Veelgestelde vragen inboedelverzekering

Voor welk bedrag is mijn inboedel verzekerd als deze wordt gestolen?
In de tabel hieronder vind je een lijst met bepaalde spullen die bij diefstal verzekerd zijn voor een maximaal bedrag op je inboedelverzekering. Je kunt ervoor kiezen om het verzekerde bedrag van deze spullen te verhogen. Lees meer over deze mogelijkheid > 

Diefstalgevoelige inboedel zijn kostbare bezittingen die aantrekkelijk zijn voor dieven om mee te nemen, bijvoorbeeld laptops, foto- en filmapparatuur, kunst of muziekinstrumenten.

Diefstal van:  Verzekerd bedrag
Diefstalgevoelige inboedel  tot € 35.000,-
Sieraden en horloges die niet in een goedgekeurde kluis liggen  tot € 15.000,-
Edelmetalen, edelstenen en munten die niet in een goedgekeurde kluis liggen  tot € 7.500,-
Sieraden, horloges, edelmetalen, edelstenen en munten die in een goedgekeurde kluis liggen  tot € 200.000,-
Geld  tot € 1.250,-
Spullen van je eigen bedrijf aan huis  tot € 25.000,-
Planten, struiken en bomen  tot € 1.000,-
Motorrijtuigen zonder kenteken zoals een crossmotor en oldtimer  tot € 35.000,-
Aanhangwagens en vaartuigen  tot € 1.500,-
Gereedschappen  tot € 35.000,-
Dieren  tot € 35.000,-
Welk eigen risico heb ik op de inboedelverzekering?

Inboedelverzekering All-Risk 
Heb je schade aan je inboedel doordat je je spullen bijvoorbeeld laat vallen of kapot stoot? Of omdat je er op gaat zitten? Dan geldt er een verplicht eigen risico van € 100,-. Heb je schade aan je inboedel door bijvoorbeeld brand, elektriciteit, water, blikseminslag, inbraak of diefstal? Dan heb je een eigen risico van € 0,-. Kijk voor de complete lijst in de voorwaarden.

Inboedelverzekering Uitgebreid
Op de inboedelverzekering Uitgebreid heb je gekozen voor een eigen risico van € 0,-, € 100,- of € 200,-. Dit eigen risico geldt voor elke schade aan je inboedel. Je vindt je eigen risico terug in de Interpolis app, Mijn Interpolis of op je polisblad.
Is mijn huisdier verzekerd als er thuis iets mee gebeurt?
Dieren of huisdieren die je hebt voor de gezelligheid of als hobby zijn verzekerd op de inboedelverzekering. Zij zijn verzekerd tegen schade door brand, bliksem, ontploffing, storm en diefstal. Diefstal van dieren is verzekerd tot € 35.000,- en alleen wanneer de dieren aanwezig zijn in de woning of bijgebouwen. 
Is mijn fiets, bromfiets of scooter verzekerd op de Inboedelverzekering?
Ja. Een (elektrische) fiets, bromfiets of scooter is een onderdeel van je inboedel. En is hetzelfde verzekerd als de rest van je inboedel. Staat jouw fiets, bromfiets of scooter in de tuin of onder de carport? Dan is diefstal niet verzekerd.
Is mijn gehoorapparaat verzekerd op de inboedelverzekering?
Ja. Jouw gehoorapparaat is onderdeel van je inboedel. En is hetzelfde verzekerd als de rest van je inboedel.
Ik heb mijn inboedel tijdelijk opgeslagen in een gebouw of container. Is mijn inboedel verzekerd?
Ja, je inboedel is verzekerd als deze is opgeslagen in een afgesloten gebouw of container en het is de bedoeling dat deze inboedel weer terugkomt in jouw woning. Bij schade door diefstal van de inboedel moeten er sporen van braak aanwezig zijn. Is je inboedel langer dan 2 jaar opgeslagen? Dan betaalt Interpolis alleen voor schade door brand, blikseminslag, ontploffing en een luchtvaartuig.

Niet verzekerd zijn:
Fietsen, scooters, medische hulpmiddelen, skelters, aanhangwagens, vaartuigen, geld, dieren, diefstalgevoelige inboedel, sieraden, horloges, wearables, edelmetaal, edelstenen, munten en de spullen van iemand anders.
Kan ik verbeteringen aan mijn huurwoning verzekeren, zoals een keuken of tuinhuisje?

Huurdersbelang is verzekerd op je inboedelverzekering. Met huurdersbelang bedoelen wij de verbeteringen die jij of de vorige huurder op eigen kosten heeft aangebracht aan de woning. Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe keuken laten plaatsen. Het gaat alleen om de volgende verbeteringen:

 • Verbeteringen in de woning: zoals schilderwerk, rolluiken en zelf geplaatste bijgebouwen.
 • Verbeteringen in de tuin, op het erf of balkon: zoals planten en bestrating.
 • De garagebox op een ander adres: alleen als deze niet zakelijk wordt gebruikt of zakelijk wordt verhuurd.
 • Het glas van je huurwoning: bekijk welke glasschade is verzekerd.

Huurdersbelang is alleen verzekerd als de schade aan het huurdersbelang voor jouw rekening is. Dit staat bijvoorbeeld in het huurcontract.

Welk bedrag is verzekerd bij diefstal van mijn sieraden, edelmetaal, edelstenen en munten?
 • Sieraden en horloges zijn bij diefstal verzekerd tot € 15.000,-
 • Edelmetaal, edelstenen en munten zijn verzekerd tot € 7.500,-

Wil je een hoger bedrag verzekeren? Dan moeten deze spullen opgeborgen zijn in een kluis. Deze kluis moet minimaal voldoen aan de Euronormering CEN II. De kluis moet vastzitten in of aan de woning en voldoen aan de montagenormen. We betalen dan bij diefstal maximaal € 200.000,-.

Zijn de spullen in mijn tuin of op mijn balkon verzekerd op de inboedelverzekering?
Spullen die bedoeld zijn om in de tuin te gebruiken zijn verzekerd op je inboedelverzekering. Zoals je planten, verlichting, tuingereedschap en tuinset. Daarnaast zijn je vlaggenstok, vlag, wasgoed en kleren verzekerd tegen diefstal.

Wil je andere spullen in de tuin of op het balkon verzekeren? Dan kun je een BuitenDeDeur verzekering afsluiten. Spullen die bedoeld zijn om in de tuin te gebruiken zijn niet verzekerd op de BuitenDeDeur verzekering. Deze spullen zijn verzekerd op de inboedelverzekering.
Hoe is mijn inboedel tijdens de verhuizing verzekerd?
Schade aan de inboedel tijdens het verhuizen is verzekerd als:
 • het voertuig dat je gebruikt om te verhuizen een ongeluk krijgt
 • de inboedel tijdens het hijsen of laten zakken losraakt
 • de hulpmiddelen tijdens het laden en lossen niet goed werken
Daarnaast ben je verzekerd voor diefstal of kwijtraken van verhuisdozen, kisten, koffers of iets anders waarin je de inboedel verhuist.

Tijdens je verhuizing is je inboedel op het oude en nieuwe adres binnen Nederland verzekerd. Vanaf het moment dat je de sleutel van jouw nieuwe woning krijgt tot het moment dat je helemaal verhuist naar de nieuwe woning.
Zijn geleende spullen verzekerd op mijn inboedelverzekering?
Ja. Spullen die je leent, huurt of leaset zijn standaard verzekerd tot maximaal € 25.000,- op je inboedelverzekering. Voor spullen die je huurt of leaset, betaalt Interpolis alleen de kosten die volgens het contract voor jouw rekening zijn.
Zijn mijn gereedschappen verzekerd op de inboedelverzekering?
Ja. Je gereedschappen zijn onderdeel van je inboedel. En zijn hetzelfde verzekerd als de rest van je inboedel. Bij diefstal van je gereedschappen betalen we maximaal € 35.000,-. 
Hoe kan ik mijn telefoon bij Interpolis verzekeren?

Een telefoon is verzekerd op 3 Interpolis verzekeringen. Wij bieden geen speciale telefoonverzekering aan.

 • Op de Inboedelverzekering is je telefoon verzekerd als schade of diefstal in je woning plaatsvindt. Let op: vallen en (om)stoten van je telefoon is alleen verzekerd op de Inboedelverzekering All-Risk.
 • Op de BuitenDeDeur verzekering is je telefoon verzekerd als schade, verlies of diefstal buitenshuis in Nederland plaatsvindt. Hieronder vallen onder andere ook je tuin, balkon en oprit.
 • Op de Doorlopende Reisverzekering met aanvullende dekking Bagage is je telefoon verzekerd als schade, verlies of diefstal in het buitenland plaatsvindt. Ook tijdens het reizen van en naar het buitenland en tijdens een vakantie in Nederland.
Kan ik mijn appartement of verbeteringen aan mijn appartement verzekeren?

Interpolis verzekert geen appartementen. Je verzekert jouw appartement via de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het appartementencomplex. 

Eigenaarsbelang is wel verzekerd op je inboedelverzekering. Met eigenaarsbelang bedoelen wij de verbeteringen die jij of de vorige eigenaar heeft aangebracht aan het appartement of de woning die onderdeel is van een Vereniging van Eigenaren. Het gaat alleen om de volgende verbeteringen:

 • Verbeteringen in het appartement: zoals schilderwerk, rolluiken en zelf geplaatste bijgebouwen.
 • Verbeteringen in de tuin, op het erf of balkon: zoals planten en bestrating.
 • De garagebox op een ander adres: alleen als deze niet zakelijk wordt gebruikt of zakelijk wordt verhuurd.
 • Het glas van je appartement: bekijk welke glasschade is verzekerd.

Eigenaarsbelang is alleen verzekerd als de schade aan het eigenaarsbelang voor jouw rekening is. Dit staat bijvoorbeeld in het regelement van de Vereniging van Eigenaren.

 
Wat zijn diefstalgevoelige spullen?
Diefstalgevoelige spullen zijn:
 • audiovisuele apparatuur, computerapparatuur en telefoons, zoals smartphones, laptops en tablets
 • foto- en filmapparatuur en spullen die daarbij horen
 • kunst, schilderijen, antiek en verzamelingen. Behalve antieke meubelen. 
 • motorrijtuigen zonder kenteken
 • muziekinstrumenten
 • navigatieapparatuur en spullen die daarbij horen
 • optische instrumenten, zoals een verrekijker
Diefstalgevoelige inboedel is tot € 35.000,- verzekerd tegen diefstal op je Inboedelverzekering. Jouw diefstalgevoelige inboedel is zonder maximum verzekerd bij brand- of waterschade.
Zijn de spullen van mijn kinderen verzekerd op de inboedelverzekering?

Thuiswonende kinderen
De spullen van je kinderen zijn verzekerd op je inboedelverzekering. Bij de keuze van de gezinssamenstelling tel je je thuiswonende kinderen mee.
 
Uitwonende kinderen
De spullen van je uitwonende kinderen zijn niet verzekerd op je inboedelverzekering. Je kind moet een eigen inboedelverzekering sluiten. Studeert je kind voltijd en is hij of zij jonger is dan 25 jaar? Dan krijgt je kind 20% studentenkorting op een eigen inboedelverzekering.
Zijn de spullen van mijn praktijk aan huis verzekerd op de inboedelverzekering?
Ja. Inboedel in je kantoor, bedrijf of praktijk aan huis is standaard verzekerd op de inboedelverzekering tot € 25.000,-. Het gaat om spullen waarvan je eigenaar bent. Wij betalen alleen voor schade aan spullen die op het woonadres staan. Spullen die je op voorraad hebt voor handel of promotie zijn niet verzekerd.
Wat betaalt Interpolis bij schade of diefstal van mijn spullen?
Wij betalen de dagwaarde of nieuwwaarde van je spullen als je spullen niet gerepareerd kunnen worden. De dagwaarde is het bedrag dat je spullen op het moment van schade waard waren. De nieuwwaarde is het bedrag waarvoor je spullen nu in een winkel te koop zijn. Welk bedrag we betalen hangt af van hoe oud jouw spullen zijn, waar de schade ontstaan is en welk eigen risico je hebt.
Wat is eigen gebrek en is eigen gebrek verzekerd?
Eigen gebrek is schade veroorzaakt door het product zelf. Door een natuurlijke eigenschap, slijtage of een slechte kwaliteit. Bijvoorbeeld als er kortsluiting in een cv-installatie of oude waterkoker ontstaat. De schade aan de cv-installatie of oude waterkoker is niet verzekerd, de gevolgschade wel. Gevolgschade is de overige schade die is ontstaan als gevolg van de kortsluiting.

De producent van een apparaat is verantwoordelijk voor de goede werking ervan. Je hebt mogelijk garantie of je kunt hiervoor een klacht indienen bij de producent. Een andere mogelijkheid is het aansprakelijk stellen van een producent. Bijvoorbeeld via je rechtsbijstandverzekering.
Ik verhuur mijn woning. Kan ik mijn woning bij Interpolis verzekeren?

Ja. Als je de woning particulier verhuurt, dan kun je voor deze woning een woonhuisverzekering afsluiten. Verhuur je de woning gemeubileerd? Dan kun je voor de inboedel een inboedelverzekering afsluiten. Schade door diefstal of vandalisme is alleen verzekerd als er sporen van braak zijn aan de buitenkant van de woning of kamer.

 

Verhuur je de woning (voor een deel) meerdere keren per jaar aan toeristen? Dan is de inboedel alleen verzekerd als:

 • er een schriftelijke huurovereenkomst is.
 • verzekerde de huurovereenkomst en de betaling van de huur rechtstreeks regelt met de huurder of verzekerde regelt via een boekingssite (zoals Airbnb) de huurovereenkomst en betaling van de huur direct met de huurder.
 • dit maximaal 300 dagen per kalenderjaar per woning gebeurt.

Schade door diefstal is alleen verzekerd als er braakschade te zien is aan de buitenzijde van de woning.