Schade door een vlam in de pan voorkom je zo

Een vlam die in de pan slaat, is een veelvoorkomende oorzaak van woningbrand. We geven je tips om een vlam in de pan te voorkomen én wat je het beste kunt doen als je hier toch mee te maken krijgt.

Een vlam in de pan ontstaat als olie of vet oververhit raakt en in brand vliegt

Dit kan gebeuren op een gasfornuis, maar ook op een elektrische kookplaat. Ook een frituurpan kan vlam vatten. Wist je dat ongeveer 15% van alle woningbranden in de keuken ontstaat? En dat de gemiddelde brandschade door een vlam in de pan € 3.500,- is? Gelukkig kun je de kans op een vlam in de pan zelf verkleinen.

Blijf altijd in de buurt

Een voor de hand liggende tip, maar het is wel de belangrijkste: blijf altijd in de keuken als je aan het koken bent. De meeste branden ontstaan doordat iemand korte tijd weg was. Laat vuur nooit onbewaakt. Ook met de volgende maatregelen beperk je de kans op brandschade:
  • Heb altijd een passend deksel binnen handbereik. Je kunt de pan dan snel afdekken als dat nodig is.
  • Zorg ervoor dat de afzuigkap vetvrij is. Vet brandt namelijk heel snel. En het laatste dat je wilt, is dat de vlam overslaat van de pan naar de afzuigkap. Maak deze dus regelmatig schoon, ook aan de binnenkant.
  • Plaats een hittemelder in de keuken. Deze reageert niet op rook, maar alleen op temperatuur. Zo voorkom je dat de melder onterecht afgaat, maar word je wel gewaarschuwd als het misgaat.
Vuur van een kookpit op een fornuis

Toch een vlam in de pan? Blijf rustig en dek het vuur af

Het is natuurlijk flink schrikken als er ineens een vlam in de pan staat terwijl je aan het koken bent! Wat je in ieder geval niet moet doen, is de brand proberen te blussen met water. Dit is misschien je eerste reflex. Maar door te blussen met water, ontstaat juist een grote steekvlam. Niet doen dus! Ga ook niet met de pan lopen. Wat je wel het beste kunt doen, is het volgende:
  • Probeer vooral rustig te blijven; raak niet in paniek.
  • Draai de warmtebron uit.
  • Dek de pan af, bijvoorbeeld met een deksel of bakplaat. Zo zorg je ervoor dat er geen zuurstof bij het vuur meer kan komen. Het vuur dooft vervolgens.
  • Is het vuur onder controle? Laat de pan dan goed afkoelen voordat je het deksel eraf haalt. Zo voorkom je dat een nieuwe vlam ontsteekt.