Inbraakschade aan je camper of caravan voorkomen

Caravans en campers gaan tegenwoordig als zoete broodjes over de toonbank. Ben jij sinds kort ook de eigenaar van zo'n tijdelijk huis op wielen? Of heb je in jouw kampeeronderkomen nooit aan inbraakpreventie gedaan? Dan is dit artikel écht wat voor jou. We vertellen je hoe en wat.

Caravans en campers, gloednieuw of al een tijdje in gebruik. Ze zijn hier in Nederland niet aan te slepen. Het is een fijne manier om op vakantie te gaan, ook als je graag dichtbij huis blijft. En het biedt mogelijkheden voor een 'workation'; werken én ontspannen op de allermooiste plekken. Ben jij de trotse eigenaar van zo'n vakantiehuis of kantoor op wielen? Dan wil je natuurlijk dat de inbraakveiligheid op orde is. Wij vertellen je alles over inbraakpreventie in jouw kampeerwagen. Zodat jij zorgeloos de weg op kunt.

Inbraakpreventie voor campers en caravans gaat over 2 zaken. Het voorkomen van diefstal van je hele voertuig. En diefstal úít je camper of caravan; de spullen die erin liggen dus. Wij geven tips op beide gebieden, om je te helpen goed voorbereid op pad te gaan. Dat scheelt vaak al de helft.

Camper of caravan beveiligen tegen diefstal

Het zal je maar gebeuren: je gaat eventjes een ommetje maken, en bij terugkomst is jouw tijdelijke huis op wielen weg. Dit wil je natuurlijk voorkomen, dus is het tijd om wat maatregelen te treffen.

Maatregelen die je kunt nemen om diefstal te voorkomen en te zorgen voor een goede camper of caravan beveiliging:

 • Sluit de deuren altijd goed af
  Deze tip is misschien een 'open deur', maar toch gebeurt het nog niet altijd. Doe je kampeerwagen altijd goed op slot. Ook als je 'maar' 10 minuten weg bent. In woonhuizen heeft een inbreker slechts een paar minuten nodig. En dat is met caravans en campers niet anders.
 • Sluit ook ramen en luiken af
  Laat nooit ramen of luiken openstaan als je weggaat. Ook niet op de ventilatiestand. Want een inbreker heeft maar een kleine kier nodig om zichzelf binnen te laten.
 • Plaats een wielklem
  Met een wielklem op 1 van de wielen komt een kampeerwagen niet van zijn plaats. Vooral handig als je met jouw caravan langere tijd op dezelfde plek staat.
 • Heb je een camper? Overweeg dan een mechanisch versnellingsbakslot
  Met zo'n slot wordt schakelen onmogelijk. Want de versnellingspook wordt letterlijk op slot gezet en is enkel met een fysieke sleutel te 'openen'. Zo kan de camper dus niet zomaar weggereden worden. Heb je een handgeschakelde camper, dan wordt de versnellingsbak via de achteruitversnelling geblokkeerd. Heb je een automaat? Dan gebeurt dat via de parkeerstand.
 • Gebruik een stuurslot
  Dit voorkomt dat het stuur van je camper gebruikt kan worden. Kies er een van sterk materiaal. En het liefst ook in een felle of fluorescerende kleur. Dat schrikt dieven af nog voordat ze aan een poging beginnen. Je haalt het stuurslot eenvoudig van je stuur door middel van een sleutel. Gebruik deze vorm van beveiliging dus ook als je maar even weg bent.
 • Heb je een caravan? Plaats een koppelingsslot
  Met een koppelingsslot over de koppeling van de caravan voorkom je dat hij aan de trekhaak van een auto gehangen wordt. Aan die van een dief bijvoorbeeld.

Voorkom diefstal uit je camper of caravan

Niet alleen hele kampeerwagens worden gestolen. Ook diefstallen van goederen uit dit soort voertuigen is een probleem. Als dieven hun kans schoon zien, laten ze jouw waardevolle spullen namelijk niet liggen. Je voorkomt en beperkt de gevolgen van een inbraak in jouw camper of caravan als volgt:

 • Laat nooit spullen in het zicht liggen
  Of je nu even naar de bakker loopt voor vers brood, of de hele dag weg bent op een dagtrip. Zorg dat je niets in het zicht laat liggen. Laat je kampeerwagen áltijd opgeruimd achter. Zo kunnen dieven niet op voorhand zien of er bij jou interessante spullen te halen zijn.
 • Neem waardevolle spullen zo veel mogelijk met je mee
  Ga je op pad, probeer dan zo min mogelijk spullen van waarde in je camper of caravan achter te laten.
 • Sluit ramen, deuren en het dakluik af met degelijke sloten
  Er zijn allerlei sloten te krijgen die je extra op je camper of caravan kunt schroeven. Voor op deuren, ramen en bagageluiken. Kies voor kwaliteit, maar overdrijf niet. Anders denken ze juíst dat er bij jou wat interessants te halen valt.
 • Heb extra aandacht voor de zijramen van je camper of caravan
  Want al zijn de wat luxere hendels met beveiliging uitgevoerd (de hendel kan niet gebruikt worden als het knopje aan de binnenkant niet ingedrukt wordt), veel ramen zijn makkelijk met de hand, een liniaal of een schroevendraaier open te breken. Dit kan voorkomen worden door raamfix; een stalen handgreep die je over de raamvergrendeling schuift. Zo is het onmogelijk om de vergrendeling van buitenaf te openen.
 • Plaats een waarschuwingslampje in het dashboard of zichtbaar in de caravan
  Het wekt in 1 oogopslag de indruk van een goed beveiligde kampeerwagen.
 • Heb je een camper met 2 voordeuren? Gebruik een spanband
  Door een band van de ene naar de andere deur te trekken en op spanning te zetten, krijgen inbrekers de deuren moeilijker open. En je ziet zo'n band best makkelijk zitten als je naar binnen kijkt. Grote kans dus dat ze het opgeven.
 • Installeer een kluis
  En zorg dat die goed verankerd en niet meteen zichtbaar is. Komen inbrekers onverhoopt toch binnen, dan liggen de waardevolle papieren en creditcards veilig achter slot en grendel.
 • Geen kluis? Verdeel je waardevolle spullen over je interieur
  Zo spreid je je kansen een beetje. Verstop spullen tussen je kleren. En maak een dubbele bodem in 1 van de kasten om belangrijke reispapieren weg te stoppen.
 • Laat een kwalitatief alarmsysteem installeren
  Kies je voor deze vorm van beveiliging, ga dan echt voor kwaliteit. Alarmsystemen kunnen gevoelig zijn voor storingen. Laat deze klus dus bij voorkeur aan je dealer over. Die kan je ook informeren over het systeem dat het beste bij jou en je kampeerwagen past.

Blijf vooral nadenken

Diefstal van of uit jouw camper of caravan helemaal uitsluiten is niet mogelijk. Maar wil je de kansen nog verder verkleinen? Ga dan vooral op je gevoel af. Wat betreft de plekken waar je jouw camper of caravan neerzet bijvoorbeeld. Parkeer bij voorkeur op plaatsen waar sociale controle is, bijvoorbeeld door buren of beveiliging. En voldoende verlichting. En let ook op dat je jouw kampeerwagen makkelijk kunt verlaten in geval van nood.

Extra zekerheid, zodat je extra kunt genieten?

Niet vergeten te genieten is misschien wel de belangrijkste tip. Want vakantie… het is héérlijk! Toch op zoek naar een extra beetje zekerheid? Met onze caravanverzekering ben je onder meer verzekerd tegen schade door diefstal of inbraak. Ook voor de camper hebben wij een speciale camperverzekering. En wil je jouw bagage tegen diefstal verzekeren? Dan is onze doorlopende reisverzekering mogelijk wat voor jou.