Waarom komen inbrekers terug voor een tweede inbraak in hetzelfde huis?

Inbrekers die voor een tweede of zelfs derde keer bij hetzelfde huis toeslaan. Het is helaas een bekend verschijnsel. Omdat ze de weg kennen. Weten wat er te halen valt. Of in de hoop dat er nieuwe spullen zijn aangeschaft. We gingen erover in gesprek met Sybren van der Velden. Vanuit zijn rol als projectleider Woninginbraak bij de Nationale Politie vertelt hij over herhalingsinbraken. En we spraken met Michel Hermans van MH Beveiligingstechniek. Als slotenmaker weet hij alles over de te nemen voorzorgsmaatregelen.

Wat zeggen de cijfers in Nederland?

Herhalingsinbraken komen volgens Van der Velden, werkzaam bij het landelijk coördinatieteam High Impact Crimes, wel degelijk voor. ‘Maar gelukkig gebeurt het niet heel vaak. 

Het aantal inbraken neemt al jaren af. ‘In 2012 bij de start van het High Impact Crimes-team lag het aantal inbraken op 92.000. Dankzij een volledige focus en samenwerking met veel partners, daalde dit aantal tot 39.500 in 2019. Dit behaalden we met een mix van het voorkomen van inbraken en het opsporen en vervolgen van daders. Ook het aantal herhalingsinbraken nam af, maar de verhouding van 3,5% bleef wel overeind staan.’ In 2020 zette de daling verder door. Dit is volgens Van der Velden te wijten aan thuiswerken tijdens de coronacrisis: ‘De beste preventiemaatregel tegen inbreken is simpelweg thuis zijn. Als een inbreker iets niet wil dan is het wel gepakt worden of de confrontatie aangaan.’ De laatste  jaren neemt het aantal inbraken verder af. In 2023 waren er zo’n 22.000 woninginbraken.

De gevolgen van een tweede inbraak

De emotionele impact van een inbraak is groot. Slotenmaker Michel Hermans licht toe: ‘De gedachte dat er een onbekende in huis is geweest is vaak het ergst voor slachtoffers. Dat er spullen zijn gestolen, is nog tot daaraan toe. Maar dat er bijvoorbeeld keukenkastjes en lades openstaan. Of dat er een blikje fris op het aanrecht staat, dát laat echt z’n sporen achter.’ Ook Van der Velden beaamt de hevige gevolgen voor slachtoffers. ‘Sommigen liggen weken wakker. En hun kinderen? Die plassen bijvoorbeeld weer in bed. Als er dan nóg een keer wordt ingebroken, heeft dat helemaal een heftig effect.’ 

Anti-inbraaktips

De kans op een 2e inbraak is met voorzorgsmaatregelen gelukkig te verkleinen. We vroegen de slotenmaker om tips.

  • ‘Ga je van huis? Sluit je deuren dan altijd goed af met een sleutel. En doe ook alle ramen dicht. 
  • Zorg voor automatische buitenverlichting bij de voordeur. Zodra er iets beweegt springen de lampen aan. Dat schrikt inbrekers af én zet ze in het zicht. Voor je overburen bijvoorbeeld. Zij zien dan dat niet jij, maar een onbekende binnen probeert te komen. 
  • Installeer een videodeurbel. Zo staat ook ongewenst bezoek op beeld.
  • Schaf een alarmsysteem aan. Mochten inbrekers binnenkomen, dan wordt er direct melding gemaakt. 
  • Kies voor hang- en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Dit voldoet aan door de politie gestelde eisen. En niet onbelangrijk: ze komen van de meest betrouwbare slotenmakers af.’ 

Komen inbrekers terug na een mislukte poging?

Inbrekers keren na een mislukte poging meestal niet terug. Maar bij een geslaagde inbraak ligt dit anders. De kans dat ze dan nóg een keer toeslaan is volgens de projectleider wel degelijk aanwezig. Van der Velden: ‘Wanneer een inbreker een grote buit binnen heeft gehaald met laptops, tablets en telefoons bijvoorbeeld. Binnen 1 maand is deze apparatuur vervangen, en dat weet een inbreker ook. Mogelijk slaat hij op een later moment dus weer zijn slag.’

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Hermans benoemde het belang van hang- en sluitwerk met het PKVW al. Maar wat houdt dit keurmerk precies in? ‘Inbrekers zijn in totaal 1 tot 1,5 minuut bezig met het openbreken van een slot. Lukt het ze niet, dan houden ze het vaak voor gezien. De kans om betrapt te worden wordt dan te groot.’ Sloten met een politiekeurmerk hebben daarom een marge van 3 minuten om een inbreker te weren. ‘Dat lijkt misschien niet veel, maar het werkt wel.’

Kies je voor een PKVW-slot? Dan is het volgens de slotenmaker ook belangrijk om de schilden en sluitkommen in de deur te vervangen. Zodat het slot goed sluit. ‘Elke deur die niet goed op slot zit, heb ik binnen 10 seconden open. En dat zonder schade. Daarom zijn sloten met een politiekeurmerk én de bijbehorende schilden en kommen zo belangrijk.’

Wist je dat 3 op de 5 huizen een onveilig voordeurslot heeft? Wij ontwikkelden een slotentool waarmee je binnen 2 minuten ontdekt hoe veilig jouw slot is. En we geven je specifieke tips waarmee jij je voordeur veiliger maakt.

Veelgestelde vragen

  1. Waar zijn inbrekers naar op zoek?
    Geld, sieraden en apparaten zoals laptops, computers, telefoons en tablets zijn het meest populair onder inbrekers. Ook kunststukken, motorrijtuigen zonder kenteken, muziekinstrumenten, verrekijkers en navigatieapparatuur worden vaak buitgemaakt.

  2. Waar wordt het meeste ingebroken?
    In een straat waar veel dezelfde woningen staan, wordt vaker op meerdere adressen ingebroken. Dit omdat deze huizen meestal dezelfde indeling en beveiliging hebben. En wie denkt dat inbrekers van ver komen, heeft het mis. Ze slaan juist toe in een buurt die ze kennen. Benieuwd naar het inbraakrisico in jouw wijk? Ga het na met de InbraakBarometer.
Wil je jouw kostbare spullen tegen inbraak verzekeren? Dat kan met onze inboedelverzekering. Wil jij je verzekeren voor schade door inbraak en diefstal? Dat kan dat met onze woonhuisverzekering. 
Waarom houdt Interpolis zich hiermee bezig?
Je huis is een plek voor ontspanning en waar je je fijn en veilig wilt voelen. Wij willen samen met jou zorgen voor een thuis met minder brand-, inbraak- en waterschade. Daarom geven wij je handige tips waarmee je de kans op die schades bij jou thuis verkleint. Als het gaat om woninginbraken, check je met de Interpolis InbraakBarometer het aantal inbraken en pogingen tot inbraak bij jou in de buurt van de laatste 3 maanden. Zo weet je altijd welk risico je loopt en wat je kunt doen om de kans op inbraak te verkleinen.