Inboedelverzekering

Is schade aan mijn woning of inboedel door een overstroming verzekerd?

Schade door water dat onvoorzien je woning is binnengekomen als gevolg van een overstroming door het bezwijken, overlopen of falen van een niet-primaire waterkering is verzekerd. Een primaire waterkering is in Nederland een dijk die beschermt tegen het buitenwater (de zee, grote rivieren en grote meren zoals het IJsselmeer). Dit is vastgelegd in de Waterwet. Informatie over primaire en niet-primaire waterkeringen vind je op de website van Helpdesk Water.

 

Welke schade door een overstroming is niet verzekerd?

 • Schade aan je tuin.
 • Als de overstroming ontstaat door het bezwijken, overlopen of falen van een primaire waterkering. Als tegelijkertijd een niet-primaire waterkering bezwijkt, overloopt of faalt en het water van deze overstromingen heeft zich vermengd, dan is schade door dit vermengde water ook niet verzekerd.
 • Als water helemaal of gedeeltelijk afkomstig is van de zee. Als tegelijkertijd een rivier, meer, sloot of kanaal overstroomt en het water van deze overstromingen heeft zich vermengd, dan is schade door dit vermengde water ook niet verzekerd.
 • Schade door water dat buiten de oevers is getreden in buitendijkse gebieden.
 • Schade door een overstroming die veroorzaakt wordt door directe actie van de overheid.
 • Schade die ontstaat omdat je woning tussen het water en de dijk (buitendijks) staat.
Is mijn huisdier verzekerd als er thuis iets mee gebeurd?
Dieren of huisdieren die je hebt voor de gezelligheid of als hobby zijn verzekerd op de inboedelverzekering. Zij zijn verzekerd tegen schade door brand, bliksem, ontploffing, storm en diefstal. Diefstal van dieren is verzekerd tot € 35.000,- en alleen wanneer de dieren aanwezig zijn in de woning of bijgebouwen. 
Is mijn fiets, bromfiets of scooter verzekerd op de Inboedelverzekering?
Ja. Een (elektrische) fiets, bromfiets of scooter is een onderdeel van je inboedel. En is hetzelfde verzekerd als de rest van je inboedel. Staat jouw fiets, bromfiets of scooter in de tuin of onder de carport? Dan is diefstal niet verzekerd.
Is mijn gehoorapparaat verzekerd op de inboedelverzekering?
Ja. Jouw gehoorapparaat is onderdeel van je inboedel. En is hetzelfde verzekerd als de rest van je inboedel.
Ik heb mijn inboedel tijdelijk opgeslagen in een gebouw of container. Is mijn inboedel verzekerd?
Ja, je inboedel is verzekerd als deze is opgeslagen in een afgesloten gebouw of container en het is de bedoeling dat deze inboedel weer terugkomt in jouw woning. Bij schade door diefstal van de inboedel moeten er sporen van braak aanwezig zijn. Is je inboedel langer dan 2 jaar opgeslagen? Dan betaalt Interpolis alleen voor schade door brand, blikseminslag, ontploffing en een luchtvaartuig.

Niet verzekerd zijn:
Fietsen, scooters, medische hulpmiddelen, skelters, aanhangwagens, vaartuigen, geld, dieren, diefstalgevoelige inboedel, sieraden, horloges, wearables, edelmetaal, edelstenen, munten en de spullen van iemand anders.
Kan ik verbeteringen aan mijn huurwoning verzekeren, zoals een keuken of tuinhuisje?

Huurdersbelang is verzekerd op je inboedelverzekering. Met huurdersbelang bedoelen wij de verbeteringen die jij of de vorige huurder op eigen kosten heeft aangebracht aan de woning. Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe keuken laten plaatsen. Het gaat alleen om de volgende verbeteringen:

 • Verbeteringen in de woning: zoals schilderwerk, rolluiken en zelf geplaatste bijgebouwen.
 • Verbeteringen in de tuin, op het erf of balkon: zoals planten en bestrating.
 • De garagebox op een ander adres: alleen als deze niet zakelijk wordt gebruikt of zakelijk wordt verhuurd.
 • Het glas van je huurwoning: bekijk welke glasschade is verzekerd.

Huurdersbelang is alleen verzekerd als de schade aan het huurdersbelang voor jouw rekening is. Dit staat bijvoorbeeld in het huurcontract.

Welk bedrag is verzekerd bij diefstal van mijn sieraden, edelmetaal, edelstenen en munten?
 • Sieraden en horloges zijn bij diefstal verzekerd tot € 15.000,-
 • Edelmetaal, edelstenen en munten zijn verzekerd tot € 7.500,-

Wil je een hoger bedrag verzekeren? Dan moeten deze spullen opgeborgen zijn in een kluis. Deze kluis moet minimaal voldoen aan de Euronormering CEN II. De kluis moet vastzitten in of aan de woning en voldoen aan de montagenormen. We betalen dan bij diefstal maximaal € 200.000,-.

Zijn de spullen in mijn tuin of op mijn balkon verzekerd op de inboedelverzekering?
Spullen die bedoeld zijn om in de tuin te gebruiken zijn verzekerd op je inboedelverzekering. Zoals je planten, verlichting, tuingereedschap en tuinset. Daarnaast zijn je vlaggenstok, vlag, wasgoed en kleren verzekerd tegen diefstal.

Wil je andere spullen in de tuin of op het balkon verzekeren? Dan kun je een BuitenDeDeur verzekering afsluiten. Spullen die bedoeld zijn om in de tuin te gebruiken zijn niet verzekerd op de BuitenDeDeur verzekering. Deze spullen zijn verzekerd op de inboedelverzekering.
Ik heb schade aan mijn spullen. Is dit verzekerd en wat moet ik doen?
Wil je weten welke schades aan je spullen zijn verzekerd? Of heb je schade aan je spullen en wil je schade melden en weten hoe wij deze schade herstellen? Wij leggen het graag aan je uit.
Wat betaalt Interpolis bij schade of diefstal van mijn spullen?
Wij betalen de dagwaarde of nieuwwaarde van je spullen als je spullen niet gerepareerd kunnen worden. De dagwaarde is het bedrag dat je spullen op het moment van schade waard waren. De nieuwwaarde is het bedrag waarvoor je spullen nu in een winkel te koop zijn. Welk bedrag we betalen hangt af van hoe oud jouw spullen zijn, waar de schade ontstaan is en welk eigen risico je hebt.
Wat is eigen gebrek en is eigen gebrek verzekerd?
Eigen gebrek is schade veroorzaakt door het product zelf. Door een natuurlijke eigenschap, slijtage of een slechte kwaliteit. Bijvoorbeeld als er kortsluiting in een cv-installatie of oude waterkoker ontstaat. De schade aan de cv-installatie of oude waterkoker is niet verzekerd, de gevolgschade wel. Gevolgschade is de overige schade die is ontstaan als gevolg van de kortsluiting.

De producent van een apparaat is verantwoordelijk voor de goede werking ervan. Je hebt mogelijk garantie of je kunt hiervoor een klacht indienen bij de producent. Een andere mogelijkheid is het aansprakelijk stellen van een producent. Bijvoorbeeld via je rechtsbijstandverzekering.
Ik verhuur mijn woning. Kan ik mijn woning bij Interpolis verzekeren?

Ja. Als je de woning particulier verhuurt, dan kun je voor deze woning een woonhuisverzekering afsluiten. Verhuur je de woning gemeubileerd? Dan kun je voor de inboedel een inboedelverzekering afsluiten. Schade door diefstal of vandalisme is alleen verzekerd als er sporen van braak zijn aan de buitenkant van de woning of kamer.

 

Verhuur je de woning (voor een deel) meerdere keren per jaar aan toeristen? Dan is de inboedel alleen verzekerd als:

 • er een schriftelijke huurovereenkomst is.
 • verzekerde de huurovereenkomst en de betaling van de huur rechtstreeks regelt met de huurder of verzekerde regelt via een boekingssite (zoals Airbnb) de huurovereenkomst en betaling van de huur direct met de huurder.
 • dit maximaal 300 dagen per kalenderjaar per woning gebeurt.

Schade door diefstal is alleen verzekerd als er braakschade te zien is aan de buitenzijde van de woning.