Het wat en waarom van je gevel opnieuw voegen

Misschien staat het al jaren op je to-do-lijst. Las je het recent in de bouwkundige keuring van je nieuwe woning. Of heb je er nooit echt op gelet. Wat de situatie ook is, op een gegeven moment zijn de voegen van je gevel mogelijk aan vernieuwing toe. Wat er dan precies moet gebeuren en waarom dat zo belangrijk is? Je leest het hier.

Er valt maar moeilijk een gemiddelde aan te verbinden; het aantal jaren dat de voegen van metselwerk meegaan. Je hebt ze namelijk in alle soorten en maten en op allerlei verschillende plekken. Van knipvoeg tot teruggehouden voeg, van breed tot extreem smal en op straatniveau tot aan je schoorsteen. Ook de richting waarin de gevel geplaatst is en begroeiing kunnen verschil uitmaken voor de levensduur ervan. Wil je comfortabel en veilig blijven wonen, dan zit er dus maar één ding op: een controle op z’n tijd. Want 1 ding is zeker: met tijdig opnieuw voegen voorkom je een hoop leed. Wij vertellen je hoe dat zit. 

Beschadigde voegen ontsieren niet alleen de uitstraling van je gevel. Ze kunnen ook de constructie van je huis negatief beïnvloeden. Want de uitgeharde specie tussen die bakstenen van je woning houdt water tegen. Zijn de voegen gebarsten of ontbreken er stukken, dan is die waterdichtheid niet meer gegarandeerd. En slecht onderhouden schoorsteenvoegen? Die kunnen zelfs in je woning tot gezondheidsgevaren leiden… Het mag duidelijk zijn: je voegwerk controleren en indien nodig delen opnieuw voegen is allesbehalve een overbodige luxe.

De oorzaken van versleten voegwerk

De voegen van je woning krijgen het flink te verduren. Regen, wind, hitte, vrieskou, sneeuw, noem maar op. De uiteindelijke invloed hiervan is van veel verschillende factoren afhankelijk. Neem een muur op het noorden. Een die moeilijk droogt omdat er weinig wind op staat. Bij de doorgang tussen 2 huizen bijvoorbeeld. Is er ook geen overhangend dak aanwezig? Grote kans dat die muur eerder opnieuw gevoegd moeten worden dan een gevel op het zonnige zuiden en met een stukje uitstekend dak dat tegen de weersinvloeden beschermt. 

Dan zijn er ook nog die lekkende dakgoten en regenpijpen. De zure bestanddelen uit regenwater kunnen het bindmiddel in de voegmortel langzaam wegspoelen. En wat te denken van gevelbegroeiing. Prachtig natuurlijk, maar dat maakt het jouw voegwerk ook niet bepaald makkelijk. Verweerde en poreuze voegen kunnen vochtintreding in je gevel veroorzaken, waardoor vochtdoorslag en schimmelvorming ontstaan. En bevriest het water, dan heb je kans op vorstschade door barsten in je bakstenen. Je snapt: dat wil je hoe dan ook voorkomen.

Van straatniveau tot schoorsteen

Niet alleen de gevel van je woning kan zo nu en dan wel wat aandacht gebruiken. Ook de voegen van je schoorsteen zijn op een gegeven moment aan vervanging toe. Zeker omdat het hoogste punt van je huis voortdurend in weer en wind verkeert. Herstelwerk aan je schoorsteen is lastiger dan aan je gevel. Vanwege het werken op hoogte. Maar ook omdat bij gebruik van de schoorsteen als rookkanaal de specie aan hoge temperatuurverschillen blootgesteld wordt. Daar moet tijdens het voegen al op worden ingespeeld. 

Goed onderhouden schoorsteenvoegen zijn van levensbelang. Want ‘verzanding’ van de voegen – ze worden poreus – kan tot terugslag van rook leiden. Daarmee stijgt de kans op koolmonoxidevergiftiging in je woning. En dat komt nog eens bovenop de mogelijke vochtproblemen die door verouderde voegen veroorzaakt kunnen worden.

Controleer zo nu en dan op ontbrekende of poreuze stukken

Zoals met zoveel dingen in het leven, geldt het ook voor problemen door verouderde voegen: voorkomen is beter dan achteraf pleisters plakken. Hoe langer je wacht, des te groter de kans op moeilijkheden. En hoe groter de schade, des te uitgebreider het kostenplaatje wordt. Ons dringende advies: controleer zo nu en dan je voegen. 

Die controle, die doe je eerst op zicht; je kijkt of er stukken voeg ontbreken. Bekijk ook of er mos op het metselwerk aanwezig is. Onderzoek vervolgens of de voegen nog hard zijn en vastzitten. Door er met een schroevendraaier of autosleutel overheen te krassen, bijvoorbeeld. Als er voegwerk uit valt of zand loskomt weet je dat de eerste veroudering is ingetreden. Het is dan tijd voor actie. Die actie kun je op verschillende manieren ondernemen. Gaat het om kleine reparaties? Met wat materialen uit de bouwmarkt kom je mogelijk een heel eind. Er zijn verschillende soorten reparatiemortel te krijgen, waarmee je zelf aan de slag kunt. Maar vergis je niet; gevelvoegen is echt een specialistische klus. Niet iedere voeg is even gemakkelijk te repareren. En het verkeerd aanbrengen van voegwerk leidt tot een minder mooi aanzicht.

Je gevel opnieuw voegen? Schakel een vakman in

Een knipvoeg bijvoorbeeld is veel moeilijker te herstellen dan een standaardvoeg. Hij steekt een beetje uit en moet heel strak afgewerkt worden, anders verlies je het visuele effect ervan. Dat is dus iets wat je maar beter aan een specialist kunt overlaten. En om een voeg te herstellen, moet die er eerst uit. Door deze uit te slijpen of ‘m eruit te hakken. Daarna kan pas een nieuwe voeg worden gezet. De keuze van materialen en gereedschappen en de toegepaste methode zijn bepalend voor het uiteindelijke resultaat. En bij het verkeerd uitbreken van de voegen kan er schade aan de rest van de muur ontstaan. 

Ook het op hoogte repareren van schoorsteenvoegen kun je beter aan een specialist overlaten. Al is het maar vanwege je eigen veiligheid. Stuit jij dus op gevelvoegen die aandacht nodig hebben, overweeg dan altijd een erkend vakman in te schakelen. Dan heb je de juiste voegspecie te pakken, zijn de reparaties amper zichtbaar en is het risico op schades het kleinst.