie. Is de aanbieder daar bekend? Dan is dat geen goed teken.
  • De webwinkel heeft geen keurmerk. Zo'n keurmerk is vaak in de vorm van een logo onderaan een website te vinden. Een webwinkel zonder keurmerk is niet per definitie onbetrouwbaar. En niet elk keurmerk is even veelzeggend. Maar de criteria waaraan voldaan moet worden om bijvoorbeeld het Thuiswinkel Waarborg- en het Webshop Keurmerk-logo te mogen voeren, zijn streng. Daar elimineer je dus een hoop risico’s mee.
  • De webwinkel beweert een keurmerk te hebben, maar de shop is niet op de site van het keurmerk zelf terug te vinden. Een rode vlag, omdat een crimineel zo’n logo natuurlijk heel gemakkelijk op zijn website kan plaatsen.

Een veilige internetverbinding

Een webwinkel met een onbeveiligde internetverbinding is ook een echte no-go. Want vul jij daar persoonlijke gegevens in, dan kan jan en alleman – en dus ook criminelen – deze gegevens onderscheppen. Bij een beveiligde verbinding zijn alle gegevens versleuteld. Controleer dus altijd of de link met ‘https’ begint, en of er een 'hangslotje' voor staat. Een veilige verbinding betekent overigens niet altijd dat je ook met een betrouwbare aanbieder te maken hebt. Blijf dan ook alert.

In het verlengde daarvan: winkel nooit via openbare wifi-netwerken. Ook niet als je op dat netwerk met een wachtwoord in moet loggen. Onderweg nog even snel die mooie korting verzilveren is dus geen goed idee. Hoe verleidelijk dat ook is. Wacht tot je thuis met je eigen beveiligde netwerk verbonden bent. Of gebruik je databundel. Zo houd je jouw gegevens bij criminelen uit de buurt.

Zorg dat je veilig betaalt

Veilig online winkelen betekent ook zorgen dat je betalingen veilig verlopen. Met iDEAL vinden transacties in de beveiligde omgeving van je bank plaats. Je gegevens zijn dan beschermd. Maar tref je een nepwinkel en ontvang je niets, dan ben je wel je geld kwijt. Bij betalingen via je creditcard en PayPal heb je aankoopbescherming als je het product nooit ontvangen hebt. Je krijgt je geld dan in veel gevallen terug. En bedriegers bieden nooit de optie van achteraf betalen aan. Houd dat dus ook in het oog. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen van de verschillende betaalmogelijkheden. 
 
Maak ook altijd een printje of printscreen van de betaalpagina en bewaar deze totdat je het product goed en wel in huis hebt. Dan kun je wanneer nodig actie ondernemen.

Wees kritisch en alert

Online winkelen is dus vooral een kwestie van kritisch zijn en waakzaam blijven. Geen snel-snel aankopen doen vanwege een geweldige aanbieding. Maar er goed voor gaan zitten en uitzoeken of de betreffende webshop veilig is. Neem ook meteen het retourbeleid van de shop, de bedenktijd en de aanvullende voorwaarden goed door. En bedenk steeds: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Alleen op die manier sta jij uiteindelijk niet met lege handen.
 
Onverhoopt toch opgelicht? Doe altijd aangifte bij de politie. Deze kan een onderzoek starten en zo nodig de website uit de lucht halen. Dat maakt online winkelen in de toekomst weer een stukje veiliger. Overweeg ook eens onze aanvullende dekking Consument en Wonen op de Interpolis Rechtsbijstandverzekering. Zo ben jij altijd verzekerd van juridische hulp bij aankoopgeschillen.